2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



'sihirli Bağ' Emzirmenin Anne ve Bebek Psikolojisine Etkisi
MAKALE #17615 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL | Yayın Kasım 2016 | 6,243 Okuyucu
'SİHİRLİ BAĞ': EMZİRMENİN ANNE VE BEBEK PSİKOLOJİSİNE ETKİSİ
Bir bebek için annesinin memesi en önemli ve vazgeçilmez besin kaynağı olmasının yanında aslında annesinin memesi bebeğin dünyasıdır. Bebeğin meme emmesi beslenme anlamına gelse de, dünya ile bağ kurabilmesi, uyum sağlayabilmesi ve kendini güvende hissetmesi açısından daha büyük anlamlar taşımaktadır. Anne sütünün faydaları ve önemi saymakla bitmez. Yapılan araştırmalar emzirmenin önemini çarpıcı şekilde ortaya koymaktadır. Emmek sadece beslenmek demek değildir. Bir bebek için annesini emmek hem fiziksel gelişimi için hem de ruhsal sağlığı için çok önemlidir. Anne sütü ile beslenmenin fiziksel gelişim, sağlık açısından katkıları yadsınamaz. Fakat bu yazımızda çoğunlukla anne sütünün, emmenin anne ve bebeğin psikolojisi üzerindeki olumlu katkılarına değineceğiz.
0-6 ay arasında sadece anne sütünü ile beslenmesi tavsiye edilir. 2 yaşına kadar da anne bebek arasındaki güvenli bağlanma için emzirmek önerilmektedir.
Hamilelik sürecinde hormonlar sayesinde anne sütü oluşmaya başlar ve yeni doğacak bebek için en önemli besin hazırlanır. Bebek doğar doğmaz en kısa zamanda emzirilmesi büyük önem taşımaktadır. Emzirmek anne ve bebek arasında karşılıklı doyum yaratmaktadır. İlk başlarda özellikle ilk bebekte tecrübesi anne zorlansa da, sütü gelmese de, sütü az gelse de, yeni doğmuş ve çene kasları çok güçsüz olan bebek yorulsa da anne sabırlı ve kararlı bir şekilde moralini yüksek tutarak bebeğini emzirmelidir. Unutulmaması gereken bir nokta şudur ki, bebek emdikçe anne sütü çoğalacaktır.
Anne sütü ile beslenmek, annenin memesini emmek bebeğin en temel doğuştan getirdiği reflekstir. Emmek bebek için karnını doyurmanın yanı sıra duygusal açlığını doyurmak, kendini güvende hissetmek ve varlığını algılamak anlamına gelmektedir. Emmek anne ve bebek arasındaki duygusal bağı kurmanın anahtarıdır. Yani annesini emmek bebeğin en temel duygusal ihtiyacıdır. Bebekler dokunulmaktan, ten temasından hoşlanırlar ve bu şekilde rahatlayarak kendilerini güvende hissederler.
Emmek anne ve bebek için hem ten teması hem de göz teması sağlamaktadır. Emzirme sırasında annesiyle ten ve göz teması kuran bebek kendini güvende hissedecek ve bebeğin temas ihtiyacını karşılayacaktır. Bebek biberon veya başka şekilde besleniyorsa bile anne ve bebek arasında ten teması ve göz teması kurulmalı ve bebeğin sağlıklı ruhsal gelişimi için bu ihmal edilmemelidir.
Anne ve bebek için bebek dünyaya geldiği andan itibaren emzirmenin kalıcı ve güvenli bir bağ kurulabilmesinde rolü büyüktür. Doğumdan hemen sonra bebeğini emziren annede sevgi hormonu tetiklenir. Karşılıklı olarak annesini emen bebek de rahatlık ve güven duygularını hissetmektedir.
Diğer bir açıdan bakılacak olursa araştırmalar anne sütü ile beslenen bebeklerin sosyal, psikomotor, zeka ve bilişsel gelişimlerinin olumlu yönde etkilendiğini göstermektedir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin IQ seviyeleri, bilişsel becerileri ve algılama kapasiteleri ileride daha yüksek olmaktadır. Bu bebekler ileride özgüveni gelişmiş, çevreyle uyumlu olacaklardır. Emzirme sırasında anne bebek arasında kurulan göz teması bebeğin gözle takip becerisini artırır, el göz koordinasyonun gelişmesinde katkı sağlar.
