2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erkeklerde Görülen Cinsel İşlev Bozuklukları
MAKALE #7591 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Ekim 2011 | 7,559 Okuyucu
ERKEKLERDE GÖRÜLEN CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI

Erkeklerde görülen cinsel işlev bozuklukları, sık rastlanmasına rağmen dile getirilmekten çekinilen ve uzmanlara yansıtılmayan bir durumdur. Sebebinin kaynaklarından biri toplum tarafından erkeğe yüklenen erkek görevini ve üstüne düşeni yapmalı, duygularını bastırmalı gibi zorunlulukların yanı sıra sağlık problemleri de olabilir.


Erkeklerde görülen cinsel işlev bozuklukları aşağıdaki şelilde sıralanabilir:

- Cinsel ilgi ve istek bozukluğu
- Uyarılma bozukluğu
- Erken boşalma
- Geç boşalma/boşalamama
- Ağrılı boşalma
- Cinsel doyumsuzluk

Cinsel İlgi ve İstek Bozukluğu


Kadınlarda görüldüğü kadar sık olmasa da erkeklerde rastlanan bir durumdur. Nedenleri arasında toplumda erkekten beklenen cinsel performansın yüksek olması, başarısız olma korkusu, cinsel olarak kendine güvenmeme, penis boyu, ilk cinsel deneyimde yaşanan olumsuzluklar, eşi çekici bulmama sayılabilir. Bu sıkıntılı durum eşler arasında soğukluğa ve anlaşmazlığa neden olabileceğinden ilişki için sakıncalıdır. Psikolojik sebebin ortadan kalkması için uzman desteğine ihtiyaç vardır.

Uyarılma Bozukluğu


Bir cinsel ilişkide bulunmak için yeterli bir sertleşmenin kalıcı biçimde sağlanamaması veya sürdürülememesidir. Hipertansiyon, yaş, şeker hastalığı, alkol ve madde kullanımı nedenleri arasında gösterilse de yüksek kaygı, eş ile yaşanan sorunlar, maddi sorunlardan da kaynaklanabilir. Her yaşta görülebilir fakat yaşlılıkta görülme oranı daha yüksektir. Bu durum uzun süre yaşandığında uzman desteğine ihtiyaç duyulur.

Erken Boşalma


Erkeğin çok az bir cinsel uyarıyla bile kişinin istediğinden ya da planladığından önce eşini tatmin etmeden boşalması yani boşalmayı kontrol edememesidir. Erken boşalma denmesi için en az dört ay durumun tekrarlanması gerekir. Erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bozukluğudur. Genç yaşlarda yakalanma kaygısıyla yapılan mastürbasyon, cinsel ilişki sırasında yaşanan başarısızlık, edinilen yanlış bilgiler erken boşalmanın nedenleri arasında sayılabilir. Aynı zamanda çok seyrek ilişki yaşama, stres altında olma, inişli çıkışlı yaşanan duygular da erken boşalmanın sebepleridir.

Yukarıda bahsedilen sorunların hemen hepsi erkeğe kendini kötü ve yetersiz hissettirir, eşler arasında sorun yaşanmasına sebep olur. Bu durumlar bazen eş tarafından alay konusu da yapılır; erkek ya içine kapanır ya da saldırganlaşır. Bu sorunların ortak sorunlar olduğu göz ardı edilmemeli ve çiftler birbirine destek vermelidir.

Geç Boşalma/Boşalamama


Erkeklerde çok nadir rastlanan bir durumdur. Geç boşalmada erkeğin fiziksel olarak uyarılması, fakat zihinsel olarak uyarılmaması söz konusudur. Temelinde erkeğin kişilik özellikleri yatar. Stres yaşayan, mükemmeliyetçi, takıntılı, kontrol etmeyi seven kişilerde daha sık rastlanır. Bu kişiler aynı zamanda duygularını çok rahat dile getiremeyen ve hayatı akışına bırakamayan kişilerdir. Büyük ölçüde psikolojik sebepler sayılsa da alkol ve madde alımı da bu duruma sebep olabilir. Evlilik ilişkisinde yaşandığında çocuk olmasına engel bir durum olduğu için sıkıntı yaratabilir.

Ağrılı Boşalma

Cinsel ilişki sırasında yineleyici ve tekrarlanan biçimde ağrının eşlik etmesidir. Ağrılı cinsel birleşme gerginlik ve kaygı sonucu ortaya çıkabilir. Ağrılı birleşme erkeklerde nadir görülür ve genellikle organik bir durumla ilgilidir. İdrar yolu iltihabı ağrılı birleşmenin sebeplerinden biridir.

Cinsel Doyumsuzluk


Bu sorunu yaşayan erkek, ilişkiden çok fazla uzak kalamaz, aklı sürekli cinselliktedir; cinsel arzuyu çok sık duyar ve bunun kime karşı olduğunun, yerinin, zamanının bir önemi yoktur. Farklı eşlerle ve seçici olmadan birlikte olur. Çapkınlıkla karıştırılabilir. Erkekler için bu durum bir gurur meselesi olarak görüldüğü için de erkek bu durumdan bir rahatsızlık duymayabilir. Ancak bu durum kişinin günlük yaşantısını, sosyal hayatını, iş hayatını ve en önemlisi aile yaşantısını etkilemeye başladığında ve erkek zamansız ve uygun olmayan yerlerde girdiği cinsel ilişkilerden dolayı başı derde girdiğinde sorun da ortaya çıkar.

Erkeğin sevgisiz bir ortamda yetişmiş olması, güven eksikliği ve narsistik kişilik bu sorunun nedenleri arasında sayılabilir. Kişi çocukluğunda ailesinde hissedemediği güven duygusunu farklı bedenlerde arayabilir. Ayrıca genetik faktörler ve organik bazı nedenler de bu duruma neden olabilir.


Bu sorunda gerçek bir cinsel doyum yoktur, orada önemli olan o eylemi gerçekleştirmektir, cinsel ilişkiden sonra erkek hemen yeni bir arayışa girer. Tedavisi diğer cinsel işlev bozukluklarına göre daha uzun sürelidir. Öncelikle sorunun nedeni belirlenmelidir ve cinsel terapi ile birlikte ya da öncesinde bireysel psikoterapi çalışmasına ihtiyaç duyulabilir.

Yukarıda bahsedilen sorunların hemen hepsi erkeğe kendini kötü ve yetersiz hissettirir, eşler arasında sorun yaşanmasına sebep olur. Bu durumlar bazen eş tarafından alay konusu da yapılır; erkek ya içine kapanır ya da saldırganlaşır. Bu sorunların ortak sorunlar olduğu göz ardı edilmemeli ve çiftler birbirine destek vermelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erkeklerde Görülen Cinsel İşlev Bozuklukları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Gülnaz ATEŞ
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Dnş.Abdullah KORKMAZ
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Erkeklerde Görülen Cinsel İşlev Bozuklukları' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:46
Top