2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hızlı Yemek ile Daha Fazla Ağırlık Kazanımı İlişkisi
MAKALE #17949 © Yazan Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ | Yayın Şubat 2017 | 2,516 Okuyucu
HIZLI YEMEK İLE DAHA FAZLA AĞIRLIK KAZANIMI İLİŞKİSİ

Bir çok insan yemeklerini hızlı ve mantık dışı tüketiyor. Aşırı beslenme, kilo alımı ve obeziteye yol açabilecek çok kötü bir alışkanlıktır. Bu makale, çok hızlı yemenin kilo kazanımının önde gelen nedenlerinden biri olabileceğini açıklıyor.

Hızlı Yemeniz Fazla Yemek Yemenizi Sağlar

Günümüzün yoğun dünyasında, insanlar sıklıkla hızlı ve acele yemek yiyor. Bununla birlikte, beyninizin doygunluk sinyallerini işlemek için zamana ihtiyacı vardır. Aslında beyninizin doygunluk hissinizi anlaması 20 dakika kadar sürebilir. Hızlı yediğiniz zaman, vücudunuzun ihtiyacı olan miktardan daha fazla yiyecek yemeniz çok daha kolaydır. Fazla kalori alımı zamanla kilo almaya neden olabilir. Çocuklarda yapılan bir çalışma, %60’ının çok fazla ve hızlı bir şekilde yemek yediklerini tespit etti. Hızlı yemek yiyenlerin de üç katı kadar fazla kilolu olma ihtimali yüksek bulundu. Sonuç: Beyninizin yeterince doymuş hissine ulaşması yaklaşık 20 dk sürer. Hızlı yemek yemek, aşırı yeme ile ilişkilidir.

Hızlı Yeme, Şişmanlık Riskini Arttırması ile İlişkilidir

Obezite, dünyanın en büyük sağlık sorunlarından biridir. Kötü beslenme, hareketsizlik veya isteksizlikten kaynaklanmayan kompleks bir hastalıktır. Aslında karmaşık çevre ve yaşam biçimi faktörleri rol oynar. Örneğin, yapılan çalışmada hızlı yeme aşırı kilolu ve obez olmak için potansiyel risk faktörü olmaktadır. 23 çalışmanın değerlendirmesinde, hızlı yiyenlerin yavaş yiyenlere kıyasla obez olma oranının yaklaşık iki katı fazla olduğu bulundu. Sonuç: Hızlı yeme, fazla vücut ağırlığı ile ilişkilidir. Aslında, hızlı yiyenlerin yavaş yiyenlere kıyasla, obez olma ihtimalleri iki katına kadar çıkabilir.

Hızlı Yemek Birçok Sağlık Problemine Neden Olur

Hızlı yeme sadece aşırı kilolu ve obez olma riskinizi arttırmaz. Ayrıca aşağıdakileri içeren diğer sağlık sorunlarına da yol açabilir:

İnsülin direnci: Çok hızlı yemek yeme insülin direnci ile bağlantılıdır. Yüksek kan şekeri ve insülin seviyeleri ile karakterize edilen bu durum, tip 2 diyabet ve metabolik sendroma özgü bir özelliktir.

Tip 2 diyabet: Hızlı yeme, tip 2 diyabet riskini yüksektir. Bir çalışmada, hızlı yiyenlerin, hastalığı daha yavaş yiyenlere kıyasla 2.5 kat daha fazla olası olduğu tespit edildi. Hızlı yeme, metabolik sendrom riskini artırabilmektedir; diyabet, kalp rahatsızlığı ve diğer birçok yaygın sağlık problemleri riskini artırabilecek risk faktörüdür.

Yetersiz sindirim: Hızlı yeme sonucunda yetersiz sindirim yaşanabilir. Daha büyük lokma almak ve yavaş yiyenlere göre daha az çiğnemek sindirimi etkiler.

Daha düşük memnuniyet: Bu bir sağlık sorunu olmayabilir, ancak yine de çok önemlidir. Hızlı yiyenler yemeyenlere kıyasla yemeklerini daha az keyifli bulmaya eğilimlilerdir.

