2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte Beslenme
MAKALE #12004 © Yazan Dyt.Nilay KEÇECİ | Yayın Ocak 2014 | 4,569 Okuyucu
Gebelerde beslenme, bebeğin büyümesi, gelişmesi ve ileriki yaşamındaki beslenme tablosunun oluşmasında oldukça önemlidir.
Gebe bireyde kan volümü arttığından hemoglobin değerleri düşer, serum albümin değeri ve suda eriyen vitaminlerin değeri düşüş gösterir.

Gebelikte ilk üç ay içinde hiç kilo almasalar da gebelik durumu için problem teşkil etmez.
RDA nın diyet önerilerinde belirtildiği üzere, ilk trimestrda günlük ekstra 150 kalori kadar, 2. trimestr da günlük ekstra 300 kalori kadar ve 3. trimestr da günlük 350-450 kalori kadar bir fazlalık yeterli olacaktır diye belirtilmiştir. Bu oranlar beden kitle endeksinde şişman çıkan bireyler için ilk trimestr da 100, ikincisinde 200, üçüncüsünde 350-450 şeklinde belirtilmiştir.
Gebelik döneminde yapılacak olan ekstra besin takviyeleri için şunlar söylenebilir.

Protein alımı günlük + 25 gr kadar arttırılmalıdır. Bunu bir köfte ve bir su bardağı sütü arttırarak yapabiliriz. Alınan proteinlerin yarısının bitkisel yarısının hayvansal olması büyük önem taşır.

Lif alımı günlük 25-35 gr kadar olmalıdır. Gebelikte kabızlık büyük bir sorundur, uterus baskısı nedeniyle oluşacak kabızlığı bol su içerek, hareket ederek ve lif oranını dengede tutarak önleyebiliriz. Yeşil yapraklı sebze ve meyvelerin, esmer ekmek tüketiminin, kuru baklagillerin, meyveleri kabuklarıyla birlikte yemenin posa içeriğini arttırdığı unutulmamalıdır.

CA gereksinimi 1000 mg kadardır. İhtiyaç arttıkça dengeyi sağlamak için 1000 mg lık bir gereksinim doğmaktadır. Eğer ergenlikte bir gebe adayı varsa CA gereksinimi 1300 mg lara yükselecektir. Süt ve süt ürünleri CA dengesi için oldukça önemlidir ve tüketilmesi gerekmektedir. Her gün 3 değişim süt grubu sağlıklı beslenme programımız içinde bulundurulmalıdır.

Demir, annenin demir eksikliğinin olması durumunda anneye 4. ayından itibaren demir takviyesi yapılmalıdır. Bu dönemde demir gereksinimi 27 mg yükselir.
Demirin sağlanabileceği besinler diyabet ya da herhangi bir klinik tablo olmayan bireylerde kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, yeşil yapraklılar, kuru baklagiller, kuru meyveler, kuruyemişler, pekmez ve susamdır. Bunlar beslenme uzmanına danışılarak tüketilmelidir.

Folat, folik asit ya da B9 vitamini olarak bilinen DNA ve RNA sentezinde büyük rol oynayan vitamin özellikle kız çocuklarında ileriki yaşlarda doğum öncesi oldukça önemli bir vitamindir. Bu vitamin nötral tüplerin kapanmasını sağlar 28. ci güne kadar yeterli alınmayan folat vitamini nedeniyle oluşacak olan nötral tüp defekti bebeklerde ölümlere yol açabilmektedir. Özellikle sabah kahvaltısı yapmayan ve meyve tüketmeyen kişilerde eksikliğine rastlanabilir. Ispanak, fasulye, brokoli, fındık, kavun, karpuz, mandalina, narenciye ve mercimekte oldukça fazla oranda bulunur.

Gebeliğin son trimestrında omega 3 ve omega 6 alımı oldukça önemlidir. Beyin, merkezi sinir sistemi, bilişsel ve zihinsel gelişim için gerekli, matematiksel zekâ üzerinde etkilidir. Eksikliğinde çocuklarda dikkat dağınıklığı oluşabilmektedir. Omega 3 ün alınabileceği önemli besinler arasında ceviz ve balık gelmektedir bu nedenle gebe bireylere haftada en az 2 kez balık tüketimi önerilir bunların konserve ve dondurulmuş olmamasına dikkat edilmelidir. Bunların haricinde semizotu ve keten tohumunda da EPA bulunmaktadır. Bazı araştırmalarda şizofreni, otizm ve kişilik bozuklukları üzerinde de etkilerine rastlanmıştır.
Gebelik döneminde alkol alımı bebekte, mikrosefalı, facial anomali, göz, iskelet ve kas sistemi, bellek sorunları, psikoz, öğrenme bozukluğu, depresyon hallerini yaratabilir.

Kafein tüketimi de sınırlandırılmalıdır. Beslenme ve diyet uzmanları kafeini kişiye özel önermelidirler. 100mg kafein bazı kadınlarda düşüğe neden olabilirken bazılarında etki göstermez bu bireyin daha önceki kafein alımlarına bağlı olarak değişir.

Tatlandırıcı kullanımı gebelikte önerilmez. Herhangi bir çalışması ve araştırması bulunmamasına karşın yapılmış bir istatistikî veri olmadığından kullanımında sakınca görülmektedir.

Gebelikte sıklıkla tüketilmemek üzere işlenmiş et ürünlerini önermeyiz. Sucuk salam sosis gibi ürünler önerilmemektedir.

Gebe bireyin özellikle balık tüketiminde balıkların derin su balığı olmamasına ve iyi temizlenmiş olmasına dikkat edilmelidir. Ağır metal alımı ve egzoz dumanına maruz kalma gebelerde istenmeyen etkiler yaratır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelikte Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nilay KEÇECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nilay KEÇECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Nilay KEÇECİ
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nilay KEÇECİ'nin Makaleleri
► Gebelikte Beslenme Dyt.Pınar ERMİŞ
► Gebelikte Beslenme Dyt.Özge ASLAN
► Gebelikte Beslenme Dyt.Melda ERDEN
► Gebelikte Beslenme Dyt.Gülşen LÜKEL
► Gebelikte Beslenme Dyt.Ercan KAPLAN
► Gebelikte Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► "İki Can" Diyeti: Gebelikte Beslenme Dyt.Ayşenur ŞAHİN
► Sorularla Gebelikte Beslenme Dyt.Gülden ÖZÇİNİ
► Gebelikte Beslenme Önerileri Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gebelikte Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ramazan Sonrası Mutlu Diyet Ağustos 2013
► Ramazanda Beslenme Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:11
Top