2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk Ruh Sağlığı ve Korona Virüs Dönemi
MAKALE #21316 © Yazan Psk.Nihan ARDA | Yayın Nisan 2020 | 1,568 Okuyucu
Geçirdiğimiz bu zor günler elbet bitecek.. Peki bittiğinde çocuklarımızın ruh sağlığı nasıl etkilenmiş olacak ya da şuan acaba çocuklarımız ruhsal açıdan etkileniyor mu? Öncelikle şunu bilmekte yarar var ki ebeveyn olarak bu süreci sizin nasıl yaşadığınız,kaygınızı ne kadar ve nasıl yönettiğiniz çocuğunuz için de model oluşturacaktır. Siz eğer felaket senaryoları yazıyor,sürekli kaygılı dolaşıyorsanız,evin içinde sürekli virüs hakkında konuşuyor ve gelecek hakkında endişeleniyorsanız elbetteki çocuğunuz da bu süreci çok daha zor atlatacaktır. Peki bu dönemde ne yapmalı?

Çocuğun Yaşına Uygun Kısa ve Net Açıklamalar Yaptığınıza Emin Olun

Okul öncesi çağı çocuklarına yaşadığımız süreci gelecekle bağdaştırmadan yalnızca bugünlerden bahsederek anlatmak çok daha az korkmalarını sağlayacaktır. Şuan sağlığımızı korumak için evimizde olduğumuzu ancak virüsler gittiğinde bir sorun kalmayacağından bahsedebilirsiniz. Okul çağı çocukları ise daha çok gördükleri ve duydukları için birçok soru sorabilir ve virüsten çok virüsün getirdikleri hakkında endişeli olabilir. Örneğin,yeterli erzak olup olmadığını,anne ya da babalarına bir şey olup olmayacağını,sevdiklerini bir daha göremecekleri noktasında kaygılı olabilirler. Zaman zaman çocuğunuzla bunları konuşabilir,endişelerini anladığınızı gösterebilirsiniz.

Çok Fazla Bilgiye Maruz Kalmalarını Engelleyin

Çocukların haberlerden uzak kalmaları,ebeveynlerin kendi aralarındaki virüs hakkında konuşmalarına maruz bırakılmamaları önemlidir. Duydukları ve gördükleri bir çok şey bizden çok daha farklı etki yapabilir ve yoğun kaygı hissetmelerine sebep olabilir. Okul çağı çocuklarına bu konuda konuşmak isterlerse ya da daha çok bilgi almak isterlerse sizinle konuşmalarının daha doğru olacağını söyleyebilir ve farklı kaynaklardan yanlış bilgiler almasını engelleyebilirsiniz.

Çocuğunuzun Yaşı Kaç Olursa Olsun Güvende Olduğunu Hissettirin

Bu tarz kriz ortamlarında çocukların temel güven algıları sarsılabilmektedir dolayısıyla daha çok güvende olduklarını bilmeye ihtiyaçları olabilir. Sık sık temasta bulunmak, “sen de sağlıklısın,ben de sağlıklıyım ve endişelenecek bir şey yok,her şey güzel olacak” demek ya da hissettirmek çok yararlı olacaktır. Kendilerini daha iyi hissetmeleri için yumuşak ya da tüylü nesneler,battaniyeler,salona ya da odasına kurulmuş bir çadırda birlikte oynayacağınız oyunlar iyileştirici olacaktır.

Rutininiz Olsun ama Normal Kuralların Hepsini Uygulamaya Çalışmayın

Yemek,uyku,ders saatlerinde rutin oluşturmak çocuklarda güven algısını pekiştirir aynı zamanda ebeveynlere de kendilerine ayıracak zamanı planlamaya olanak tanır ancak olağanüstü bir durumdayken daha önce uyguladığınız bütün kuralları aynı şekilde devam ettirmeye çalışmak hem siz de hem de çocuğunuzda baskı yaratabilir. Örneğin,normalde salonda hiç oyuncaklarıyla oynamıyorsa ancak şuan sizin yanınızda olmaya ihtiyacı varsa bırakın yanınızda oynasın.

