2007'den Bugüne 92,717 Tavsiye, 28,302 Uzman ve 20,050 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Akademik Başarı
MAKALE #20551 © Yazan Psk.Nihan ARDA | Yayın Mayıs 2019 | 2,267 Okuyucu
Başarı, okul ortamında belirli bir ders ya da akademik programlardan öğrencinin ne derece yararlandığının bir ölçüsü veya göstergesidir. Okuldaki başarı ise bir akademik programdaki derslerden öğrencinin aldığı notların ya da puanlarının ortalaması olarak düşünülebilir.Bireyin akademik başarısını etkileyen birçok faktör vardır. Bunlardan en önemlileri kişisel özellikler,okul ortamı ve bireyin aile ortamıdır.

1.Kişisel Özellikler
Kişisel özellikler arasında zeka,öğrenme hızı,yetenek,öğrenme stili,motivasyon,ders çalışma alışkanlıkları gibi bireye özgü öğrenmeyi dolayısıyla da akademik başarıyı etkileyen faktörler yer alır.

Zeka seviyesinin normalin altında ya da üstünde olan çocuklarda, öğrenme hızı,odaklanma süresi farklılık gösterebildiği için özel eğitim gerekebilir.Bunun yanında öğrenme stili genelde ihmal edilen ancak çocuk ve gençlerde başarının kilit noktalarından biri olabilmektedir. Üç tip öğrenme stili mevcuttur; Görsel,işitsel ve dokunsal.Eğer bireye uygun öğrenme stilleriyle bilgiyi kalıcı hale getirilmeye çalışılmıyorsa kişi zorlanabilir,motivasyon kaybı yaşayabilir. Ailelerin çocuklarının öğrenme stillerine göre onları desteklemeleri bu açıdan uygun olacaktır.Bir diğer önemli konu ise motivasyondur.Motivasyon içsel ve dışsal etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir.Bazıları kendi koyduğu hedeflere ulaşmaktan,kendi motivasyonunu yüksek tutmaktan hoşlanırken bazıları ödül,takdir gibi dışsal faktörler sayesinde çaba göstermektedir. Ailelerin motivasyon kaynaklarına göre çocukları desteklemeleri gerekebilir.

2.Okul Ortamı
Okul ortamında başarıyı etkileyen en önemli faktörler sırasıyla öğretmenler,sosyal çevre,eğitim sistemi ve okul yönetimidir.Öğrenme-öğretme aşamasında başarıyı etkileyen en kritik kişi öğretmedir. Öğretmenin öğrencisini iyi tanıması,sevecen olması,hoşgörülü olması öğrencilerin daha başarılı olmasını sağlamaktadır. İkinci en önemli unsur ise okuldaki sosyal çevre yani kişinin arkadaş ortamıdır. Arkadaşların destekleyici,hoşgörülü olması,paylaşımda bulunulması,birlikte ders çalışılması gibi unsurlar başarıyı etkilemektedir. Eğitim programının çocuğun yetenek ve seviyesine uygun olması yine önemli bir faktörken okul yönetimi öğrencinin başarısında dolaylı yoldan etki eder. Eğitimdeki yenilikleri takip eden,öğretmenlerine hoşgörülü yaklaşan,okul ve öğrencilerin ihtiyaçlarını gözeten bi idarenin olması başarıyı hiç şüphesiz arttırmaktadır.



3.Aile Ortamı
Aile ortamı akademik başarının en önemli ayağıdır.Ailenin sosyo-ekonomik durumu,eğitime ne kadar katıldığı,ailenin eğitim düzeyi ve çocuklara karşı tutumu başarıyı büyük oranda etkilemektedir.Öğrenci başarısında ailenin sosyo-ekonomik düzeyinin önemli yeri vardır. Ailenin sosyo-ekonomik düzeyi ile gelir düzeyi, yaşadıkları sosyal çevre ve toplum içerisindeki statüleri, bilgisayara sahip olma durumu gibi değişkenler akademik başarıyı etkilemektedirAyrıca,anne-babaların evde çocuklarıyla okulla ilgili sohbet etmeleri, onların ödevlerine yardımcı olmaları, okuldaki etkinliklere ve toplantılara gönüllü olarak katılmaları, öğretmenlerle görüşmeleri gibi birçok uygulama kapsamında değerlendirilen aile katılımı, öğrenci başarısını olumlu yönde etkilemektedir.



Anne-Baba Tutumları
Okul öncesi dönemde anne-baba, çocuğun özdeşim modeli olarak önemli bir yere sahiptir. Çocuk, dış dünyayı anne ve babasının gözlüğü aracılığıyla görmeye çalışır.Anne babanın davranışları, çocuğun model alması sonucu taklit yoluyla çocuk tarafından benimsenir ve alışkanlık haline gelerek kişilik gelişiminde önemli bir parça olur.Bu nedenle anne baba tutumları çocuğun eğitilmesinin temellerinden biridir

Görüldüğü gibi akademik başarı pek çok unsura bağlıdır. Bir çocuğun ya da gencin neden başarısız olduğunu sorgulamak için çok yönlü bir inceleme gerekmektedir. Ailelerin çocuğum başarısız,çalışmıyor ya da yapamıyor gibi etiketleme yapmadan önce çocuklarının neye ihtiyacı var,ne hissediyor hangi alanlarda desteğe ihtiyacı var gibi soruların yanıtlarını araması sağlıklı olacaktır.

Eğer çocuğunuzun akademik başarısından endişe ediyor ve bir çözüm bulamıyorsanız mutlaka bir uzmana danışın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Akademik Başarı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nihan ARDA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nihan ARDA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nihan ARDA Fotoğraf
Psk.Nihan ARDA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nihan ARDA'nın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,050 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Akademik Başarı' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuk Depresyonu Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:26
Top