2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Osteopati Nedir? Osteopati'nin Tedavideki Yeri
MAKALE #16139 © Yazan Fzt.Aylin YILDIZ TABAK | Yayın Ocak 2016 | 6,039 Okuyucu
OSTEOPATİ Nedir?
OSTEOPATİ'nin Tedavideki Yeri

Fzt&Ost Aylin Yıldız

Osteopati, Sağlık Bilimleri’nin, Tamamlayıcı Tıp’ın bir alanıdır. Dr. Andrew Taylor Still’in temelini attığı, düşünsel, uygulama çerçevesini hazırladığı Osteopati, Still ardıllarınca geliştirilir. Gelişimini özellikle Amerika’da, Avrupa’da açılan okullarıyla, alana ilişkin yayınlarla, yine alanda yetişmiş yetkin Osteopatların varlığıyla görürüz.
Osteopati’de temel tıp bilimleri çok önemlidir. Özellikle anatomi, fizyoloji. Sözgelimi hasta, bel ağrısı yakınmasıyla geldiğinde başından ayağına değin değerlendirilir. Dahası yalnızca yakınılan yeri değil o ağrıya yol açan nedeni bulur Osteopat. Onun için kafa kemiklerini (cranium), kas-iskelet sistemini, diyaframı, karın bölgesini(visseral), fasyaları değerlendirir. Sözkonusu yapılar arasında zincirler kurar.
Hastanın öyküsü incelikli bir biçimde alınır: Travmalar, tedaviler, cerrahi, ilaçlar, beslenme, aile, günlük yaşam, ruhsal durum başlıklarına ilişkin sorular sorulur. Osteopatinin felsefesinde hasta, ortodoks tıbbında olduğu gibi edilgin bir nesne değildir. O, terapiye katılan, Osteopat’a yardımcı olan etkin bir öznedir. Hastanın ağrısını, sorununu dile getirirken kullandığı sözleri ilgiye değerdir. Yine hastanın bakışı, yüzü, bedeninin durumu birer ipucudur.
Osteopati’de insanın doğasına saygı hastayla tanışmayla birlikte başlayıp terapi boyunca sürer. Sözüedilen Tamamlayıcı Tıp dalındaki ilkelerden biri bütünselliktir. Bu, hastayı birçok yönden ele almayı sağlar: Tüm beden, çevreyle ilişki, beslenme, ruhsal durum…Gerektiği durumlarda ilgili uzmana yönlendirecek sorunları yakalamayı da sağlar bütünsel bakış. Belki nöroloğa, kadın doğum uzmanına, üroloğa, psikoloğa, diyetisyene gitmesi gerekmektedir hastanın. Kesinlikle dokunmaması gerektiği koşulu bilir Osteopat. Disiplinlerarası ilişkiye önem verir ki başarı sağlansın. Öbür ilkeyse “hastalık yok, hasta var”. Demek ki odaklanılan hastalık değil, hastadır. Buradan da Osteopati’nin katı, kuralcı, hastanın yakınışına bir an önce ad bulma sabırsızlığı çeken bir alan olmadığı görülür. Esnek, toparlayıcı bir yaklaşım sergiler.
Osteopat, hastaya yardımcı olur. Bedene iç dengesini sağlaması için yol gösterir. Böylelikle doku kendisini iyileştirmeye başlar. Dahası bozulan iç dengenin toparlanması sağlanır ki bağışıklık sistemi güçlensin. Demek ki Osteopati, koruyucu rehabilitasyonda değerli bir yaklaşımdır.
Peki hangi uygulamalarda bulunur Osteopat? Kraniosakral Terapi(Kafa kemikleri-fasyalar-kuyruk sokumu kemiği), Manuel Terapi/Manipulasyon/Mobilizasyon (Kaslara, eklemlere, fasyalara, bağlara yönelik yaklaşımlar), Visseral Terapi( iç organlara, bağlara fasyalara yönelik).
Nasıl Osteopat olunur? Yurdışında Osteopati Okulları var. Lise sonrası bu okullara girilebiliyor ya da doktorlar, fizyoterapistler Osteopati eğitimi alabiliyor. Türkiye’ de de yine doktorlar, fizyoterapistler yurtdışı Osteopati okullarıyla kurulan bağlantılarla düzenlenen eğitimlere katılır. Okulun belirlediği ders saati sayısı tamamlanıp kuramsal, uygulamalı sınavlardan geçilir.
Fizyoterapi Rehabilitasyon(lisans, 4 yıl) bölümünü bitiren bir fizyoterapist için uzmanlaşacak birçok alan vardır. Osteopati de bu alanlardan biri. Fizyoterapi Rehabilitasyonu tamamlayan, ona yardımcı olan, daha farklı bakmamızı sağlayan bir yaklaşım Osteopati.
Osteopati hangi sorunlara/ hastalıklara çözüm getirir diye bir soru sorduğumuzdaysa oldukça uzun bir yanıt alırız: Kas/iskelet sorunları(kas spazmları, lif yırtıkları/yaralanmaları, fıtıklar, kireçlenmeler, eklem yaralanmaları, bağ yaralanmaları...), dolaşım sorunları(ödem, göllenmeler),sinir sıkışmaları, sindirim sistemiyle ilişkili( kabızlık, hazımsızlık, yanma...), idrar kaçırma, cinsel yetersizlik başağrısı, başdönmesi, denge yitimi, duyu bütünlüğünde yetersizlik, dinmeyen/kronikleşen ağrılar diye özetle sıralanabilir.
Sözüedilen tüm rahatsızlıklarda ilgili uzmanla iletişim kurmak temel ilkelerden biridir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Osteopati Nedir? Osteopati'nin Tedavideki Yeri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Aylin YILDIZ TABAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Aylin YILDIZ TABAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin YILDIZ TABAK Fotoğraf
Fzt.Aylin YILDIZ TABAK
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Aylin YILDIZ TABAK'ın Makaleleri
► Osteopati Fzt.Cihat SEYREK
► Visseral - Kraniosakral Osteopati Fzt.Cihat SEYREK
► Fizyoterapinin Otizmde Yeri Fzt.Feride BİLİR
► Ozon Tedavisinin Tıptaki Yeri Dr.Levent KARAFAKI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Osteopati Nedir? Osteopati'nin Tedavideki Yeri' başlığıyla benzeşen toplam 59 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:00
Top