2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Narsist Çoçuk Yetiştirmemek Mümkün mü??
MAKALE #19560 © Yazan Psk.Serpil YILMAN KAYA | Yayın Mayıs 2018 | 2,404 Okuyucu
NARSİST ÇOCUK YETİŞTİRMEMEK MÜMKÜN MÜ?

Narsisiszm terimi kökenlerini sudaki aksini görünce kendine aşık olan Narcissus hakkındaki klasik yunan mitolojisinden alır. Sudaki kendi yansımasına fazlasıyla tutulmuş olan bu adamın inancı kökleşmiş ve nergis çiçeğine dönüşmüştür. Narsistik eğilimler kalıtımla geçmeye yatkındır ve aşağılık veya önemsizlik duygularını aşırı derecede telafi eden anne baba tarafından da şekillendirilir.

Narsisizm ebeveyn tutumlarında çok önemli bir yere sahiptir. Anne babaların çocuklarının dünyanın merkezi olduğu düşüncesini öncelikli olarak terk etmeleri gerekir. Sevilmek için özel olmanın şart olmadığını ebeveynlerin çocuklarına çok iyi ifade etmeleri gerekiyor. Bir çocuğu çok özel olmasa ya da harika olmasa da sevebilirsiniz ki bu da gerçek ve olgun sevginin tanımıdır. Ayrıca sevgi bir yakınlık üzerinde durur iken özel olmak bir farklılığın üzerinde durur. Özel olduğunu düşünen insanlar normal kişilerle ilişki kurmakta zorlanırlar. Aynı durum normal insanlarında kendilerini özel olarak gösteren insanlarla ilişki kurmakta zorlandığını göstermektedir.

İşte bu yüzden çocuklarınıza empati ve sevecenliği öğretmeye odaklanın. Başkalarına yardım etmek konusunda onları destekleyin. İstenmeyen olumsuz davranışlarında onları cezalandırın ancak bu cezalandırma fiziksel şiddete dönüşmemeli daha ziyade onları ayrıcalıklarından mahrum bırakma şeklinde olmalı. Çocuklarınıza televizyonlarda gördükleri gerçek olmayan yüzeysel rol modeller yerine gerçek kahramanlara hayranlık duymayı öğretin. Anne babaların çocuklarının istekleri konusunda sınırlar koymayı öncelikle öğrenmesi ve bunu uygulamaya koyması gerekiyor ki buna onların her istediklerini almamakla başlayabilirsiniz. Çocuklarınızın ihtiyaçları ile isteklerini ayırt etmeniz gerekir ona istediğini vermek ileri ki yaşamında ihtiyaç duyacağı özdenetimi ondan almanız demektir. Onun her istediğini yapmak kısa vadede mutluluk getirse de uzun vadede çocuğunuzu mutsuzluğa hapsetmiş olacaksınızdır.

Anne babalar olarak belki de mükemmel ebeveynlikten vazgeçmek aslında narsisizm ile mücadelenin de en iyi yoludur. Günümüzde bilgi bombardımanına tutulan birçok anne ve baba çocuklarının başarılı olması için onların her yönünü bir kalıba dökmek istiyor. Bu iyi bir dilek ancak arada başarısız olmak da o kadar kötü bir şey olmadığı gibi başarısızlığın başarı merdivenleri olduğunu da unutmamak gerekir. Thomas Edison yaratıcılığın %10 ilham , %90 ise terlemektir demiş. Ancak günümüz kültürü %50 ilham ,%10 terlemek,%40 kendini ifade etmek olduğunu ileri sürüyor.

Eğer çocuklarımıza birbirleriyle ne kadar çok benzerlik taşıdıklarını öğretebilirsek narsisizmde biraz tedavi etmiş oluruz. Sen çok özelsin, senden dünyada bir tane var gibi benzersizlik telkinleri narsist duyguları artırmasının yanına saldırganlığı da tetikler niteliktedir zira ben özelim her şey benim hakkım öncelik benim ben istiyorsam almalıyım düşüncelerine doğru evrilecektir aynı zamanda çok önemsiz olan farklılıklarımızı da ortaya çıkaracaktır. Dalai Lama’nın bu konuda çok yerinde bir sözü vardır. ‘’ insanoğlunun farklı renkte saçları farklı renkte gözleri vardır, farklı giyinip farklı yerlerden geliyoruz, ama aslında temel düzeyde hepimiz aynıyız.’’ Başka bir deyişle her insan eşsizdir,ama hissettiklerimizde ve yaşadığımız güçlüklerde farklı olmaktan çok birbirimize benziyoruz.

Sonuç olarak da herkesin ‘’özel ‘’ olduğu bir yerde hiç kimse ‘’özel ‘’ değildir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Narsist Çoçuk Yetiştirmemek Mümkün mü??" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serpil YILMAN KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serpil YILMAN KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serpil YILMAN KAYA Fotoğraf
Psk.Serpil YILMAN KAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi102 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serpil YILMAN KAYA'nın Makaleleri
► Partneriniz Bir "Narsist" mi? Psk.Dila HOTLAR
► Aşık Narsist Psk.Şeyda UNCU
► Narsist Kişileri Anlamak Psk.Deniz AKINCI
► Narsizm Ne Demek?Narsist Kimdir? Psk.Dnş.Nurullah SARI
► Narsist Kişi ile Sevgili/ Eş Olmak Psk.Yasemin TÜZEMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Narsist Çoçuk Yetiştirmemek Mümkün mü??' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Otizm Aralık 2018
► Narsisizm Nisan 2018
► Depresyon..... Ekim 2017
► Üzüntü ve Çareleri Ocak 2016
► Okul Uyumu Problemi Ocak 2016
► Sınav Kaygısı Ocak 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:03
Top