2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Takıntı Hastalığı İlaçsız Çözümünde Güncel Yaklaşım
MAKALE #22872 © Yazan Psk.Ceren TATAR | Yayın Aralık 2022 | 3,147 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Takıntı Hastalığı İlaçsız Nasıl Tedavi Edilir

Halk arasında takıntı hastalığı olarak bilinen Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) hastalığı tedavisi için gerekli olan Psikanalitik Psikoterapidir. Takıntıların altında yatan duygular ve bilinçdışı çatışmalar psikoterapi de serbest çağrışım ile sözel şekilde anlamlandırıldıkça takıntılar da ilaçsız tedavisi ve kesin çözümü olur.

OKB'NİN İLAÇSIZ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ

OKB'nin mümkün olduğu en doğru tedavi, Psikanalitik Psikoterapi alanında uzman klinik psikolog ile obsesif düşünce süreçlerinin altındaki bilinçdışı ruhsal çatışmalar terapide çalışılmaktır. OKB tedavi edilebilir. Bu nedenle de yukarıda ki soru aslında yanlış bir önermedir. Çünkü asıl tedavi zaten psikoterapidir. Çünkü obsesif düşünceler beyinle ilgili bir hasar ya da sorun ile ilgili değil, bastırılan bilinçdışı dürtü ve duygular sonucunda meydana gelir. Bu yüzden de terapide bu duygular anlamlandırıldığında takıntılarda gider. Eğer takıntılar kişinin hayat kalitesini çok düşürüyorsa ilaç tedavisi semptomların hafiflemesi için destekleyici ilerlemelidir. Ancak unutmamak gerekir ki; ilaç tedavisi takıntı hastalığını çözmez, sadece rahatlatır.

OKB'nin tedavisi aslında her zaman vardır. Ancak kişilerin takıntılar ile ilgili uzman bir psikolog ya da hekime başvurmasının süresinin açılması, doğru yerlerde bu tedaviyi aramaması tedaviden uzak kalmasına bir etken olduğu gibi, psikologa başvurduğu halde doğru bir psikoterapi ekolüne sahip biriyle çalışmaması aslında takıntıyı sahip bireyleri sadece ilaç tedavisine yöneltmeye ya da umutsuzlukla takıntıların geçmeyeceğini umutsuzlukla hissetmelerine neden olmaktadır.

OKB PSİKOLOG MU PSİKİYATRİ Mİ

OKB'de asıl tedavi Psikanalitik Psikoterapi ile obsesif düşüncelerin temelinde yatan bilinçdışı bastırılmış dürtü ve duygular terapi ile anlamlandırılmaktır. Gerekli görülürse takıntısı çok kemikleşmiş bu nedenle de hayatı tamamen kısıtlanmış hatta terapiye gelmesini bile bu durumun zorlaştırdığı kişilerde ilaç tedavisi süreci başlangıçta rahatlatmak adına destekleyici ilerletilebilir.

Günümüzde ise OKB'nin tamamen beyinden kaynaklı bir hastalık sanılması, psikoterapiye ayrılması gereken zaman ve bütçe gibi kavramlar insanları daha hızlı çözüm arayışlarına sevk etmektedir. Bu nedenle de Obsesif Kompulsif Bozukluğa sahip bireyler yıllarca ilaç tedavisi gördüğü halde terapiye başvurmamaktadır. Ancak ilaç tedavisininde bir çözüm olmadığını, sadece bir süre iyi geldiğini ama yetersizliği sonucunda bir çok farklı ilaç ve artan dozdan dolayı akıntıya sahip bireyler ümitsizliğe düşmektedir.

Özetle; takıntılar yutulan ilaçlarla iyileşilen bir hastalık değildir. Düşüncelerimiz beyinde oluşmaz, duygularımızın sonucunda oluşur. Bastırılan duygu ve dürtüler ise bir süre sonra patlar ve bir hastalık olarak yani OKB olarak ortaya çıkar. Bu nedenle de OKB alanında uzman bir psikolog ve aynı zaman da psikanalitik psikoterapi çalışan bir psikoterapiste başvurulmalıdır.

Takıntı Hastalığının İlaçsız Kesin Tedavisi: Psikoterapi

Öncelikle psikoterapinin OKB tedavisinde mutlak olduğunu ancak bir çok psikoterapi ekolü ve her psikoterapistin çalışma sisteminin farklı olduğunu söylemek gerekir. Bazı psikoterapi ekolleriyle çalışan psikoterapistler davranışlara odaklanırken, bazıları düşüncelere odaklanır. Bu terapi sistemleri OKB tedavisinde kesinlikle bir fayda sağlasa da OKB, Panik Atak, Anksiyete gibi hastalıkları tamamen bitirmemekte, belirli bir yere kadar kişiyi ileriye taşımakta ama sorunun çözümünü sağlamamaktadır. Bunun nedeni Obsesif Kompulsif Bozukluk hastalığının düşünce ya da davranışlardan değil, altta yatan dürtü ve duyguların sonucunda oluşmasıdır. Bu nedenle de Psikanalitik yönelimli psikoterapi ile OKB çözülmektedir. Daha basite indirgeyerek ifade etmek gerekirse;


