2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evliliklerde Aldatma Psikolojisi
MAKALE #16847 © Yazan Pdg.Sedat BAŞ | Yayın Haziran 2016 | 4,394 Okuyucu
ALDATMA PSİKOLOJİSİ
1) Aldatma nedir ?
Aldatma sadece günümüzün fenomeni değil, yüzyıllar boyu süregelen önemli bir konudur. Farklı toplumlarda aldatma direk olarak yasaklanırken, bazı toplumlarda aldatmanın şekli değiştirildi.
Aldatmayı iki kelimeyle açıklamak istersek bunu “Bağ Sorunu” olarak adlandırabiliriz. İlişkilerindeki sorunları çözemeyen ayrıca bu ilişkiden kopamayanlar, bir yandan sorunları çözememekten kaynaklı aldatmaya sürüklenmekte, yalnız kalma kaygılarından dolayı ilişki ve evliliklerini bitirememektedirler.
Ülkemizde aldatmanın artışının başlıca nedenleri, ilişkilere verilen değerin azalması, ilişkinin kişilerin egolarını tatmin edebilme aracı olarak kullanılması, ilişkide ciddiyet yetersizliği olarak değerlendirile bilinir. Bunun yanında bireylerin sorun çözme becerilerinde ki yetersizlik, toplum yapısının erkek egemen olması ayrıca bazı bölgelerde erkeğe çok eşlilik hakkı verilmesinden kaynaklanan sosyal nedenler aldatmayı daha da meşrulaştırmıştır.
Her birey aldatıldığında bunun nedenlerin, sadakatsizlik olup olmadığını anlamak ister. Aldatmanın tam olarak tanımlanamaması aldatmanın çeşitlerini ortaya çıkarmaktadır.
2) Aldatmanın çeşitleri nelerdir?
Sanal Aldatma
Son 12 yıldır dramatik bir şekilde baş gösteren aldatma şeklidir. Sanal cinsellik, sanal duygusallık birer aldatmadır. Her ne şekilde olursa olsun, bireyin hayatında biri var ve özel paylaşımlar aldatılmanın kanıtıdır.
Cinsel Aldatma
Sosyolojik olarak bakıldığında toplumumuzda erkek her zaman kendini bir güç olarak görmüş ve erkekliğini bu yönde kanıtlamak olarak algılamıştır. En zoru elde etmek erkek için kendini kanıtlamak ve prestijinin artmasını sağlayan bir etken olsa da, aile yetiştirme stilinin bu konuda etkin olduğu kesindir.
Duygusal Aldatma
Bu tip aldatma genelde kadınlarda görülmektedir. Kendi eşinden ilgi görmemesi, merak, heyecan arayışı, ilişkisinde ki mutsuzluk gibi etmenler duygusal aldatmayı doğurmaktadır.
3) İnsanlar neden aldatırlar?
Vakalarımdan yola çıkacak olursam, erkek, hormonal yapısı gereği, cinselliği ilişkisinde temel etken olarak görür. Danışanlarımın en çok rahatsız oldukları durum eşin cinselliği bir silah olarak kullanmasıdır. Bu nedenle erkek cinsellik için boyun eğmeme adına aldatma girişiminde bulunur. Eğer cinsellik eşlerden biri tarafından koz olarak kullanılırsa, diğer taraf mahrum kalma ve kabul görmeme duygusu ile aldatmayı hak olarak görmektedir.
Komplekslerde aldatmada büyük rol oynar. Kadınlar ve erkeklerde menapoz-antropoz dönemine yakın yaşlarda genç partnerler ile aldatma yaşanır. Bu yaşlılığı kabul etmeme, kendini kanıtlama isteği, özgüven kazanma isteğinin bir sonucudur.
Psikolojik nedenlerde önemini korumaktadır. İnsanların sosyal anlamda varolabilmeleri için kabul görme, aidiyet hissiyatı, onay görme, güvenme ve sevilme temel ihtiyaçlarındandır. Birey bu ihtiyaçlarını giderebilmek için çözümler arar, başka birinin kendisine bunu göstermesi onu mutlu eder. Özellikle depresyonda olan erkek ve kadınların kendini değerli hissetme isteği aldatmaya sürükleyebilir. Hamilelik döneminde erkeğin beklediği ilgi ve cinselliği görememesi sonucuda aldatmaya sürüklemektedir.
Aldatan birey yakalanmadığı sürece buna devam eder. Genelde aldatma sonrası vicdani rahatsızlık oluşur, bu da suçluluk duygusunu oluşturur. Bazen birey kendisini iyi hissetme adına eşinde her zaman kusur bulma arayışı içine girer. Aksi takdirde eşin mükemmel olması aldatanın vicdani rahatsızlığını da arttırır.
Aldatmada önemli sebeplerden biri de ilişkisel (evlilik) nedenlerde dolayı gerçekleşen durumlardır. Evlilikte yaşanan bazı sorunlar aşağıdadır;
- Cinsel tepkiler ve reddediliş
- İlgisiz ve sorumsuz eş
- Evliliğin gerektirdiği ciddiyetin olmayışı
- Kontrol altına alma isteği
- Devamlı alttan alma (pasiflik)
- Güç-otorite savaşları
- Bencil kişilik yapısı
- Yüksek beklentiler bunun sonucunda yaşanan hayal kırıklığı
- Psikolojik sorunlar
- Aldatan-aldatılan anne baba ile büyümek buna tanık olmak
- Sevmeden evlenmek
- Maddiyat için evlilik (para, kariyer, statü) vs…

