2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler
MAKALE #20829 © Yazan Dyt.Yıldız YAŞAR | Yayın Ekim 2019 | 1,585 Okuyucu
GEBELİKTE BESLENME NASIL OLMALI?
Gebelikte beslenme nasıl olmalı sorusu birçok anne adayının kafasını karıştırır. Bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimi annenin bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmesinin önemli bir rolü vardır. Gebenin kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılamak, vücut depolarını dengede tutmak, anne karnındaki bebeğin sağlıklı bir şekilde büyüme ve gelişmesini sağlamak ve emzirme dönemine hazırlık için gebelik döneminde annenin doğru ve dengeli beslenmesi gereklidir. Toplumda çok sık duyulan iki kişilik yemek yeme annenin ve bebeğin sağlığını riske atabilecek bir durumdur. Yapılan araştırmalarda gebelik döneminde olması gereken kiloda olan gebelerin hem doğumu daha kolay oluyor hem de emzirme döneminde bebeğini daha uzun süre emzirebiliyor. Bu yüzden gebelerin bu konuda bilinçlenmesi ve eğitilmesi gereklidir.
1.Gebelikte beslenme önerileri
-İşlem görmüş etler: sucuk, salam, sosis, pastörize edilmemiş süt ve peynirler, çiğ ya da az pişmiş yumurta, et tavuk deniz ürünleri, asitli içecekler, kutu meyve suları, doktor yada diyetisyen onayı olmayan bitki çayları, yüksek şeker ve basit karbonhidrat içeren ürünler, aşırı tuzlu yiyecekler tüketilmemeli
-Pestisit riskini azaltmak için sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır.
- Sigara ve alkol kullanmamalıdır.
- İçinde ne olduğu bilinmeyen ürünler kullanılmamalı.
- Çok kısıtlayıcı diyetlerden kaçınılmalıdır.
-Doktora danışılmadan ilaç kullanılmamalı.
- Balık tüketimine dikkat etmeli. Haftada 2 yada 3 gün balık tüketmelidir.
- Kızartma ve kavurma gibi pişirme yöntemleri yerine ;haşlama, fırında pişirme tercih edilmelidir.
- Bu dönemde ne çok kilo alınmalı ne de az kilo alınmamalı.
- Her gün 1 adet haşlanmış yumurta tüketilmeli.
- Yüksek doz A vitamini tehlikeli olduğu için karaciğer tüketimi haftalık 100 gramı geçmemeli.
- Günde 2,5-3 litre su tüketilmeli.
-Günlük 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmeli
- Bu dönemde kalsiyum minerali çok önemlidir. Her gün süt ve süt ürünlerinden yeteri kadar almalıdır
- Konserve ürünler tercih edilmemelidir.
- Beyaz ekmek yerine; tam buğday, kepekli yada çavdar tercih etmelidir.

2.Gebelikte çay ve kahve tüketimi
Çay ve kahve demir emilimini olumsuz etkilediğinden tüketilmeleri sınırlandırılmalıdır. Kahve günde 1-2 fincan kadar içilebilir. Yeşil çay tüketimine dikkat edilmeli. Özellikle kasılmaları artırdığından düşük doğum riskine sebep olabileceğinden adaçayı ve maydanozdan uzak durulmalıdır. Rezene, melisa, ıhlamur, papatya ve açık siyah çay günde en fazla 2 fincan kadar tüketilebilir. Çay ve kahve yemekten 45 dakika sonra içilmelidir.
3.Gebelikte oluşan kusma- bulantı için öneriler
Yoğun olarak ilk dört ayda çok görülür. Bu dönemde hormonlar değiştiği için kokulara ve tatlara karşı hassasiyet artmaktadır. Yağlı, salçalı, baharatlı yiyeceklerin tüketimi azaltılmalı. Kuru besinler, kraker, muz, patates, leblebi, yarım yağlı süt, maden suyu ve meyve suyu gibi besinleri ara öğünlerde tüketebilir. Sabah uyanınca birkaç adet tuzlu kraker yemek bulantıyı bastıracaktır. Zencefil çayı günde en fazla iki fincan olacak şekilde tüketebilir.
4.Gebelikte görülen kabızlık için öneriler
Gebelikte hormonlardan dolayı bağırsak kasılmalarında azalmalar olabiliyor. Ayrıca bu dönemde demir ilaçları kullanmakta kabızlığa sebep olabilir. Günlük sıvı tüketimi artırılmalı. Sebze, meyve. tam tahıl ürünleri kurubaklagil gibi posa oranı yüksek gıdalar tüketilmeli. Sabah aç karınla oda sıcaklığında iki bardak su içilmelidir. Egzersiz yapmasına engel bir durum yoksa düzenli bir şekilde egzersiz yapmalıdır. Ara öğünlerde kuru incir, kuru erik ve kuru kayısıyı porsiyon miktarına dikkat ederek tüketebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelikte Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yıldız YAŞAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yıldız YAŞAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yıldız YAŞAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gebelikte Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:09
Top