2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Terapist Bir Annenin 9-12 Ay Arası Uyku ve Ek gıda Deneyimi
MAKALE #19472 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL | Yayın Mart 2018 | 3,221 Okuyucu
Terapist Bir Annenin 9-12 Ay Arası Uyku ve Ekgıda Deneyimidir!

Uyku Deneyimi
*Öncelikle şunu unutmuyoruz: Uyku uykunun mayası ninniler doğru söylemiş; uyusunda büyüsün diye. Düzenli uyku büyüme için vazgeçilmez bence.
*9-12 ay arası bir bebeğin gündüz 2 uykuya ihtiyacı var.
*Yine bu dönemde gece ortalama 10-12 saat uyumalı bebek. Toplamda da 14 saat olmalı.
*Gündüz uykuları arasında yaklaşık 3 saat olmalı. Bu uykuperiyodu gerçekten çok önemli. Ben defalarca gözlemledim ve deneyimledim ki bu uyku periyodunu geçiren bebek uykuya dalmakta güçlük çekiyor. Bu süre püf noktası bence.
*Benim bebeğimin uykuperiyodu tam 3 saat. Bu süreyi geçirmezsem çok rahat uykuya dalıyor. Her çocuk farklıdır. Bu ortalama periyotlarını dikkate alıp çocuğunuz periyodunu bulmanızı öneriyorum. İşiniz daha kolay olacak.
*Sabah uykusundan kakltığında ilk gündüz uykusuna yatış süresi biraz daha kısa.
*Gün içinde yeterli uykusunu alamamış düzenli uyumamış bir bebek gece uykusuna geçmekte güçlük çekiyor dalamıyor yorgunluktan uyuyamıyor ve gece sık sık uyanıyor. Kaliteli bir gece uykusu için düzenli gündüz uykusu şart.
*Gece uykusuna geç yatma alışkanlığı geliştiren bir bebek için önerim şu; sabah erken kaldırmak. Uyuyan bir bebeği uyandırmaya kıyamıyor insan biliyorum ama uyku düzeni için sabah 7-8 gibi uyandırmak gerekiyor ki gece erken yatabilsin.
*Uyku rutinleri vazgeçilmez. Daha az hareketli etkinlikler, masaj, bez değiştirme, pijama giyme, masal, ninni, “şimdi uyku zamanı, birazdan uyuyacaksın” gibi telkinler, ışıkların azaltılması gibi.
*Düzen bebekler için çok önemli ve güven verici. Mümkün olduğunca düzenine uymak gerekiyor. Diş çıkarma, gaz, hastalık, büyüme atağı gibi dönemler değilse tabi.
*Bu dönemde bir bebek gece beslenmesine ihtiyaç duymadan uyuyabilir. Ama özellikle emen bir bebeğin gece 2-3 kere uyanması normaldir bence. Bu dönemde gece beslenmesini kesmek için erken diye düşünüyorum. Gece her uyandığında emzirmek yerine pişpişleyerek sakinleştirmek, su vermek yeniden uykuya geçmesini kolaylaştırabilir.

Bebeklerde Gündüz Uykusunun Önemi
Bugün uygulamalı olarak gördüm ki bir bebek için düzenli ve kaliteli bir uyku şart. Gündüz düzenli uyumayan, uykusunu alamayan bir bebek gece uykusuna geçmekte güçlük çekiyor, çok yorgun düşüyor, uykuya kolay dalamıyor, sık sık uyanıyor ve sürekli emmek istiyor. Demek ki neymiş? Kuramsal bilgiler doğruymuş. Bebeğini düzenli uyutacak, uyku düzenine ve saatlerine uyacakmışsın. Peki ne diyor kuramsal bilgi: 9-12 ay bebekler gündüz 2 kere uyumaya ihtiyaç duyar. İki uyku arasındaki süre 3-4 saat olmalıdır. Buna uyku periyodu denir ki uyku periyodu kavramı bebeklerde uykunun püf noktasını oluşturuyor. Bu uyku aralığına uyulduğunda bebek uykuya daha rahat geçer ve düzenli uyur. Kaliteli bir gece uykusu için gündüz kaliteli uyku şart!

