2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mental Toughness: Zihinsel Dayanıklılık İçin Yeni Bir Bilinç
MAKALE #22976 © Yazan Psk.Dnş.Aysel KESKİN | Yayın Haziran 2023 | 580 Okuyucu
“En kolay gün dündü.” Deniz Komandoları Mottosu

Pandemiden tam bir sene önce 2019 yılının Mart ayında, “Titanyum gibi sağlam ol: Ruh sağlığı zihinsel dayanıklılıktan geçer” isimli yazım uplifers’ta yayınlanmıştı. O zamanlar ne salgın hastalık sebebiyle korkutulup özgürlüğümüzün kısıtlanacağından, ne depremlerden, ne de ekonominin bu hale geleceğinden haberimiz vardı. O yazımda vurgulamak istediğim ana nokta şuydu: Hayat devam ettikçe öyle ya da böyle, kontrolümüzün dışında pek çok durumla karşılaşacağız ve başımıza gelenler ne olursa olsun bunları nasıl karşılayacağımız konusunda yapabileceğimiz en önemli şey zihnimizi eğitmek. İşte bu yazımda zihinsel dayanıklılık için yapabileceklerimizi ele almak istedim.

Zihinsel dayanıklılık kavramını daha önce resilience, rezilyans, psikolojik sağlamlık, esnek dayanıklılık, yılmazlık veya duygusal dayanıklılık gibi isimlerle duymuş olabilirsiniz. Zihinsel dayanıklılık, insanların içinde bulundukları koşullar ne olursa olsun zorluklara, strese ve baskıya nasıl tepki vereceklerini büyük ölçüde belirleyen bir kişilik özelliği. II. Dünya Savaşı’nda Amerikan ordusunda subay olarak görev yapmış ve ABD ordusunun operasyonel savaş yüzücülerinin ilk kadrolarının kurulmasında hayati bir rol oynamış olan Chris Lambertsen, yüksek başarı göstermiş ve zihinsel olarak dayanıklı askerler üzerinde uzun yıllar boyunca yaptığı çalışmalar sonucunda, bir Navy SEAL (ABD Donanmasının Özel Kuvvetleri) olarak başarılı olmak için gerekli olan niteliklerin çoğunun, herhangi bir çabada başarılı olmak için gerekli olan niteliklerle aynı olduğunu belirtiyor. Ben de eski bir Deniz Subayı ve Donanma Psikoloğu olarak Lambertsen’ın tespit ettiği ve zihinsel dayanıklılığınızı artıracak bu nitelikleri size aktarmak istiyorum:

Özgüven

Özgüven, engellerle yüzleşmek ve onları başarıyla aşmak için gerekli becerilere sahip olduğunuzu bilmektir. Özgüven, zor senaryolara kendinizi tekrar tekrar sokarak kazanılır. Herhangi bir görevden önce düzgün bir şekilde eğitim almak ve çalışmak için gereken zamanı harcadığınızı bilmek, ne yaparsanız yapın başarılı olmak için ihtiyacınız olan güveni sağlar.

Odaklanma

Odaklanma, belirli bir anda en önemli şeye odaklanma ve diğer her şeyi bloke edebilme yeteneğidir. Odaklanma, kendinizi herhangi bir zorluğun üstesinden gelmeye hazırlarken çok değerli olacak bir özellik.

Soğukkanlılık (Zihni Eğitmek)

Soğukkanlılık, sakin ve kontrollü kalabilme ve durum ne olursa olsun optimum düzeyde performans göstermeye devam edebilme yeteneğidir. Burada beyin ve zihnin iki ayrı şey olduğunu anlamanız önemli. Bedeniniz beyne itaat eder, ama beyin de zihne itaat eder! Beyninizin belirli durumlara verdiği otomatik tepkiler tarafından üretilen belirli duygular ve tepkiler vardır. Bu tepkilerin ortaya çıkacağını bilmek, beyninizin sinyallerini geçersiz kılarak bunlarla başa çıkmanızı sağlar. Kişisel ve profesyonel yaşamınız boyunca zihninizin size devam edemeyeceğinizi söyleyeceği durumlarla mutlaka karşılaşacaksınız. Burada “zihinden çıkma ve zihin ile aranıza mesafe koyma” konusunda idmanlı olmak çok önemli.

Esneklik

Gerçek güç katılıktan değil esneklikten gelir. “Güç” ile “Kuvvet” arasında fark vardır. Hayatta iyi oluşu sürdürmek ve hedeflerinizi gerçekleştirebilmek için zorlukları, acıları ve zaman zaman kendinizden şüphe etmeyi bile göze almalısınız. Zihninizde acıya ve rahatsızlığa en baştan yer açtığınızda olaylardan daha az etkilenirsiniz.