Hepimizin ruhsallığının bir mekanizma olduğunu hayal ederseniz ve bu mekanizmayı çalıştıran şeyin duygu ve dürtülerimiz olduğunu bilmek gerekir. Eğer mekanizmayı çalıştıran bu 2 olguyu bastırma eğiliminde bir ruhsal yapıya sahipsek, hayatın içerisinde bu iki olguyu aktif kılacak yaşadığımız olaylar ve dönemlerde mekanizma bozulmamak için ortaya bir hastalık çıkartarak bastırabilmeye devam eder. OKB, Anksiyete Bozuklukları, Panik Atak gibi hastalıklar bu mekanizmanın korunabilmesi ve bastırmaya devam edilebilmesi için bir insanın ruhsallığının ortaya koyduğu semptomlardır. Psikanalitik Psikoterapi de ise kişiyi terapiye getiren bu hastalığın altında yatan duygu ve dürtüler dil yoluyla ifade buldukça, bu yoğun bastırma ve inkarın nedenleri anlamlandırıldığında mekaniza tekrardan eskisi gibi çalışmaya başladığı gibi bir semptoma da ihtiyaç kalmaz. Bu şekilde de OKB ilaçsız tedavisi sağlar.

Peki diğer tedavi yöntemleri başarısızlıkla sonuçlanmasının sebebi nedir?

Takıntı ile mücadele eden insanlar insanlar bilir ki; psikiyatri ilaçları, rahatlayabilmek adına telkin, şüphe duyduğu için teyit arama, OKB ile ilgili kitaplar okuma, videolar izleme ve diğer takıntının gitmesi, azalması ya da rahatlaması için OKB ile savaşırken yaptıkları herşey aslında takıntıyı geçirmemektedir. Yapılan her şeye rağmen takıntı tamamen çözülmediğinden, obsesyonlardan yorulan ve hayat kalitesi tamamen düşen insanlar Obsesif Kompulsif Bozukluğun bu nedenle de hiçbir zaman geçmeyeceğine inanmaya başladıkça takıntının pençesine de düşer.

İlaç Tedavi Neden Çözüm Sağlamaz?

Bir nevi zihin kanseri olan OKB'nin biraz da olsa rahatlaması için yıllar içerisinde belki de farklı onlarca ilaç ya da miligramı artarak devam eden dozlar ile düşünceler ve duygularla başa çıkmaya çalışmak zorunda kişiler kalır. Ancak takıntı zihinsel yani düşünce olarak gelir. Fakat takıntılar nörolojik bir hastalık ya da beyin de bir hasar olduğu için başlayan bir rahatsızlık değildir. Bu nedenle de takıntı tedavisinde en sık başvurulan ilaç tedavisi yetersiz kalır. Günümüzde insanların tedavi için çözümü yıllarca hastanelerde ararken psikoterapilere başvurmamasının öncelikli 2 neden;

Doğru yönlendirilme ve bilgilendirme yapılmadığından psikoterapinin bilinmemesi

Zamansal/Maddi anlamda terapi, düzenli katılım gerektirdiğinden kişi için yük görünmesidir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) tedavisi, takıntı hastalığının çeşitleri hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

OKB'den Kurtulmak İlgili Yapılması Gereken 3 Şey Başlıklı (Kitap, Broşür, Video, Podcast) Neden Çözüm Sağlamaz?

Bunun cevabı çok basit. Takıntıların geldiği ilk zamanı hayal edin. Aslında zihninize gelen düşünce, görüntü ya da yapar mıyım dürtüsünün hiçbir zaman mantıklı ve gerçek olmadığını ama şüphe duyduğunuz anda %1 bile ihtimalin huzursuzluk hissettirdiğini hatırlarsınız. Bu obsesif düşünceyi zihninizden atabilmek içinde bir çok yol denerken bu yolda kendinizi rahatlatacak ya da takıntıyı götürmek adına bir çok metot denenir. Ancak tüm metotlar, egzersizler, doldurulan çizelgeler ne kadar doğru ve mantıklı olsa da takıntının getirdiği duygu ve huzursuzluk o kadar ağırdır ki aslında takıntının mantıksız olduğunu bilseniz de, denenen tüm metotlar yetersiz kalır. Bunun nedeni aynı ilaç tedavisinde bu hastalığın nörolojik olmadığından ilacın yetersiz kalması gibi, takıntılar düşüncelerle kendisini belli etse de bir düşünce bozukluğu değildir. Bu yüzden düşüncelerinizi değiştirmeye çalışmak ya da mantıksal dayanaklarla takıntıların üstesinden gelmek obsesif kompulsif bozuklukğa sahip bireyleri rahatlatsa da bir tedavi ya da çözüm yolu sağlamamaktadır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Takıntı Hastalığı İlaçsız Çözümünde Güncel Yaklaşım" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ceren TATAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ceren TATAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ceren TATAR Fotoğraf
Psk.Ceren TATAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ceren TATAR'ın Makaleleri
► Obsesif Kompulsif Bozukluk (Takıntı Hastalığı) Psk.Birgül EMİROĞLU BAKAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Takıntı Hastalığı İlaçsız Çözümünde Güncel Yaklaşım' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Eyvah! Panik Atak Geliyor Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:40
Top