4) Aldatılan kişi neler yaşar?

Aldatılan kişi kendini yetersiz beğenilmeyen biri olarak görmeye başlar. Bunun sonucunda haksızlığa uğradığını düşünerek aldatabilir. Bazen bir anlık heyecan içinde bunu yapabilir.
Aldatan insanları kötü olarak etiketlemek etik olmayacaktır. Bunu belki hata olarak görmek daha doğru olabilir. Bazen aldatan kişi sonuçlarını ve psikolojik etkilerini kaldıramayacağını düşünerek durumu görmezden gelir ya da reddeder. Bu durum ilerleyen zamanlarda aldatılan tarafından her daim dile getirilir. Kısaca yeri ve zamanında verilmeyen tepki, büyür ve psikolojik rahatsızlıklara yol açar.
Evli bireyler, genelde evliliğini riske sokmayacak birini ararlar. Gerek erkek gerekse kadınlarda bu kaçınılmazdır. Burada hedef şu anı mutlu yaşama isteğidir. Oysa yapılması gereken mutluluğu dışarıda aramak değil, evliliği iyileştirmek için çözümler üretebilmektir.
Kısaca aldatılan kişi düşünce ve duyguları şunlarıdr;
Güçsüzlük
Suçluluk
Öfke
Değersizlik
Kendimi yalnız hissetme
Umutsuzluk

5) Her aldatma ilişkiyi bitirir mi, neler yapılabilir?
Bireyin yaşadığı duygusal tramvayla baş edebilme gücü, problemi çözebilme yetisi, partnere olan güven, ilişkiyi koruma ve kurtarma , hedeflerinden sadece bir kaçı olmalıdır. Burada önemli olan evliliği bitirmek değil, sorunu çözebilmektir. Bu aşamalarda doğru insanlarla yani üçüncü kişilerle bunu paylaşmak önemlidir.
Neler yapılabilir?
Aldatan kişi evliliğini kurtarmak ve yeni bir başlangıç istiyorsa öncelikle “evet aldattım, hatalarımla yüzleşeceğim” diyebilmelidir. Burada kritik nokta suçlamak ve hesap sormak olmamalıdır. Eğer aldatıldığınızı düşünüyorsanız nedenlerini ve açıklamasını dinlemeden karar vermeyin. Partnerinizle konuşun ve duygularınızı açığa vurun. Sorunu kendi aranızda çözmeden, 3. Kişilere durumu anlatmayın. Sonuçta bu durum bir ayrılığı da beraberinde getirebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evliliklerde Aldatma Psikolojisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Pdg.Sedat BAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Pdg.Sedat BAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Pdg.Sedat BAŞ'ın Makaleleri
► Aldatma Psikolojisi Psk.Kader ALICI
► Aldatma ve Aldatılma Psikolojisi Psk.Beniz YILMAZ
► Sanal Ortamda Aldatma Psikolojisi Psk.Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Evliliklerde Aldatma Psikolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Pedagoji Nedir Şubat 2017
► Karne Uyarısı Haziran 2016
► Öfke Kontrolü Haziran 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:53
Top