2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kızlık Zarı(Himen-Hymen) ve Onarımı
MAKALE #15836 © Yazan Dr.Nuray ATACAN | Yayın Aralık 2015 | 4,591 Okuyucu
Kızlık zarı (Himen),vajinanın girişini kısmı bir şekilde kapatan ince bir zardır.
Girişten 1-1.5 cm içerdedir ve hiçbir fizyolojik rolü yoktur.Ancak sosyolojik rolü çok fazla olup toplumsal adli vakalarda yer alıp kadına yönelik şiddetin en önemli nedenlerinden biridir. Yırtılmamış bir kızlık zarı bir çok şekilde olabilir.Ancak sadece tamamen kapalı olan imperfore himen ve kribriform himen patolojiktir.Kızlık zarının yırtılması vajene penis veya sert bir cisim girerse meydana gelir.Yırtıldıktan sonra himen çok çeşitli şekillerde görülebilir.Çok sayıda çocuk doğurduktan sonra hemen hemen tamamen kaybolabilir. Anatomik olarak farklı çeşitleri vardır:

Himen (Yuvarlak halka)
Kızlık zarı şekli*"yuvarlak halka"*olup ortasında yine halka şeklinde bir delik bulunur. En sıklıkla görülen hymen şeklidir(%60-95 oranında)

Kresentrik Himen (Yarımay)
Kızlık zarı şekli "yarımay" dır. Üst kısımda zar daha incedir veya hiç yokken arka kısımda belirgindir. Görülme sıklığı %3.5 ile %20 arasında değişmektedir.

Septalı Himen (Ara bölmeli)
Kızlık zarının orta kısmında boşluğu bölen, "zara ait ara bir doku parçası" vardır. Görülme sıklığı %1.5-5 arasındadır.

Kribriform himen (Çok delikli, kalburumsu)
Hymenin ortasında tek değil birden fazla delik vardır. Bu görüntüsü ile kızlık zarı şekli adeta bir "kalbura" benzer. Görülme sıklığı %1'den daha azdır.

*Bu gözle görülür çeşitlere ilave olarak 3 özel durum daha vardır.
***Kızlık zarı vardır ama ortasında, olması gereken delik yoktur. Nadir olarak rastlanır. Buna aynı zamanda imperfore kızlık zarı da denir.
(adet kanamasının atılması için doktor tarafından kesi yapılarak onarılır)
*
***Seksüel birleşme esnasında rahatsızlık veren sikleröz ( kalın ve dirençli ) kızlık zarı
Ağrılı ve zor ilişki yaşayan kızlarda muayene sonrasında saptanan bir çeşittir. Zorlamanın derecesine bağlı olarak yırtılabilir ya da yırtılmayabilir.

***Kanama olmadan ve yırtılmadan sorunsuz bir şekilde genişleyen elastik ya da esnek kızlık zarı.
Kızlık zarını dışardan bakınca görmek mümkün değildir.Küçük dudaklar hafif kaldırılarak görülür.Kızlık zarı kısmen esnek olmasına karşın, vajinanın içine girilen ilk ilişkide kolaylıkla yırtılan ve kanayan damarlardan zengin bir anatomik yapıdır.

KIZLIK ZARI TAMİRİ
Kızlık zarı tamiri mümkündür.Bu işleme tıbbi olarak HYMENOPLASTİ adı verilmektedir.İşlem yapıldıktan sonra ancak bu konunun uzmanları taarafından anlaşılabilir.
2 türlü kızlık zarı tamiri vardır:

1)Kalıcı kızlık zarı tamiri:
Vajina duvarından alınan parçalar ("vajinal flebler") ile yeni bir hymen de yapılabilir. Bu şekilde ilk ilişkide kanama gelmesi sağlanabilir. Uygun vakalarda uzun süreli kalıcı olma özelliği vardır.Bu kişilere evlenmeden 4-5 gün önce bir kontrol önerilmektedir. Bu şekilde kesin sonuç elde etmek mümkündür. Lokal ve genel anestezi altında yapılabilir.Ort.20-25 dk sürer.

2)Geçici kızlık zarı tamiri:
vajina içine atılarak*vajinayı*daraltan dikişler genel olarak geçici onarım kapsamındadır ve kesin başarı için ilişkiden 2 ile 6 gün öncesinde yapılması uygundur. Lokal anestezi altında yapılabilir.Ort.15-20 dk sürer.2 türdür:

1)kızlık zarı boyunca bir iplik geçirilir, merkezinde adet kanamasının akacağı halka şeklinde bir delik bırakılarak dairesel olarak büzülür.Bu yöntem daha sık tercih edilir.
2) kızlık zarının iki uzun kenarlarının iplikle dikilmesi ve yanlardan daraltılması .
Kızlık zarı bozulunca kanama genellikle az miktarda olur .Bazen çok ince zarlarda hafif pembe bir kanama olur.Bazen de kalın olan zarlarda veya yırtık yeri damara denk gelmişse kanama fazla olur ve bu durumlarda kanama kendiliğinden durmazsa dikiş atmak gerekebilir.
Kızlık zarı yırtıldıktan sonra ilk 7 gün içerisinde yeni yırtıldığı anlaşılır .7 günden sonra ise ne zaman yırtıldığı anlaşılmaz.

Ayrıca kızlık zarı bozulmadan yani tam vajinal giriş olmadan vajen girişine boşalma olursa gebe kalınabileceği unutulmamalıdır.Kızlık zarı koruyucu değildir.

Sonuç olarak tartışmalı olmakla beraber kızlık zarı onarımı ,bizim gibi bekaret sebebiyle şiddet ve cinayetin yaygın olduğu toplumlarda hayat kurtarıcı olabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kızlık Zarı(Himen-Hymen) ve Onarımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Nuray ATACAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Nuray ATACAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nuray ATACAN Fotoğraf
Dr.Nuray ATACAN
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Nuray ATACAN'ın Makaleleri
► Kızlık Zarı (Hymen-Himen) Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Kızlık Zarı Dikimi Dr.Hakan YAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kızlık Zarı(Himen-Hymen) ve Onarımı' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Genital Siğil ve Aşılama Aralık 2015
► Vajinal Akıntılar Aralık 2015
► Gebelikte Tarama Testleri Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:27
Top