2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cilt Sağlığı İçin Beslenmede Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar
MAKALE #1404 © Yazan Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ | Yayın Ağustos 2008 | 6,432 Okuyucu
Güzellik Denilince İlk Akla Gelen Yüz Ve Cilt Güzelliğidir!

Güzel ve sağlıklı bir cilt için yeterli ve dengeli beslenmenin önemi şüphesiz çok büyüktür. Fakat biz kadınlar nedense tonlarca parayı cilt kremlerine ve güzellik salonlarına dökerken sağlıklı beslenip beslenmediğimizi sorgulamayız.

Cilt güzelliği için genel olarak yeterli su içmek, antioksidan vitaminlerini içeren sebze ve meyveleri yeterli miktarda almak, güneşin zararlı ışınlarından korunmak ve cildin esnekliğini koruması için düzenli egzersiz yapmak gereklidir.

Yeryüzünde yer çekimi kuvveti olduğu sürece insan bedeni ve cildi çeşitli derecelerde sarkacaktır. Elbette genetik bazı faktörler, rüzgar, kirlilik, alkol, sigara, beslenme alışkanlıkları, tahriş edici kremler, yanlış cilt uygulamaları da cildin güzelliğini yitirmesinde ve sarkmasında etkilidir.

Bu gerçekle doğru zamanda yüzleşmek ve bunu olabildiğince yavaşlatmak ise sağlıklı, yeterli, dengeli ve doğru beslenerek mümkündür.

Güzel bir cilt için neler yapılabilir?
  • Beslenme düzeninizi rayına oturtarak işe başlayın, bunun için besin grupları ve sağlıklı beslenme bölümünden yararlanabilirsiniz.
  • Bu üç kelimeyi hayatınıza adapte edin, mümkünse tüm hücrelerinize nüfuz edin.
Ancak bu formülü uygularsanız güzel ve sağlıklı olursunuz.
    • ÇEŞİTLİLİK
    • ÖLÇÜ
    • DENGE
  • Devamlı kilo alıp vermeyin, harcadığınız kadar enerji almanız kilonuzun aynı kalmasını sağlayacaktır, bu konuda eğer başarılı olamıyorsanız mutlaka diyetisyeninizden yardım isteyin. Devamlı kilo alıp vermeler başta çatlak oluşumu olmak üzere, sarkmalar ve hızlı yaşlanmanın en önemli nedenidir. Vücutta yağ oranınız artınca cildiniz daha gerginmiş gibi görünür, kilo verince de ciltte sarkmalara ve bazı lekelenmelere neden olabilir. Ayrıca yapılan hatalı diyet uygulamaları önemli ölçüde vitamin ve mineral kayıplarına neden olur. Saç dökülmelerinden tırnak kırıklarına, cilt kırışıklıklarından diş çürümelerine kadar birçok estetik sorun gibi görünen sağlık sorunu yanlış beslenme sonucu ortaya çıkar.
  • Günde 2-3 litre su içmeye kendinizi alıştırın. Cildin nem dengesi içtiğiniz su miktarıyla doğru orantılıdır.( Su ile ilgili bölümde ayrıntılı olarak bu konu yer almaktadır.)
  • Meyve ve bazı bitki çaylarından faydalanabilirsiniz, ancak bunları saatlerce kaynatarak hazırlamamalı, sadece 2-3 dakika demleyerek tüketmelisiniz. Burada dikkatli olacağınız konu, kaynağı bilinmeyen, açıkta satılan ve etiketsiz ürünlerin kullanılmamasıdır. Aktar ve benzeri yerlerde açıkta satılan bir çok çay ve karışımlar zararlı toksinler ve maddeler içerebilirler. Ayrıca etken maddeleri çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğinden her bitki çayını içmeyin bu konuda diyetisyeninize danışın.
  • Antioksidanlardan zengin besinleri yeteri kadar tüketmeye özen gösterin. Özellikle sebze ve meyveler en zengin antioksidan kaynağı besinlerdir.
  • Rafine edilmiş, şeker, un gibi besinlerden mümkün olduğunca kaçının. Bunların yerine doğal tatlandırıcılar, tam taneli tahıllar ve bunlarla yapılmış besinleri tüketebilirsiniz.
  • Haftada en az iki kez balık tüketin, Özellikle omega-3 yağ asitlerinden zengin balıklar cilt sağlığını olumsuz etkileyen güneş ışınlarının zararlı etkisini azaltır.
  • Doymuş yağlardan uzak durun. Hayvansal kaynaklı besinlerden yeteri kadar doymuş yağ alınır, bu nedenle yağ tüketiminizi mümkün olduğu kadar zeytinyağı gibi sıvı yağlardan karşılayın. Doymuş yağların damarların yapısıbozduğu ve cilde yakın olan kılcal damarlarda bu etkinin daha belirgin görüldüğü tespit edilmiştir.
  • Sebze ve meyvelerden her mevsim bol bol tüketin,
  • Fazla tuzlu beslenmekten kaçının, tuz su tutulmasını sağlayarak ödemlere neden olur. Ödemli bir cilt her zaman yaşlanmaya ve sarkmalara zemin hazırlar.


