2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Küçük Evler Büyük Beklentiler
MAKALE #16735 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ | Yayın Haziran 2016 | 3,792 Okuyucu
Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde insan sayısı arttıkça ulaşım ve barınma gibi sosyal ihtiyaçlar zor karşılanır hale geliyor. Çeşitli formüller denense de sorunların üstesinden tamamen gelinemiyor. İstanbul’dan sıkılmasına, bunalmasına rağmen işini gücünü terk edemeyen aileler bu çileleri çekmeye devam ediyor.
Sorunun bizi ilgilendiren kısmı evlerle ilgili olanı. Artık metrekareleri daha küçük ve daha pahalılar. Genel ulaşım noktalarında evi olanlar şanslı insanlar olarak görülüyor. Onlar da yaşadıkları problemleri “ana yola yakın, metroya yakın, alışveriş merkezine yakın” şeklinde avuntularla unutmaya çalışıyorlar.
Evet, evler küçük. Ama yine de yeni evli bir çift için ideal sayılabilir. Hatta mutfakla salonun iç içe olmasını umursamıyorsanız “Amerikan Mutfak” bir evde yaşamanın havasını da rahatlıkla atabilirsiniz. Tabi dediğim gibi yalnız karı koca olarak yaşıyorsanız. Göze alacağınız şey misafirler koltuklarında otururken sizin yemek yapmak için yaşadığınız ruh halini görecek olması.
Tek sorun bu değil elbette. Bir de anne-baba ve kayınanne-kayınbaba meselesi var. Kısa süreli kalmalara gelebilirler. Anne-babaların yeri her zaman başımızın üstünde. Ancak 75 metrekarelik bir evde 20 günlük yatıya geldiklerinde iş değişiyor. İncecik duvarlarla çevrili eviniz kısa süreli yarı açık cezaevine dönüşüyor. Anne-babaya da “gidin” denemediği için sorunlar gün yüzüne çıkmaya başlıyor.
Boşanmaların özellikle evliliğin ilk 1 yılında olduğunu göze alırsak en tehlikeli yatılı kalma evresi bir ilk yılda yapılanlar olacaktır. Bir birini tanımaya çalışan yeni evli çift bir de önemli misafirlerini memnun etme telaşı ile farklı stresler yaşayacaktır. Burada hissettiğiniz üzere görev anne-babalara düşüyor. Yeni evli çifti mümkün mertebe yalnız bırakmak, onların bir birlerini tanımalarına fırsat vermek lazım.
Tabi onların da haklı yanları var. Kendi anne-babalarından böyle görmüşler. Çekirdek aile olarak yaşamamışlar. Birkaç aile bir arada barınabilmişler. Eski zamanların köy evlerini düşününce bunun çok ta imkânsız olmadığı ortaya çıkıyor. Aynı bahçede sıralanmış farklı odalarda rahatlıkla birkaç aile birlikte yaşanabilir. Hatta banyo ve tuvalet yaşam alanlarından kısmen uzakta. Bu da farklı bir mahremiyet güvenliği sağlıyor. Anadolu’nun orta kesimlerinde ise “Geleneksel Türk Evleri” birden fazla çekirdek ailenin bir arada yaşamasına uygun olacak şekilde dizayn edilmiş. Odalar ortak kullanım alanı olan sofaya açılıyor. Odalarda ise ebeveyn banyoları var.
Şimdiki durum ise yukarıda özetlediğimiz gibi. TOKİ’nin “Aile”’ler için yaptığı evler bile iki çocuklu bir ailenin mahremiyet içinde yaşamasında el verişli değil. Birçok farklı inşaat projesinde duvarlar incecik. Komşunun konuşma sesi odanızda yankılanıyor. Onunki yankılanıyorsa emin olun o da sizin sesinizi duyuyordur. Evlerin darlığı yedi kişinin aynı anda yemek yemesine uygun değil. Evin içi güzel görünsün diye yerleştirilen bir yığın gereksiz eşya da ruhumuzdan alıyor. Ama olsun komşular bizi iyi bilsin değil mi? Tabi komşuluk varsa. Malumunuz artık komşuluk ta eskisi gibi değil. Bir binaya yerleştirilmiş 300 dairenin içinde bir biri ile hiç karşılaşmayan aileler var. Kimi zaman kapı komşusunun kim olduğunu bilmeden yıllarını geçiriyor insanlar. Ne asansörde ne de kapıda selamlaşmıyor. Evinde başı sıkışsa bir bardak şeker ihtiyacı olsa kapıyı çalıp isteyemiyor. Hani eskiden olurdu ya annelerimiz bizi komşuya yollar “akşam çay içmeye size geleceğiz” dedirtirdi… Büyük şehirlerde artık o da yok. İletişim kurulacak araçların sayısı arttı ama iletişim oranı çok düştü. Çoğu kez “whatssap” grupları ile yetinebiliyoruz. Dar evlerimizin güzel eşyaları bize bakıyor biz de onlara bakıyoruz. Davet bekleyen anne-babalar, tedirgin gelin ve damatlarla doldu çevremiz.
İşte bu çelişki yepyeni problemlerin kapısını aralıyor. Kültürel olarak değişmeden yaşam alanlarının fiziksel değişimi ve küçülmesi “hain” evlatların “kötü” kaynanaların sayısını hızla arttırıyor. Görünen o ki bu yeni yaşam tarzına alışana kadar geçiş sürecinde çok kalp kırılacak.
Herkese anlayış ve sabır dolu ilişkiler dilerim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Küçük Evler Büyük Beklentiler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan Ali GÖNCÜ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
İstanbul
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ'nün Makaleleri
► Psikolojide Terapötik Beklentiler Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV
► Küçük İnsanlar Psk.Dnş.Şafak UZUN
► Teknoloji ve Küçük Çocuklar Psk.Nazlı AKAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Küçük Evler Büyük Beklentiler' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilik Ama Kiminle Mayıs 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:45
Top