Anne sütünün bebek üzerine sakinleştirici etkisi de söz konusudur. Unutulmamalıdır ki anne sütünü emmek anne ve bebek için en temel bağdır. Sihirli bir bağdır.
ANNELERE ÖNERİLER
• Sevgili anneler! Lohusalık döneminde ve emzirme sürecinde çevreden emzirmeyle ilgili çok fazla şey duyabilirsiniz. Çok fazla ve farklı tavsiyeler alabilirsiniz. Bu süreçte hiçbir şekilde moralinizi bozmadan ve enerjinizi düşürmeden sadece ve sadece bebeğinizi emzirmeye odaklanın. Emzirme, sütünüzün kalitesi, bebeğin ne kadar emdiği ile ilgili gereksiz soru ve öneriler karşısında kendinizi üzmeyin. Emzirmenin bebeğiniz için önemini unutmayın ve moralini yüksek tutarak bebeğinizi sabırlı bir şekilde emzirin. Bu konuda stres yaşamanız sütünüzün azalmasına ve hatta kesilmesine sebep olabilir. Bu sebeple çevreden gelen olumlu destekleri kabul edin. Ama diğerlerini önemsemeyin.
• Bebeğiniz doğar doğmaz şartlar uygunsa ilk fırsatta bebeğiniz emzirin.
• Bebeğinizi sadece karnını doyurmak, beslemek için değil aynı zamanda güven ve bağ ihtiyacı için emzirin.
• Emzirme sırasına ten ve göz temasını ihmal etmeyin. Bebeğinizi emzirirken onun vücuduna dokunun, göz teması kurun, sakın ve sessiz bir yerde sadece bebeğinizle ilgilenin. Bu ikiniz için çok özel anlardan biri.
• Emzirme sırasında sizin sakin, rahat ve mutlu hissetmeniz çok önemli.
• İlk bebeğinizde emzirme konusunda tecrübesiz olabilirsiniz. Hamilelik, doğum, emzirme çok doğal süreçlerdir. Siz tecrübesiz olsanız bile bebeğiniz sizi yönlendirecektir ve öğretecektir. Bu konuda panik yapmadan kendinizi sürece bırakın ve sabırlı olun.
• Emzirmek anneliğe adapte olmanızı kolaylaştıracak, bebeğinizle özel ve sihirli bir bağ kurmanızı sağlayacaktır.
• Biberon kullansanız bile ten ve göz temasını ihmal etmeyin
• Çalışmaya başlasanız bile bebeğinizi emzirmeye devam edin.
• Emzirmenin anne bebek üzerindeki olumlu etkisini unutmayın.
• Sütüm yetmiyor mu, bebeğim doymuyor mu gibi streslere kapılmayın.
• Emziremeyen, sütü gelmeyen anneler ise bu konuda stres yapmayın. Bebekle kurulacak olan güvenli bir bağ, sevgi dolu kucaklama, göz ve ten teması sayesinde anne bebek arasında kurulması gereken ilişkinin kurulmasına katkı sağlayacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"'sihirli Bağ' Emzirmenin Anne ve Bebek Psikolojisine Etkisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seval Ulviye AKYOL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
Bursa
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un Yazıları
► Dokunmanın Sihirli Etkisi Psk.Dnş.Tuğba GÜRÇAĞ
► Anne ve Bebek Danışmanlığı Psk.Günay BAYDAROĞULLARI
► Anne-Bebek İlişkisi Psk.Dnş.Gülçin BALKI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında ''sihirli Bağ' Emzirmenin Anne ve Bebek Psikolojisine Etkisi' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ne Kadar Harçlık? Kasım 2016
◊ Kardeş Kıskançlığı Mayıs 2018
◊ Tırnak Yeme Kasım 2014
◊ Bağlanma Stilleri Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:53
Top