A VİTAMİNİ & CİLT SAĞLIĞI


Sayısız araştırma A vitamininin foliküldeki sebum (derinin koruyucusu olan yağ dokusu) üretimini azalttığını ve keratini artırdığını göstermiştir.

Yani akne tedavisi için en önemli maddelerden birisi A vitaminidir.

Maalesef akne tedavisinde kullanılması gereken dozlar çok yüksek ve toksiktir (5 ila 6 ay arasında, günde 300 ila 400.000 IU). Bir hekim gözetiminde olmadan yüksek dozda A vitamini tedavisi uygulanmamalıdır.

Laboratuar testleriyle gözlemlenebilen A vitamini düzeyleri ve karaciğer enzim düzeyleri sürekli değerlendirilmelidir. Kontrolsüz kullanımı A vitamini zehirlenmesine yol açabilir.
İlk önemli zehirlenme belirtisi genellikle baş ağrısıdır; ardından yorgunluk, duygusal dengesizlik ve kaslarla eklemlerde güçsüzlük hissedilir. Dudaklarda çatlamalar ve ciltte kuruluk da erken ortaya çıkan belirtilerdir.

Hamilelikte yüksek dozda A vitamini kullanılması doğum kusurlarına ve sakat bebek doğumlarına yol açtığı için, hamile yada hamilelik riski olan kadınların A vitamini tedavisi sırasında ve tedaviyi bıraktıktan sonra da bir ay boyunca etkili doğum kontrol yöntemleri kullanmaları önerilmektedir.

Çinko ve E vitamini gibi diğer besinsel faktörler de kullanılıyorsa yüksek dozlarda A vitamini kullanımı gereksizdir. Bu besinler de sağlıklı bir cilde kavuşmada ve sorunlu cilt tedavisinde A vitaminine yardımcı olur. Akne tedavisinde güvenli ve etkili bir A vitamini kullanımı günlük 25.000 IU’yu geçmemelidir. Cinsel açıdan aktif olan hamile yada hamilelik riski olan kadınlar için ise, etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmıyorlarsa, günlük 5.000 IU’dan fazla A vitamini dozları önerilmemektedir.

AKNE & BESLENME İLİŞKİSİ

Besinlerin akneye doğrudan etkileri hakkındaki teoriler ile tıbbi literatürdekiler bir bakıma çelişkilidir. Örneğin, çikolatayla ilgili teoriler son derece tartışmalıdır. Bazı çalışmalar çikolata ile aknenin ilgisi olmadığını vurgularken bazı çalışmalar da bunun tam aksini ispat etmiştir.

İlaçlara fazla bel bağlamaktansa; cilt sağlığını doğru beslenme ile korumak çok daha etkilidir. Ancak bu şekilde sorun çözülemediği durumlarda düzenli, dengeli ve bireysel bir beslenme programı ve dermatolog kontrolünde ilaç tedavisi yapılabilir.

İyot hassasiyeti olanlar, çok tuzlu besinler dahil, yüksek iyotlu besinler almamalıdırlar (Tuzların çoğu iyodizedir; yani içlerine iyot eklenmiştir.) Deniz ürünleri, deniz börülcesi gibi bir çok besin yüksek oranda iyot içermektedir.

Yüksek protein içeren bir beslenme programı akne tedavisinde faydalı olabilir. Bir araştırmada, yüksek protein içeren bir diyete tabi tutulan deneklerde (enerjinin yüzde 44 ü proteinlerden, yüzde 35 i karbonhidratlardan ve yüzde 21i yağlardan karşılanmış bir diyet) akne tedavisinin daha etkin yapılabildiği anlaşılmıştır.

Yüksek karbonhidrat içeren diyettekilerde (Diyetin % 10’u protein, % 70’i karbonhidrat, % 20’si yağ) tam tersi bir durum gözlemlenmiştir.

Bu sonuçlar, yüksek miktarda protein alımının akne ile baş etmede yardımcı olabileceğini önermektedir; ancak bu durum henüz kanıtlanmamıştır.

Cildinizin sağlıklı ve güzel olmasını istiyorsanız !
  • Dengeli bir beslenme ve sağlıklı bir yaşam tarzı BENİMSEYİN !
  • Güneşten doğru şekilde yararlanın ve zararlı ışınlardan KORUNUN!
  • Düzenli spor yapın aktif ve hareketli bir yaşam SÜRDÜRÜN!
  • Bol bol su İÇİN!
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cilt Sağlığı İçin Beslenmede Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysen ARICAN ÖZ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
Aydın
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'ün Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Cilt Sağlığı İçin Beslenmede Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar' başlığıyla benzeşen toplam 80 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Ekim 2014
► Voleybol ve Beslenme Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:36
Top