Çocuğunuzun Daha Hırçın,Daha İnatçı,Daha Söz Dinlemez Olmasının Bu Dönemle İlgili Olabileceğini Unutmayın


Evde olmak çocuklara bazen keyifli ve eğlenceli gelse de zaman zaman bu durumdan bunalabilir ve boğulmuş hissedebilirler. Özellikle okula giden çocukların sosyal ilişkileri sekteye uğradığı,belirli saatler evde olsalar bile ders dinlemek zorunda kaldıkları ve kendilerine ait alan bulmakta zorlandıkları için bazı günler hırçın,öfkeli ve daha inatçı olabilir. Bu durumlarda hemen paniğe kapılmamak bunun geçmeyeceğini düşünmek olayları çıkmaz bir hale sokabilir. “Sanırım bugün çok keyfin yok,senin için ne yapabilirim?” diye sorabilir,biraz alan tanımaya özen gösterebilirsiniz. Şunu unutmamak gerekir ki kaygılanan,sıkıntı yaşayan çocuklar zaman zaman bunu öfke yoluyla ifade ederler ve sizlere o anda çok ihtiyaçları vardır.


Çocuğunuzun Verdiği Sinyalleri Takip Edin

Stres ortamlarında çocuklarda regresyon davranışları dediğimiz gerilemeler görülebilir. Sizinle uyuma isteği,parmak emme,alt ıslatma gibi davranışlar gerileme davranışlarıdır. Bu tarz davranışları çocuk, “bir şeyleri yönetmekte zorlanıyorum,pek iyi hissetmiyorum” deme şekli olarak kullanabilmektedir. Dolayısıyla böyle şeyleri gözlemlediğinizde çocuğunuzda bir şeylerin yolunda gitmediğini ve daha şefkatle yanında olmanız gerektiğini anlayabilirsiniz.

Hep Birlikte Aktiviteler Yapmaya Özen Gösterin

Bu süreç anne,baba ve çocuk ilişkilerini geliştirmek adına bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Daha önce çok fazla vakit geçirememişseniz,birlikte yapmak isteyip de yapamadığınız etkinlikler varsa aklınıza geldikçe bunları bir kağıda yazın ve her gün bir tanesini çocuğunuzla birlikte yapın. Ayrıca birlikte okuma saatleri,film saatleri,egzersiz saatleri belirleyebilir ortak bir payda da buluşabilirsiniz.

Siz Ne Kadar İyiyseniz Çocuğunuz da O kadar İyi Olacaktır

Çocuklar,duygularınızı almak konusunda sünger gibidir. Tedirgin,endişeli bir ruh hali içinde olmanız çocuğunuzu da aynı oranda etkileyecektir. Bu durumlarda sizin de olumsuz hissetmeniz oldukça normaldir ancak kötü hissettiğinizde biraz uzaklaşıp,kendinizi iyi hissedeceğiniz şeylere odaklanmanız ve daha iyi bir ruh haline bürünmeniz çocuğunuza da iyi gelecektir.

Hijyene Önem Verin ama Takıntı Haline Getirmeyin

Hijyen kurallarını çocuğa uygun şekilde açıklamak ve zaman zaman bu kuralları hatırlatmak sağlık açısından önem teşkil etmektedir ancak çocuğa her an elini yıkatmak,kontrol etmek,sağlığına zarar geleceğiyle ilgili korkutmak bunu bir takıntı haline getirmesine,temiz olduğuna bir türlü emin olamamasını sebep olabilir. Fazla uyarıdan kaçınmaya özen gösterin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk Ruh Sağlığı ve Korona Virüs Dönemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nihan ARDA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nihan ARDA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nihan ARDA Fotoğraf
Psk.Nihan ARDA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nihan ARDA'nın Yazıları
► Korona Virüs ve Duygularımız Psk.Seda KARACA
► Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Psk.Yasemin TÜZEMEN
► Çocuk Gelişim Dönemi ve Özelikleri ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Abdullah TOPAL
► Virüs, Maske ve İletişim Psk.Semra EVRİM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuk Ruh Sağlığı ve Korona Virüs Dönemi' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuk Depresyonu Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:49
Top