2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Posalar : Vücudumuzun Temizleyicileri
MAKALE #171 © Yazan Dyt.Gizem ŞEBER | Yayın Ağustos 2007 | 6,640 Okuyucu
Beslenme uzmanlarının son yıllarda beslenmemizde posayı arttırmamız gerektiğine dair yaptığı uyarılar sonucunda, belki siz de kepekli ekmek tüketmeye başlayanlardan oldunuz. Her gün posa tüketiminizi arttırmak için gösterdiğiniz çabanın nedenini ve posanın gerçekte ne olduğunu ise öğrenmenin zamanı geldi.
POSA NEDİR?
Vücutta sindirilemeyen ve enerji olarak kullanılamayan karbonhidratlara ve lignin gibi diğer sindirilemez öğelere posa adı verilir. Karbonhidrat türlerinden biri olan nişasta dışında yer alan polisakkaritler adı verilen grup, posa adını alan grubu oluşturmaktadır. Posa kendi arasında iki gruba ayrılmaktadır. Bu gruplar, posaların suda çözünebilme özelliklerine göre oluşturulmuştur. Suda çözünebilme özelliğine sahip posalar “çözünen posa” ve suda çözünemeyen posalara da “çözünmez posa” adı verilir.
POSANIN SAĞLIĞA OLAN OLUMLU ETKİLERİ NELERDİR?
Posanın sağlığımıza birçok yararı vardır. Formda kalmamızı sağlamasının yanı sıra, kan şekerimizin dengelenmesinde, kan yağlarımızın istenilen düzeylerde kalmasında, barsak sağlığımızı düzenlemede ve bazı kronik hastalıklardan korunmamızda önemli etkilere sahiptir.
Posalı besinlerin enerji içeriği daha düşüktür, bunun yanı sıra daha çok çiğnememizi sağlayarak daha çabuk doymamıza yardımcıdırlar. Midede kalma süreleri uzun olduğundan acıkma hissinin geç gelişmesine neden olurlar… Yani formumuzu korumaya yardımcıdırlar…
Posalı besinler barsağa daha fazla su çekilmesini sağlarlar. Böylelikle kabız olma riskimiz azalır. Yani barsak sağlığımızı koruma da yardımcıdırlar…
Posalı besinlerin içindeki posa, barsaktaki zararlı maddeleri kendine bağlar, böylelikle daha kolay atılmalarını sağlarlar. Bunun yanı sıra, barsaktaki yararlı bakteriler için enerji kaynağıdırlar. Bu iki etkileri ile kolon kanserine yakalanma riskini azaltmada yardımcıdırlar…
Posalar, -çözünür posa- karaciğerde sentezlenen kolesterol miktarını azaltır. Ayrıca kolesterole bağlanarak vücuttan atımını arttırır. Yani kan kolesterolünün azaltılmasında yardımcıdır.
HANGİ BESİNLER POSA KAYNAĞIDIR?
Beslenmemizde yer alan doğal posa kaynakları; tam tahıl ürünleri, arpa, yulaf, kuru baklagiller, fındık, fıstık, badem gibi yağlı tohumlar, sebze ve meyvelerdir.
GÜNLÜK POSA TÜKETİMİMİ NASIL ARTTIRABİLİRİM?
Günlük posa tüketiminizi arttırmak, sanıldığının aksine kolaydır. Birkaç küçük değişiklikle posa alımınızı arttırabilirsiniz…
Rafine tahıl ürünleri, işleme esnasında içerdikleri posanın büyük bir kısmını kaybetmektedir. Bu nedenle, posa kaynağı olan tam tahıl ürünlerini tercih etmeniz daha uygundur. Tam buğday unundan yapılmış ekmek, makarnayı ve kahverengi pirinci tercih edebilirsiniz.
Öğünlerinizde yapacağınız ufak değişiklikler, posa alımınızı arttırabilir. Ara öğünlerde abur cubur ürünler yerine meyve tüketerek veya kahvaltıda yulaflı ezmelere yer vererek posa alımınızı kolayca arttırabilirsiniz.
Haftada 2–3 kez kuru baklagil yemeği veya gün aşırı kuru baklagil çorbası tüketmek, çabanızda size destek olacaktır.
Sebzeleri püre haline getirmek yerine salata olarak ve kabuklu yenebilecek meyveleri soymadan tüketmeniz posa alımınızı desteklemenizin en kolay yollarından biridir.
BİLMENİZ GEREKENLER:
• Farklı yaş gruplarının günlük posa ihtiyacı birbirinden farklıdır.
• Çocuklara kepekli ekmek verilmemelidir.
• Posa desteklerinin (tabletleri) posanın olumlu etkilerine sahip olduğu hakkında bilimsel bir bilgi yoktur.
• Her şeyde olduğu gibi, posanın da aşırısı zararlıdır. Vücutta minerallerin yeteri kadar kullanılamamasına sebep olur, ishal, gaz ve şişkinlik gibi problemlere yol açabilir (Posa tabletleri kullanmadan aşırı miktarlara beslenme ile ulaşmak zordur)
Sağlıklı günler dilerim…
27.05.2007 tarihinde Eskişehir Anadolu Gazetesi'nde yayınlanmıştır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Posalar : Vücudumuzun Temizleyicileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem ŞEBER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem ŞEBER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem ŞEBER Fotoğraf
Dyt.Gizem ŞEBER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi292 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem ŞEBER'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Posalar : Vücudumuzun Temizleyicileri' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmenin Modası Olmaz! Aralık 2009
► Kişisel Beslenme Tarihiniz Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:51
Top