2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismusu Yenin Yeni Bir Başlangıç Yapın
MAKALE #16233 © Yazan Uzm.Psk.Erkan EZERÇE | Yayın Şubat 2016 | 3,444 Okuyucu
Bir çok evliliği kabusa çeviren, çiftlerde korku, kaygı, umutsuzluk ve çaresizlik gibi bir çok duygunun yaşanmasının temelinde olan vajinismusun yüzde yüz terapisi vardır. Vajinismusu dsm IVde ki tanımına baktığımız da “vajinanın dış üçte birindeki kaslarda, tekrarlayan ya da sürekli, istem dışı ve cinsel ilişkiye engel olan spazmdır.” olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım doğru olmakla birlikte kadının cinsel ilişki sırasında yoğun kaygı ve korkuyla beraber tüm vücudunun kasılması, bacaklarını kapatması, nefes alış verişinin hızlanması, kalp atımlarını duyumsama, titreme ve kontrolünü kaybetme gibi belirtilerin olduğu ve eşini üzerinden ittiği panik atak benzeri bir tablo olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani vajinismusu vajinanın panik atağı diyebiliriz.

Vajinismus sorununu ailelerin biliyor olması sorunu bazen çıkılmaz hale getirebiliyor en azından çift üzerin de yoğun bir baskı hissedebiliyor. Özellikler ne zaman çocuk sahibi olacaksınız sorusu çift üzerinde baskıyı arttırıyor ve kadın “ Herkesin bu kadar kolay yaptığı şeyi ben neden yapamıyorum.” Düşünerek yoğun bir suçluluk, çaresizlik duygularını yaşıyorlar. Oysa bilinenin aksine vajinismus çok fazla görülmektedir. CİSED bilgi anketinde bu oran, her on kadından birinde olduğunu göstermiştir ve cinsel terapiye başvuran kişilerin içinde en fazla vajinismus sorunu yaşayan çiftler olduğunu söyleyebiliriz.

Vajinismusun bir çok nedeni olmakla birlikte en yaygın nedenleri arasında “cinsellik kötüdür”, “cinsellik ayıptır, günahtır, yasaktır”, “kızlık zarı ağrı yapacak, delinecek, patlayacak, ağrı ve acı yapacak” düşüncelerinin hakim olaması en yaygın nedenleri arasındadır. Diğer önemli nedenler arasında ilk cinsel denemede yeterli bir ön sevişme olamadan hızlı bir şekilde cinsel ilişki deneyimi ve kadının canının yanması bunun sonucunda da diğer ilişki denemelerinde de ağrı acı hissetme beklentisiyle bir kısır döngüye girmesidir. Ayrıca cinsel tacizler ve şiddete maruz kalmak, cinselliği değersizleştiren aile, baba kız arasındaki ilişkiler, baskıcı bir baba, hamile kalma korkusu, obsesif ( takıntılı düşünce) özelilikler taşıma en yaygın nedenleri arasındadır.
Vajinismus tedavisinde yapılmaması gerekenler ancak çok sıklıkla karşımıza çıkan kızlık zarının alınması ameliyatı çoğunlukla sorunu çözmez çünkü vajinismus zihinsel sistematik hatalarda kaynaklanır. Ayrıca genel anetezi altında cinsel birleşme, botax tedavisi, kadının cinsel ilişki öncesi alkol alması, cinsel ilişki öncesi sakinleştirici, kas gevşetici ilaçların alınması, lokal uyuşturucu krem ve pomatlar, tek günlük seanslar bunlar vajinismuslu kadınların korkularını ve kaygılarını arttırmaktadır ayrıca penis vajina birlikteliği sağlansa dahi daha sonra cinsel ağrı bozukluğu, cinsel isteksizlik, cinsel soğukluk gibi bir çok sorunun oluşmasında neden olmaktadır. Yani sorun çözülmüyor yer değiştiriyor diyebiliriz.

Vajinismus terapisi için uygulanacak adımlar her ne kadar vajinismusun kadının üzerindeki etkisine göre değişse de öncelikli olarak vajinismusu geçici ve tedavi edilebilir bir hastalık olarak bilmemizde fayda var. “Hastalık yoktur hasta vardır” deyimini hatırlatmak isterim. Terapiye geçmeden önce çiftlerle değerlendirme seansları yapılır ve nedensellik üzerine konuşulur. Terapiye çift olarak katılmaları önemlidir. Çünkü vajinismus kadının bedenine ait bir bozukluk olabilir ancak çiftin ortak sorunudur. Değerlendirme sonucuna göre öncelikle çiftin ilişkisini yeniden yapılandırmak, cinsellikle ilgili ağrı yapacak, kan gelecek, patlayacak, delinecek gibi yanlış algıları değiştirmek, ağrı yerine cinsel haza odaklanmayı seçmek, kegel kaslarını keşfedip kegel kaslarında istemli denetim kurmak , aşk oyunlarını öğrenip özelikle mastürbasyon oyunlarını, nefes ve derin gevşeme tekniklerini öğrenip hem ruhsal hem de bedensel olarak cinsel ilişkiye cinsel hazza odaklanama sonucu vajinismuslu çifti huzurlu bir cinsel ilişki kurabiliyor.

Kaynak: Cem Keçe, Vajinismusun Üstesinden Gelmek
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismusu Yenin Yeni Bir Başlangıç Yapın" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Erkan EZERÇE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Erkan EZERÇE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erkan EZERÇE Fotoğraf
Uzm.Psk.Erkan EZERÇE
Ankara ve Zonguldak (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
Psikoterapist, Evlilik & Çift Terapisti, Cinsel Terapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Erkan EZERÇE'nin Makaleleri
► Emdr ile Yeni Bir Başlangıç Psk.Emine YURDAKUL
► Anaokuluna Başlangıç ve Adaptasyon Psk.Gizem BODUR ATALAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Vajinismusu Yenin Yeni Bir Başlangıç Yapın' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Zeka Testi Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:55
Top