2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel İşlev Bozuklukları
MAKALE #22155 © Yazan Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER | Yayın Şubat 2021 | 1,327 Okuyucu
Cinsel bozukluklar
1. Parafililer
2. Cinsel işlev bozuklukları

Parafililer

Kişinin cinsel açıdan uyarılabilmesi için, alışılmadık nesneler, eylemler ya da durumları içeren tekrarlayıcı ve yoğun cinsel dürtü, fantezi ve davranışlara gereksinim duyması ile ortaya çıkan bozukluklardır. En sık karşılaşılan türlerinden bazıları;

egzibisyonizm : teşhircilik
fetişizm : yalnızca belirli nesnelerle uyarılabilme
pedofili : küçük yaştaki çocuklara yönelik cinsel ilgi
parsiyalizm : bedenin sadece bir bölümüne odaklanma
mazohizm : acı çekerek/aşağılanarak uyarılabilme
sadizm : acı yaşatarak/aşağılayarak uyarılabilme
transvestik fetişizm : karşı cins gibi giyinerek/ giysileriyle uyarılabilme
voyörizm : gözetlemecilik
ürofili : idrara yönelik cinsel ilgi
frötterizm : sürtünmecilik
telefon skotolojisi : açık seçik telefon konuşmaları ile uyarılabilme
nekrofili : cesetlere yönelik cinsel ilgi
zoofili : hayvanlara yönelik cinsel ilgi
koprofili : dışkıya yönelik cinsel ilgi

Kadınlarda Görülen Cinsel İşlev Bozuklukları

1. Cinsel istek bozuklukları

a. Cinsel istekte azalma : Cinsel bir etkinliği başlatma, katılma yada yanıt verme motivasyonunun azlığıdır. Cinsel düşünceler, fanteziler, cinsel birleşme ve orgazma ulaşma sıklığı azdır yada hiç yoktur.

Cinsel yasaklar ve baskıların sonucunda oluşan suçluluk ve günah duyguları, stres, çiftlerarası problemler, ilaç kullanımı, bazı kronik rahatsızlıklar, depresyon vb. psikolojik problemler en yaygın sebepleridir.

b. Cinsel tiksinti bozukluğu : Partneriyle cinsel birliktelik yaşamaktan, cinsel ilişkiden sürekli bir şekilde aşırı tiksinti duyma ve cinsel birliktelikten kaçınma durumudur. Bazen kişi, cinsel etkinliğe yol açma korkusu ile dokunmak yada iletişim kurmaktan bile kaçınabilir. Daha önce yaşanmış olan cinsel travmalar ve cinsellikle alakalı fobiler bu duruma sebep olabilir.

2. Cinsel uyarılma bozuklukluğu

Cinsel uyarılmanın yeterli bir tepki(ıslanma) sağlayamaması yada cinsel etkinlik bitene kadar bunu sürdürememesi durumudur.

3. Kadınlarda orgazm bozukluğu

Yeterli cinsel uyarı olmasına rağmen orgazmın yaşanmaması, gecikmesi yada zor yaşanmasıdır.

4. Cinsel ağrı bozuklukları

a. Ağrılı cinsel birliktelik ( disparoni) : Her cinsel birliktelikte, kişinin genital bölgesinde cinsel ilişkiye eşlik eden sürekli ve yineleyici ağrı olmasıdır. Bu ağrı bazen birkaç dakika sürerken, bazen de günlerce sürebilmektedir.

b. Vajinismus : Vajina girişindeki kaslarda cinsel birleşmeyi engelleyecek boyutta yineleyici ve sürekli istem dışı kasılma olmasıdır. Tüm vücutta kasılma, endişe, korku, tiksinme ve panik hali olur. Nadiren cinsel birleşme olur fakat, kasılmalar sürdüğü için ağrılı ve sıkıntılıdır.

5. Genel tıbbi duruma bağlı cinsel işlev bozukluğu

6. Madde kullanımına bağlı cinsel işlev bozukuğu

Erkeklerde Görülen Cinsel İşlev Bozuklukları

1. Cinsel istek bozuklukları

a. Cinsel isteksizlik : Cinsel bir etkinliği başlatma, katılma yada yanıt verme motivasyonunun azlığıdır. Cinsel düşünceler, fanteziler, cinsel birleşme ve orgazma ulaşma sıklığı azdır yada hiç yoktur.

b. Cinsel tiksinti bozukluğu : Partneriyle cinsel birliktelik yaşamaktan, cinsel ilişkiden sürekli bir şekilde aşırı tiksinti duyma ve cinsel birliktelikten kaçınma durumudur. Bazen kişi, cinsel etkinliğe yol açma korkusu ile dokunmak yada iletişim kurmaktan bile kaçınabilir. Daha önce yaşanmış olan cinsel travmalar ve cinsellikle alakalı fobiler bu duruma sebep olabilir.

