2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kardeş Kıskançlığı
YAZI #4763 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL | Yayın Mayıs 2018
KARDEŞ KISKANÇLIĞI
“Kıskanma” insanın doğasında olan; tarihte bile Habil ile Kabile kadar uzanan temel duygulardan biridir. En çok karşılaşılan kıskançlık türlerinden biri kardeş kıskançlığıdır. Kardeş kıskançlığı anne babaların en çok karşılaştığı, çocuğun en büyük rakibine yani kardeşine yönelik sıklıkla hissettiği ve açığa vurduğu bir duygudur. Her çocuk özel ve gözbebeği olmak ister. Doğal bir duygu olan kardeş kıskançlığı anne babayı, onların sevgi, ilgi ve zamanını bir başkası ile paylaşmak istememekten kaynaklanır. Anne baba ve çocuk arasına üçüncü kişi yani kardeş girmektedir. Temelde kardeşler birbirini sever fakat bu duyguyu paylaşma noktasında yaşarlar. Kardeşler birbirini kıskansalar bile aslında birbirinin en yakın arkadaşlarıdır da. İnsan psikolojisi üzerinde ailenin kaçıncı çocuğu olduğu çok önemli bir belirleyicidir. Sadece büyük kardeşlerin kıskandığını düşünme de doğru değildir. Çoğu zaman küçük kardeş de büyüğünü kıskanabilir.
Kardeş kıskançlığı öfke, saldırganlık, ders başarısında düşme, kronik mutsuzluk, iştahsızlık, içe kapanma, yaşına uygun olmayan davranışlar, davranışlarda gerileme ve daha küçük gibi davranma davranışlarıyla açığa çıkar.
Kardeşler arasında yaşanan bu kıskançlık her zaman olumsuz, yıkıcı ve kötü olarak algılamamak gerekir. Kardeşler arasında yaşanan duygular, tartışmalar ve yaşantılar aslında çocuğu geleceğe hazırlamaktadır. Kıskançlık duygusunu sağlıklı yapıya dönüştürebilmekte mümkündür.

Kardeş Kıskançlığı Hakkında Ailelere Öneriler:
• Kardeşler birbiri ile kıyaslanmamalı, karşılaştırılmamalıdır.
• Cinsiyet ayrımı yapılmamalıdır.
• Yeni gelecek kardeş için çocuk hazırlanmalıdır.
• Her çocuğun olumlu olduğu yönler desteklenmelidir ve ifade edilmelidir.
• Çocuklar kardeşi önünde eleştirilmemelidir.
• Anne baba kardeşler arasında yaşanan tartışmalarda taraf olmamalıdır.
• Birbirlerine zarar verici davranışları yoksa anne baba kavgaya müdahale etmemeli, çözüm bulmaları konusunda kardeşleri desteklemelidir.
• Kıskançlık duygusundan olayı suçlamadan, cezalandırmadan normal karşılamak ve kardeşler arasında sevgiyi güçlendirmek gerekir.
• Kardeşlerin birbirini sahiplenmesi sağlanmalı ve kardeşlik duygusunu güçlendirecek yönde yaklaşılmalı.
• Aile kavramı çocuklara öğretilmeli ve ailecek kaliteli zaman geçirilmelidir.
• Kardeşlerin ortak zevk alacağı etkinliklere birlikte katılması sağlanmalı.
• Kardeşler arasında adalet sağlanmalıdır.
• Kardeşlerin problem çözme yöntemleri desteklenmelidir.
• Büyük kardeşe “sen abisin/ablasın” ifadeleri kullanılmamalı onun da çocuk olduğu unutulmamalı, yaşından üste sorumluluklar verilmemedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seval Ulviye AKYOL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
Bursa
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un Makaleleri
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elçin BOZ ORHAN
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elif Can ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kardeş Kıskançlığı' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ne Kadar Harçlık? Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:30
Top