2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Döneminde Beslenme
MAKALE #18470 © Yazan Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ | Yayın Mayıs 2017 | 2,636 Okuyucu
Sınav dönemleri öğrencilerin çok fazla stres yaşadığı ve hayatlarının her alanını etkileyen dönemlerdir. Sosyal hayatları bu dönemden büyük oranda, olumsuz yönde nasibini alırken beslenme durumları, hayatlarıyla karşılıklı bir ilişki içine girer. Beslenme durumu başarı düzeyine etki ederken, sınav stresi de iştah üzerinde etkilidir.

Sınav dönemleri öğrencilerin çok fazla stres yaşadığı ve hayatlarının her alanını etkileyen dönemlerdir. Sosyal hayatları bu dönemden büyük oranda, olumsuz yönde nasibini alırken beslenme durumları, hayatlarıyla karşılıklı bir ilişki içine girer. Beslenme durumu başarı düzeyine etki ederken, sınav stresi de iştah üzerinde etkilidir.

Sınav dönemindeki beslenme düzenini oluştururken sadece sınav gününü düşünmek doğru olmaz. Sınav öncesi dönemde düzenli ve dengeli bir beslenme programının oluşturulması hem motivasyonu hem de enerjiyi artıracaktır. Özellikle beslenme problemi olan, aşırı zayıf ya da fazla kilolu öğrenciler için bu konu daha çok önem arz etmektedir.

Kahvaltı özellikle büyüme çağında olan ve aynı zamanda okula giden çocuklar için çok önemli bir öğündür. Gece boyunca onarım ve büyüme görevlerini yapan vücut, yeni gün için gerekli olan enerjiyi kahvaltı sayesinde almaktadır. Kahvaltı yapılmadığında ise yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı ve dikkat dağınıklığı oluşabilir. Okul çağı çocuklarının ve ergenlerin kahvaltı alışkanlığı kazanmış olması bu nedenle çok önemlidir. Henüz kahvaltı alışkanlığı kazanmamışlarda ise sınav öncesi dönemde bu alışkanlığı edinmeleri önem arz etmektedir. Sınav öncesi dönemde hiç kahvaltı yapmayan bir öğrencinin sınav sabahı kahvaltı yapması da öğrenciyi olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Kahvaltı öğününde yumurta, peynir, zeytin, mevsim sebzeleri ve ekmek olmalıdır. Bunlarla birlikte enerji vermesi açısından bal, tahin-pekmez ve meyve de miktarına dikkat edilerek tüketilebilir.
Ara öğünlerde taze ve kuru meyveler, kuru yemişler ve süt tüketilmesi gün içindeki besin örüntüsünü tamamlayıp enerji ihtiyacına katkı sağlayacaktır.

Öğlen yemeklerinde et, tavuk ve balık gibi protein kaynağı olan besinler tüketilmesi, akşam yemeklerinde ise sebze yemeklerinin tüketilmesi gün içindeki enerji dağılımını dengeleyecektir. Yoğurt ve ayran gibi uyku getirecek besinlerin gün içinde tüketilmemesi, uyku kalitesini artırması açısından akşam ve gece öğünlerinde tüketilmesi önemlidir.
Salatalar hem öğünlerin tamamlayıcısı hem posa hem de vitamin ve mineral kaynağıdır. Salatalara eklenen zeytinyağı ile de yağda çözünen vitaminlerin emilimle artırılmış olur. Zeytinyağı aynı zamanda E vitamini ve vücudumuzda üretilmeyen esansiyel yağ asidi kaynağıdır. Zeytinyağı ile birlikte limon suyu, sirke ve nar ekşisi eklenmesi de salatanın içeriğini kuvvetlendirecektir.

Mustafa Kemal Atatürk'ün "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur" özdeyişini de unutmamak gerekir. Bu dönemde spor yapan çocukların hem büyüme ve gelişmeleri daha sağlıklı olur hem de dikkatlerini toplamalarına yardımcı olur. Odaklanma yetilerini güçlendirir. Uykularının düzenlenmesini destekler.

Vücudun susuz kalması da hem metabolizmayı etkilemekte hem de dikkat dağınıklığı ve baş ağrısına sebep olmaktadır. Öğünleri düzenli tüketmek kadar yeterli miktarda su tüketilmesi de çok önemlidir. Bununla birlikte çay, kahve ve bitki çayları su ihtiyacını karşılayamamaktadır ve vücudun daha fazla su kaybetmesine neden olmaktadır.

Özellikle bu dönemde yağ dokusunu orantısız ve gereksiz bir biçimde artırmamak adına öğrencilerin, aşırı yağlı, şekerli gıdalardan ve şekerli, asitli içeceklerden kaçınması gerekmektedir. Vücuda hiçbir vitamin ve mineral katkısı olmayan bu yiyeceklerin içeriğindeki gereksiz ve fazla kalori ile katkı maddeleri çocukların vücuduna gelişme çağından itibaren zarar vermektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Döneminde Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İnci Beyza YÜREKLİ Fotoğraf
Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ'nin Makaleleri
► Sınav Döneminde Beslenme Dyt.Bahar SEZER
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dyt.Meltem YAMAN
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Ayşenur SERVET
► Ek Besin Döneminde Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Rüya KURU
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Menapoz Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Melis İĞLİ YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sınav Döneminde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:00
Top