2. Cinsel uyarılma/sertleşme bozukluğu(erektil disfonksiyon)

Cinsel ilişkinin başından itibaren yada ilişki sırasında yeterli sertleşmeyi sağlayamama yada sertleşmeyi ilişki sonuna kadar koruyamama durumudur. Sabah ereksiyonu ve mastürbasyon sırasında sertleşme yaşamasına rağmen partneriyle ilişki sırasında herhangi bir sertleşme durumu olmayabilir.

3. Orgazm/boşalma ile ilgili bozukluklar

a. Erken boşalma (Premature ejekülasyon) : Erkeğin yaşadığı cinsel ilişkilerin çoğunda ne zaman boşalacağı üzerinde bilinçli kontrolünün olmamasıdır. Sürekli yada yineleyici bir biçimde, kişinin isteğinden önce, çok az bir cinsel uyarıyla bile vajinaya girme öncesi, girer girmez yada hemen sonrasında boşalma gerçekleşir.

b. Geç boşalma : Yeterli yoğunluk ve sürede cinsel uyarım olmasına rağmen, cinsel etkinlik sırasında olağan bir cinsel uyarılma evresi sonrasında, sürekli ve yineleyici bir biçimde boşalmanın gecikmesi yada hiç olmaması durumudur.

4. Cinsel ağrı bozuklukları

a. Disparoni : Her cinsel birliktelikte, kişinin genital bölgesinde cinsel ilişkiye eşlik eden sürekli ve yineleyici ağrı olmasıdır. Bu ağrı bazen birkaç dakika sürerken, bazen de günlerce sürebilmektedir.

5. Genel tıbbi duruma bağlı cib


6. Madde kullanımına bağlı cib

Cinsel İşlev Bozukluklarının En Yaygın Sebepleri

Hem psikolojik hem de fizyolojik etkenler cinsel işlev bozukluğuna sebep olabilir. Bazen de ikisi birlikte etkilidirler.

• Psikolojik travmalar
• Cinsel mitler
• Yetersiz eğitim
• Ailenin tutumu
• Geleneksel ve tutucu yetiştirilme biçimi
• Yetiştiği kültürün cinselliğe bakışı
• Yanlış öğrenilmiş cinsel davranışlar
• Eksik yada yanlış cinsel bilgi
• Cinsellikle igili abartılı beklentiler
• Kişinin kendi bedeni ile ilgili olumsuz düşünce ve inançları
• Cinsellikten utanma, suçluluk duygusu
• Eşler arasındaki uyumsuzluk yada iletişim problemleri
• Partnerin cinsel işlev bozukluğu olması
• Psikolojik problemler (depresyon,anksiyete, OKB vb.)
• İlaç, alkol yada madde kullanımı
• Gebelik, menopoz, yaşlılık
• Bazı kronik hastalıklar (şeker, tansiyon vb.)

Cinsel işlev bozuklukları hangi sebep ya da sebeplerle başlarsa başlasın, sürdürücü etkenlerin devreye girmesi problemin sürekli hale gelmesine sebep olur. En yaygın ve en etkili sürdürücü etkenler ise performans anksiyetesi, cinsellikle ilgili olumsuz düşünceler ve günah duyguları, olumsuz beklentiler ve eşler arası sorunlardır.

Psikolojik kökenli cinsel işlev bozuklukları doğru terapi yöntemleri ile 2 - 3 ay arasında sonlandırılabilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki verilen süre ortalama bir değerdir. Kişinin getirdiği öyküye yani cinsel işlev bozukluğunun sebep ya da sebeplerine, kişinin içinde bulunduğu koşullara, kişinin terapi sürecine olan gönüllülük oranına göre tedavi süresi daha az yada daha fazla olabilmektedir.

Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER
Psikolog – Aile Danışmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel İşlev Bozuklukları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER Fotoğraf
Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER'in Makaleleri
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Gülnaz ATEŞ
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Dnş.Abdullah KORKMAZ
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Nergis ÖZDİNÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Cinsel İşlev Bozuklukları' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:19
Top