2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayatınızdaki İnsan Narsist Biri mi ?
MAKALE #20274 © Yazan Uzm.Psk.Ebrar KARAÇUHA | Yayın Ocak 2019 | 2,202 Okuyucu
Hayatımızda var olan o kadar çok narsist insan var ki ve sanırım terapilerde en çok konuşacağımız konular benmerkezci ve egoist insanların karşısında kendisini çaresiz hisseden bireyler ve narsisizmden dolayı terapiye derin bir boşluk duygusu, can sıkıntısı ,iç daralması, hayattan keyif alamama, anlamsızlık, umutsuzluk ve sağlıklı ilişkiler kuramamama şikayeti ile başvuran danışanlar olacak gibi… Peki son yılların en sık rastlanılan sorunlarından biri olan Narsisizm kavramı ne anlama geliyor? Bu kişiler ne kadar sizlerin hayatında? Aslında elinizden geleni yaptığınızı düşündüğünüz ama bir türlü hareketlerini anlamlandıramadığınız kişiler çevrenizde mi? Aşk hayatınızda, evlilikte bazen yanıbaşınızda olsa bile kendinizi yalnız hissettiğiniz, benden ne istiyor anlamıyorum dediğiniz partneriniz aslında başa çıkma zırhının ardına saklanan bir Narsist mi?

“Narsizm” terimi Yunan mitolojisinde, sudaki aksini görerek kendine âşık olan ve ömrünü hiç ulaşamayacağı bu sevgiliyi izleyerek tüketen Narkisos karakterini, psikolojik bir fenomeni açıklamak için kullandığı terimdir. Çeşitli maskeleri vardır ve bunlar aslında geçmişte istekleri, ihtiyaçları, duyguları karşılanmamış olan küçük bir çocuğun, yetişkinlikte insanların takdirini, onayını, sevgisini, hayranlığını kazanma peşinde koşan her ortamda kendini kusursuz veya mükemmel gören bireylerin sahip olduğu kişilik örüntüleridir. Narsisizm kişilik örüntüsü erkeklerde kadınlara oranla %75 daha fazla görülmektedir. Üstün zekaları, özgüvenleri, çekici yanları ile başınızı döndüren kişiler olabilirler. İnsanlara tepeden bakan yapısı, eleştirisel tavırları ve emirler yağdırması ile meşhur sinir bozucu kişilikleri ile öne çıkarlar. Hem korkutucu hem de çekicidirler. Tüm bu tanımlara uyan kişiler çok yakınızda; Patronunuz, sosyal çevrenizde görüştüğünüz kişiler hatta sevdiğiniz evli olduğunuz eşiniz olabilir. Kendinizi çaresiz ve umutsuz hissedebilirsiniz. Ama tüm bunların altında yatan sebepleri bilirseniz narsist kişiyle empati kurar ve onunla iletişiminizi etkili hale getirebilirsiniz.

Hayatınızda ki narsist kişilerle nasıl başa çıkabilirsiniz? Bu süreç çaba gerektiren ve yer yer sabredemediğiniz bir yolculuk haline dönüşebilir. Ancak bu kişiler eşiniz sevdiğiniz veya hayatınızda ki önemli bireylerse birlikte gelişip değişeceğine dair umudu içinizde taşıyabilir ve elinizden geleni yaptıktan sonra ilişkilerinizin daha sağlıklı hale geleceğini gözlemleyebilirsiniz. Tabi ki sizin karşınızda ki narsist zorlu ve güvenliğinizi tehdit edecek kendinizi kullanılmış gibi hissettiren biriyse bu tutumlar uygun değildir. Eğer böyle bir kişiyle beraberseniz lütfen uzman bir terapistten yardım alınız.

Birkaç alternatif bakış açısına yazımızda yer vermek istedik.

Narsist biriyle birlikteyseniz ilk olarak kendinizi onun yerine koyun ve size sertçe hitap ettiğinde emirler yağdırdığında aslında yetişkin bir (erkeğin, kadının) size bağırdığını değil de eksiklik duyguları olan, duygusal boşluğunu tamamlamaya çalışan, sevgi ve onay almak için iyi hissetmek için yalnız küçük bir çocuğu gözünüzün önüne getirin. Bilinçli bir şekilde bunu yapmadığını düşünün. Bu etkinlik size merhamet ve empati duygusunu kazandıracaktır. Bu etkinliğe ilave olarak narsist bireyin çocukluk fotoğrafını edinirseniz sizin için görsel bir hatırlatıcı olabilir. Bir diğer etkinlik empatik yüzleştirmedir. Empatik yüzleştirmeler narsist bireyin farkındalığını artıran etkilikler olacaktır. Hata ve sorumluluğunu fark ettirin, başka birine sinirlenip gün sonunda sizinle tartıştığı zaman şu an sinirli olmanı önemsiyorum ama bana karşı bu şekilde davrandığın zaman sana karşı sevecenlik duyamıyorum bunu duymayı isterim. Kendini kötü sinirli hissetmen senin suçun değil ancak beni kırmadan ve suçlamadan bunu ifade etmen senin sorumluluğun diyebilirsiniz.

Sizi önemsemeyip küçük gördüğü alay ettiği zamanlarda göz teması kurun ve neden böyle bir tutum içinde olduğunu sorun, sizin tarafınızdan hareketlerinin fark edilmiş olması onu rahatsız edecektir. Konuşmanın devamında bir ilişkide değer verilmeye, duygu ve düşüncelerimizin duyulmasına dikkate alınmasına ihtiyacımız vardır. Bunu ben yapıyorum ve sendende aynısını bekliyorum diyebilirsiniz. Olumlu geri bildirimler verin ancak bunlar çok abartılı olmasın. Harika çok iyi gibi kapalı övgüler söylemek yerine düşünceli olman ve benim için bu hareketi yapman bir şeyler için çaba göstermen çok değerli ikimiz arasında ki iletişimi daha da yakınlaşmış hissediyorum diyebilirsiniz.

Hayatınızda ki narsist bireylerin özelliklerini, kökenini ve onlarla iletişim kurabilmeniz için birkaç bakış açısı yazıda sunuldu. Destek şefkat ve nezaketle onun hayatında iyileştirici bir rol oynayabileceğinizi öğrenmiş oldunuz. Ancak bazen tüm çabalarınıza rağmen bazı durumları aşamayabilirsiniz. Böyle durumlarda profesyonel bir terapistin yardımı çok değerli olacaktır.

Uzm. Psk Ebrar KARAÇUHA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hayatınızdaki İnsan Narsist Biri mi ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ebrar KARAÇUHA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ebrar KARAÇUHA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebrar KARAÇUHA Fotoğraf
Uzm.Psk.Ebrar KARAÇUHA
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ebrar KARAÇUHA'nın Yazıları
► İlişki Tarzlarından Biri- Yansıtma Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Partneriniz Bir "Narsist" mi? Psk.Dila HOTLAR
► Aşık Narsist Psk.Şeyda UNCU
► Narsist Kişileri Anlamak Psk.Deniz AKINCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hayatınızdaki İnsan Narsist Biri mi ?' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Eyvah Fobim Var ! Temmuz 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:44
Top