Ekgıda Deneyimi
*Her ne kadar benim alanım gibi gözükmese de ek gıda konusu ilerideki yeme alışkanlıklarının ve hatta yeme bozukluklarının temelin oluşturuyor. Yeme bozuklukları derken yemek yemeyi reddeden, sadece sıvı tüketebilen, yediğini çıkaran, ağzında yemek bekleten, annesi yedirmezse yemeyen, tv izlemeden ağzını açmayan, okula başlamış ama yemeğini annesi elinde kaşıkla saatlerce yedirmeye çalışan...
Şimdi gelelim bu dönemdeki deneyimlerime
*Ek gıda konusunda başvuracağınız ve görüşlerini dikkate alacağınız ilk kişi çocuk doktorunuz. Bebeğinizin gelişim düzeyine ve sağlık durumuna göre en doğru yönlendirmeyi çocuk doktorunuz yapabilir.
*6 ay itibariyle ek gıdaya başlıyoruz. Unutmuyoruz ki adı üstünde EK gıda. Bu dönemde ana öğün anne sütü ya da mama. Diğer besinler ek. Bu dönemde önemli olan bebeğin tadlara ve yemek yemeğe alışması.
*Ben 6 aydan önce hiçbir şey yedirmedim, içirmedim, su bile. Çünkü anne sütünün %87 si su zaten. Sadece anne sütü aldı. Doktorumuzun onayı ve görüşünü alarak bu şekilde ilerledik. Çünkü o kadar küçücük ki mideleri alabildiği kadar anne sütü alması için başka hiçbir şey vermedik.
*Çevrenin söylediklerini ve verdikleri akılları düşünüp kendinizi sorgulamak yerine doktorunuzun söylediklerini dikkate alın ve kendi doğru bildiklerinizi uygulayın. Akıl veren, anneliğinizi sorgulayan çok oluyor çünkü.
*İlk ek gıda deneyimine mevsim sebzeleriyle başlamanızı öneriyorum. Meyve ile başlayan bebekler tatlıdan sonra sebzeyi reddedebiliyor.
*Mevsime uygun meyve sebze ve taze ev yoğurdu kullanmanızı öneriyorum.
*Üç gün kuralını unutmuyoruz. Yeni tadacağı, deneyeceği şeyi bebeğe üç gün vererek alerjisi var mı, bir reaksiyon veriyor mu ye deniyoruz. Üç gün kuralı bebeğin yeni tada alışması açısından da faydalı.
*Bebeğiniz yeni bir tadı reddedebilir, sevmeyebilir. Aynı sizin de birşeyleri sevip birşeyleri sevmediğiniz ve yemediğiniz gibi. Onunda damak tadı ve tercihleri olabileceğini ve onunda bir birey olduğunu unutmayın. Bir tadı sevmiyorsa zorlamıyoruz, inatlaşmıyoruz. Farklı bir zamanda yada farklı bir tarifle tekrar deniyoruz.
*Bebeğinizin midesini düşünün ve yemesi için hazırladığınız tabağa bakın. Bu ikisi orantılıysa yedirin, değilse lütfen o elinizdeki tabağı azaltın. Unutmayın EK gıda veriyoruz, ana öğün değil. Çok yemesini beklemiyoruz.
*Bu çocuk niye yemiyor diye dertlenmiyoruz, moral bozmuyoruz, illa yiyecesin diye zorlamıyoruz.
*Bebeklerinizin kendi kendine yemeği öğrenebileceğini unutmayın. Yemek yemesi için video, televizyon izlemeye hiç ama hiç ihtiyacı yok. Yemiyor olabilir, size göre az yiyor olabilir ama yemek yemeği öğrenecek. Onu videoyla kandırmanıza gerek yok. O öğün yemedi, ağzını açmadı diye videoya sarılmayın, sabredin. Her yemediğinde video açarsanız bebek buna koşullanacak ve bunu alışkanlık haline getiren bebek videosuz ağzını açmayacak böylelikle yemek yemeği öğrenemeyecek ve böylelikle ileride yeme bozukluğu yaşayan biri olarak bize terapiye gelecek.
*Siz yemek yerken bebeğiniz de mama sandalyesinde sizinle birlikte masada bulunsun. Hatta yemeğini siz yemek yerken bile yedirebilirsiniz. Ama yemeyecekse de sizinle birlikte yemek kültürünü öğrensin. “Yemek zamanı herkes masada olur”u öğrenmesi ileride işinizi çok rahatlatacak. Ben buna özellikle dikkat ettim ve çok yakınlarımın bile eleştirisine maruz kaldım. Ama şu anda 12 aylık bebeğim yemek saatini ve o saatte masada, mutfakta olması gerektiğini, yemek yenmesi gerektiğini öğrendi.
*BLW (bebek liderliğinde beslenme) yöntemini deneyebilirsiniz. İtiraf ediyorum. Bir bebeğin kendi kendine yiyebilmeyi öğrenmesi harika birşey ve özgüven gelişimine büyük katkı sağlıyor. Parmak gıdaları buharda haşlayarak bebeğinizin önüne koyun ve yemek yemeyi nasıl öğrendiğini izleyin. (Evet mutfak çok dağılacak)
*Bebeğiniz “Blender Bebeği” olmasın. 2-3 yaşında hala sadece sıvı besin tüketebilen, taneli ve lokmalı yemekleri yemeği reddeden, çiğneme yutma becerisini kazanamamış çocuklar var. Sebebi mi? Yutamaz, boğazına takılır endişesiyle herşeyi ama HERŞEYİ blenderdan geçirerek sıvı hale getirerek yediren anne. Merak etmeyin, yutabilir. Buharda haşlanmış, güzel pişmiş şeyleri bebeğiniz gayet güzel yutabilir, dişleri olmasa bile!
*Herşeyi karıştırarak vermek yerine damak tadı gelişsin, tadlara alışsın ve tadları ayırt edebilsin diye tek tek vermeyi tercih ettim. Herşeyi bulamaç yapmayın ki bebeğiniz tadları öğrensin.
*Siz yedirseniz bile eline kaşık verin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Terapist Bir Annenin 9-12 Ay Arası Uyku ve Ek gıda Deneyimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seval Ulviye AKYOL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
Bursa
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un Yazıları
► Terapist Bir Annenin Sütten Kesme Deneyimidir! Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Terapist Tavsiye Verir mi? Terapist Sizde Neyi Dinler? Psk.Dnş.Mustafa Burak ARABACI
► Çocuk Eğitiminde Annenin Yeri Dr.Psk.Murat İDİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Terapist Bir Annenin 9-12 Ay Arası Uyku ve Ek gıda Deneyimi' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ne Kadar Harçlık? Kasım 2016
◊ Kardeş Kıskançlığı Mayıs 2018
◊ Tırnak Yeme Kasım 2014
◊ Bağlanma Stilleri Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:46
Top