2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Zamanı Beslenme
MAKALE #16358 © Yazan Dyt.Nilay KEÇECİ | Yayın Mart 2016 | 3,078 Okuyucu
BESİN DOPİNGİ İLE SINAVDA BAŞARIYI YAKALAYIN

Sınav öncesi dönemde doğru ve dengeli beslenme; beynin daha etkin çalışmasını sağlayaraksınavda stres, anlama ve odaklanma problemlerini engelliyor. Sayılı günler kalan üniversite sınavında başarıyı yakalamak içinhafıza ve konsantrasyon dopingi sağlayan bazı besinlerin tüketilmesi gerekiyor.

Sınava kadar mideniz yeni tatlara kapalı olsun

Doğru ve dengeli beslenme; sınav sırasında dikkat dağınıklığının engellenmesini,soruların doğru okunup anlaşılmasını ve vücutta şekerdengesini sağlamaktadır. Bunun için öncelikle bu dönemde yeni tatlar denenmemelidir.Vücutta etkileri bilinmediği için bu zamana kadar tüketilmemiş besinlerden uzak durulmalıdır.Özellikle gaz içeriği yüksek brokoli, karnabahar, nohut, barbunya, kuru fasulye gibi yiyecekler ve gazlı içeceklerin tüketilmesi tavsiye edilmez. Yine çok tuzlu ve şekerli yiyecekler vücut dengesini olumsuz etkileyebileceğinden tüketilmemelidir.

Fiziksel ve zihinsel gücün kaynağı kahvaltı

Çocukların fiziksel aktivitesinden zihinsel algılamasına kadar pek çok noktada kahvaltının etkisi büyüktür. Araştırmalar, kahvaltı yaparak sınava giren çocukların yapmayanlara göre daha fazla başarı gösterdiğini ortaya koymaktadır. Kahvaltıda aşırı şeker tüketmek, sınava girmeden önce şekerin yükselmesine, sınav esnasında ise düşmesine ve dikkatinin dağılmasına hatta bir süre sonrada uyku halinin başlamasına neden olabilir. Kahvaltıda peynir, yumurta, domates, salatalık ve tam buğday esmer ekmek tüketilmelidir.

Doğal hafıza ilacı balık

Öğle ve akşam öğünlerinde özellikle fırın, haşlama ya da ızgara olarak balık tüketmek hafızayı canlı tutmayı sağlar. Haftada en az üç gün balık tüketilebilir. Besin değerini kaybetmemesi için kızartılmamalıdır. Doktor kontrolünde karar verilmişse balık yağı da kullanılabilir. Öğle ve akşam öğünlerinde bağırsak sistemini etkileyecek gıdalardan uzak durulmalıdır. Balık dışında et ya da tavuk da tüketebilirler. Protein içeren bu besinler zinde kalmayı ve enerjinin tamamen kullanılabilmesini, yağ asitleri ise beyin hücrelerinin etkin çalışmasını sağlar. Yanında mutlaka bir kaç dilim esmer ekmek ve bol yeşillikli salata tüketilmelidir. Salata, mide ve bağırsak sistemlerini dengede tutar ve toparlanmasına yardımcı olur.

Kuru üzüm, kuru incir ve ceviz konsantrasyonu sağlar

Şeker, çikolata gibi gıdaların sınav sırasında algı ve dikkati artırdığına yönelik yanlış bir inanış var. Sınav sırasında az miktarda çikolata, mutluluk vererek stresi azaltabilir; ancak fazla tüketimi konsantrasyonu da bozabilir.Sınav sırasında çikolata, şeker gibi kan şekerini hızlı yükselten besinler yerine kuru meyveler ve ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tercih edilebilir. Stres, sınav sırasında başarıyı etkileyen en önemli faktörlerdendir. Bol miktarda magnezyum içeren ıspanak, stresi azaltmada etkilidir. Yine magnezyum kaynağı olarak diğer yeşil yapraklı sebzeler de stres ile mücadele sağlar.

Sınavdan önceki gece meyve tüketmeyin

Özellikle yatmadan hemen önce meyve tüketmek sabah kalkıldığında şeker düşüklüğü yaratabilmektedir. Bu nedenle yatmadan önce sadece süt ve ya badem tarzında bir ara öğün ertesi gün olacak sınav programına hazırlanmaları sağlayabilir. Ancak sınavdan bir iki gün önce, gün içinde 3 orta boy büyüklükte meyvenin de tüketilmesi gerekir. Meyveler hem enerji sağlayacaktır.

Sabah zinde uyanmak için…

Gün içinde zindeliği ve sınav performansını etkileyen en önemli faktörlerden biri de kaliteli uykudur. Özellikle 22.00 ve 01.00 saatleri arasında kaliteli bir uyku, sabah daha dinç ve zinde uyanmayı sağlayacaktır. Sınav öncesinde kahve ve çayın fazla tüketilmesi uykusuzluk problemine neden olabilir. İçerdikleri kafein miktarı nedeni ile uyarıcı etki yapan bu içecekler tavsiye edilmemektedir. Sınav gününden önce tüketilmesi tavsiye edilen en önemli içecek sudur. Su 2 litreye yakın tüketilebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Zamanı Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nilay KEÇECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nilay KEÇECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Nilay KEÇECİ
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nilay KEÇECİ'nin Makaleleri
► Sınav Döneminde Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Sınav Döneminde Beslenme Dyt.Bahar SEZER
► Sınav Stresi ve Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Sınav Öncesi ve Sınavda Doğru Beslenme Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Yaz Diyetinin Tam Zamanı ! Dyt.Mesude EVİRGEN
► Artık Değişim Zamanı - Diyet Dyt.Laleş GÜZEL
► Bedeniniz İçin Yenilenme Zamanı! Dyt.Ayşegül ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sınav Zamanı Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 85 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelikte Beslenme Ocak 2014
► Ramazan Sonrası Mutlu Diyet Ağustos 2013
► Ramazanda Beslenme Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:39
Top