Yaşam Boyu Zihinsel Dayanıklılık için “Yeni Bir Bilinç Atölyesi”

Şimdi size güzel bir haberim var. Zihinsel dayanıklılığınızı artırmada size yardımcı olacak ve yepyeni bir bilince geçmenizi kolaylaştıracak bir çalışma hazırladım. “Yeni Bir Bilinç Atölyesi” olarak isimlendirdiğim (talebe göre bireysel de gerçekleştirilebilecek) bu online atölyede şu sorulara yanıt bulacaksınız:

Hayatın getirdiği kayıplar, hayal kırıklıkları, stres ve krizlerden kaynaklı iniş çıkışlar ile nasıl baş edebilirim?
Olumsuz duyguların ilişkilerim, iş yaşantım ve iyi oluşum üzerine olan etkilerinden nasıl kurtulabilirim?
Mevcut bakış açımın işe yaramadığının farkındayım. Yepyeni bir bakış açısı ile hayatta isteklerimi nasıl gerçekleştirebilirim?

Bu çalışmada neler yapacağız?

Sizi bugüne kadar sınırlandırmış inanışları/kavramsallaştırmaları fark edecek,
Algı ile olgu arasındaki farkı anlayacak,
Ego ile Self arasındaki farkı ve “Benlik” konusunu kavrayacak,
Olaylara ve kendinize “gözlemciden” bakmaya başlayacak,
Ve yeni bir bilince alan açacaksınız.
Böylelikle hayatınızda sürdürmek istemediğiniz şeyleri bırakmayı öğrenecek veya olmasını istediğiniz değişime izin vereceksiniz.

Yeni Bir Bilinç Çalışmasının dayandığı bilimsel temeller ve felsefe ise şöyle:

Yeni Bir Bilinç Çalışması hayatınızdaki sorunların kaynağının zihninizdeki bazı kavramsallaştırmalar ve algı biçimi olduğu üzerine temellenmiştir. Bu çalışma bilimdeki yeni paradigmaya uygun şekilde psiko-fizik, bağlantısal bütünsellik, holistik (bütünsel) yaklaşım temelli ve Rasyonel Duygucu Bilişsel Davranışçı Terapi, sinirbilim, Carl Gustav Jung’un Analitik Psikolojisi, Alan (Field) Teorisi ve “Öznelerarasılık” gibi bilimsel yaklaşımlara dayanan bir çalışmadır. Bu çalışma hayatınızı istediğiniz doğrultuda yönlendirmenizi sağlar ve bugüne kadar kendiniz zannettiğiniz kimliğinize gözlemci konumundan bakarak bambaşka düşünmenize yardımcı olur. Bunun kaçınılmaz sonucu olarak hayatınızın değiştiğine şahit olursunuz.

Zihinsel dayanıklılığın geliştirilebilir ve üzerinde ustalaşılabilir bir yetenek olduğunu unutmayın. Zihninizden daha çok çıktığınız, kalbinizle daha fazla bağlantıda olduğunuz günler dilerim.

AYSEL KESKİN
PSİKOLOJİK DANIŞMAN & PSİKOTERAPİST


Kaynakça:

Chris Lambertsen. Navy SEAL Mental Toughness A Guide to Developing an Unbeatable Mind. 2016.

mentaltoughness.partners

https://www.uplifers.com/mental-toughness-zihinsel-dayaniklilik-icin-yeni-bir-bilinc/

https://www.uplifers.com/sen-zihnin-degilsin-beden-zihne-tabidir-ve-yasam-zihnin-hikayelerinden-fazlasidir/

https://www.uplifers.com/kalbini-nerede-biraktin-yepyeni-bir-bilinc-ile-yasama-yer-ac/

https://www.uplifers.com/kimsin-sen-iyi-olusun-yolu-benligin-tek-ve-sabit-olmadigini-kavramaktan-gecer/

https://www.uplifers.com/insan-aritmetik-bir-toplam-degil-olasiliktir-iyi-olus-bir-insa-surecidir/

https://www.uplifers.com/oznel-deneyim-ve-algi-her-zaman-iyi-olmak-zorunda-miyiz/

https://www.uplifers.com/zihnimizde-tuttugumuz-seyleri-tezahur-ettiririz-yeni-yilda-paradigmani-degistir/

https://www.uplifers.com/kaos-teorisi-ve-psikofizikte-oznelerarasilik-her-sey-baglaminda-anlamlidir/

https://www.uplifers.com/shadow-work-aradigin-seyi-golgende-bulacaksin/

https://www.uplifers.com/psiko-fizik-ve-otesi-analitik-psikoloji-ile-kuantum-fiziginin-yolu-nasil-kesisti/

https://www.uplifers.com/kisisel-donusumun-anahtari-gozleyen-ben/

https://www.uplifers.com/kendini-gerceklestirmek-kendine-durust-olmaktir/

https://www.uplifers.com/altin-karanlikta-bulunur-kendini-kesfetmek-icin-once-golgeni-tani/

https://www.uplifers.com/iyi-olmak-mi-butun-olmak-mi-severance-dizisi-ve-dissosiyasyon/
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mental Toughness: Zihinsel Dayanıklılık İçin Yeni Bir Bilinç" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Aysel KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysel KESKİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Aysel KESKİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
Psikoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in Yazıları
► Mental Yorgunluk Psk.Serap DUYGULU
► Psikolojik Dayanıklılık Psk.Nilüfer ÖNDER
► Strese Dayanıklılık Ölçeği Psk.Halil TÜRKMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Mental Toughness: Zihinsel Dayanıklılık İçin Yeni Bir Bilinç' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:48
Top