Sonuç: Hızlı yeme, tip 2 diyabet, insülin direnci ve metabolik sendromun gelişimine katkıda bulunabilir. Ayrıca sindirimin zayıflamasına ve gıda memnuniyetinin azalmasına da yol açabilir.

Yemek Yemeyi Nasıl Yavaşlatabilirsin

Yavaş yemek yemek çeşitli sağlık yararları sağlayabilir. Tokluk hormon seviyeniz artar ve daha doymuş hissetmenize ve kalori alımınızı azaltmanıza yardımcı olabilir. Sindirim seviyenizi ve yiyecek zevkinizi artırabilir. Daha yavaş yemek isterseniz, deneyebileceğiniz birkaç teknik vardır:

Ekran önünde yemeyin: TV, bilgisayar, akıllı telefon gibi araçların önünde yemek yenmesi, hızlı ve fazla yemek yemenize neden olabilir. Ayrıca, ne kadar yemiş olduğunuzu da farketmemenize neden olabilir.

Her lokma arasında çatalınızı aşağı koyun: Bu yavaşlatmaya ve her lokmada daha fazla keyif almanıza yardım eder.

Çok aç kalmayın: Yemekler arasında uzun süre fazla aç olmaktan kaçının. Çok hızlı yemenizi ve sağlıksız yiyecek tüketme kararları almanızı sağlayabilir. Bunun olmasını önlemek için etrafınızda sağlıklı aperatifler tutun.

Su yudumlayın: Yemek boyunca su içmek, kendinizi doymuş hissetmenize ve yavaşlamanızı sağlar.

Çiğnemek: Yutmadan önce yemeğinizi daha fazla çiğneyin. Her bir lokmanı çiğnemen saymana yardımcı olabilir. Her lokmanı aldığında 20-30 kez çiğnemelisin.

Lif bakımından zengin gıdaları yiyin: Meyve ve sebzeler gibi yüksek lifli gıdalar sadece çok fazla doyurucu olmakla kalmaz aynı zamanda çiğnemek için oldukça uzun zaman alırlar.

Küçük lokmalar alın: Daha küçük lokmalar almak yeme hızınızı yavaşlatabilir ve yemeklerinizi daha uzun süre almanıza yardımcı olabilir.

Dikkatle yiyin: Dikkatli yemek güçlü bir araçtır. Arkasındaki temel ilke, yediğiniz yiyeceğe dikkat etmektir. Yukarıdaki egzersizlerden bazıları dikkatli şekilde yeme konusunda yardımcı olabilir.

Tüm yeni alışkanlıklar gibi yavaş yemek sabır ve uygulama gerektirir. Yukarıdaki ipuçlarından birini kullanarak başlayın ve alışkanlığı geliştirin.

Sonuç: Yavaş yeme teknikleri arasında daha fazla çiğneme, bol miktarda su içme, dikkat dağıtan yemekler ve uzun süreli açlıktan kaçınma yer alır.

Kilo vermek istiyorsanız hızlı yemek yemeniz hedefinizde ilerlemenizi engelleyebilir. Öte yandan daha yavaş yemeniz sağlığınıza faydalı olur. Her lokmayı yavaşlatın ve tadını çıkarın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hızlı Yemek ile Daha Fazla Ağırlık Kazanımı İlişkisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar ERMİŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'in Yazıları
► Ağırlık Kazanımı Dyt.Müge ÜLKER
► Yemek Aşkı (Yemek Yemeyi Çok Sevmek) Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
► Ağırlık Denetimi Dyt.Burcu ÖZEN
► Yemek Yemek mi? Atıştırmak mı? Dyt.Çağlayan ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hızlı Yemek ile Daha Fazla Ağırlık Kazanımı İlişkisi' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obstrüktif Uyku Apnesi Aralık 2018
► Polikistik Over ve Beslenme Aralık 2018
► Teff Tohumu Ekim 2018
◊ Yolculukta Beslenme Temmuz 2018
◊ Moringa Bitkisi ve Çayı Temmuz 2018
◊ Savaşçı Diyeti Temmuz 2018
◊ 8 Yaygın Besin Alerjisi Temmuz 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:54
Top