2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Androgenetik (Erkek Tipi) Alopesinin Tedavi Yöntemleri
MAKALE #2304 © Yazan Op.Dr.Murat ÜSTÜN | Yayın Ocak 2009 | 22,627 Okuyucu
Saç dökülmesi tedavisinde kabaca üç metoddan söz edebiliriz. Medikal, yani ilaç tedavisi, cerrahi tedavi ve yapay ürünlerle açığın kapatılması. Her üç metodu da detaylı olarak inceleyelim: Medikal Tedavi


Androgenetik alopesinin tedavisinde farklı ilaç grupları kullanılmaktadır.

5-alpha-reductase inhibitörleri: Finasterid and Dutasterid

İki alt tipi bulunan 5-alpha-reductase enziminin oluşumunun bloke edilmesi testosteron ve DHT oluşumunu azaltmakta çok etkilidir. Anımsanacak olursa, testosteronun bir yıkım ürünü olan DHT genetik olarak aşırı duyarlı olan saç folliküllerinin atrofisine yol açmaktadır.

Finasterid (piyasa adı "Proscar®" ve "Propecia™“, üretici firma: Merck), uzun süredir piyasadadır ve enzimin sadece bir alt tipini bloke eder. Dutasterid (piyasa adı "Avodart™" üretici firma: GlaxoSmithKline), 2002'den beri piyasadadır ve enzimin her iki alt tipini daha yüksek oranda bloke eder ve Finasterid'e göre daha uzun yarılanma ömrüne sahiptir.

Finasterid ve Dutasterid tablet formu günlük olarak kullanılmalıdır. Erkek fetüsün üreme organlarının gelişiminde bozukluğa yol açacağından gebe kadınlar kesinlikle kullanmamalıdır.



Finasteride Propecia Dutasteride








Antiandrojenik İlaçlar: Spironolactone ve Flutamide
Aldosteron antagonistlerinin ilki olan spironolactone, orjinal olarak idrar çıkışını arttırmak üzere (diüretik) geliştirilmiştir. Endojenik bir hormon olan aldosteron idrar miktarını düzenler. Bununla birlikte, spironolaktone'un aynı zamanda erkek seks hormonlarının, en başta da testosteonun oluşumunu engellediği bulunmuştur. Flutamide de bir anti-androjendir.

Anti-androjenler kullanıldığında kandaki serbest testosteron ve dolayısıyla da metaboliti olan DHT düzeyi azalır. Saç kaybının tedavisinde hasta bu anti-androjenleri sulandırılmış bir solusyon şeklinde ve lokal olarak etkilenmiş saç derisine uygular. Bu preparatın ağız yoluyla alınması etken madde sadece saçlı deride değil, kan dolaşımıyla tüm vücutta etkili olacağından feminizasyona, yani kadınsı özeliklerin belirginleşmesine neden olur. Uygulama sabah ve akşam olmak üzere günde iki kezdir.

Spironolactone Flutamide


Kan Dolaşımını Arttıran İlaçlar: Minoxidil

Minoxidil'in hipotansif özellikleri geliştirilir ve test edilirken, yan etki olarak saç gelişimini arttırdığı tesadüfen keşfedilmiştir. Bu aşırı kıl gelişimi düzenli veya tesadüfi olarak uygulandığı cilt kısımlarında gözlenmiştir. Bunun yanısıra, ilacın oral alımı da genel olarak vücudun diğer kısımlarında ve saçlı deride güçlü kılların gelişmesine neden olmaktadır.

Öte yandan, androjenik alopeside sıklıkla gözlenen atrofiye uğramış saçları da uyararak daha güçlü ve kalın olmalarını sağlamaktadır. Etki mekanizması günümüzde tam olarak açıklanamamıştır. Bununla beraber, aşırı saç gelişiminin besin maddeleri ve oksijenin atrofiye saç folliküllerine daha iyi transferini sağlayacak şekilde daha iyi kan dolaşımına bağlanmaktadır.

Minoxidil (ticari ismi "Rogaine®“ veya "Regaine®“ üretici firma: Upjohn) sulandırılmış solusyon olarak saç kaybının lokal tedavisinde kullanılabilir. Sadece lokal olarak etkilenmiş saçlı deriye uygulanmalıdır. Ağız yoluyla alınması kan basıncı üzerinde sistemik etkilere neden olabilir. Preparat sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez kullanılmalıdır.



Minoxidil Regaine® Men

Yukarıda söz edilen tüm ilaçların kullanımında ortak olan noktalar:
Bu ilaçlarla sadece erkek tipi saç dökülmesi tedavi edilebilir. Bu ilaçların amacı erkekteki saç dökülmesini azaltmak veya durdurmaktır. Bu ilaçların kullanılması ile yeni ve güçlü saç gelişimi sağlanamaz. Bazı raporlarda tesadüfen yeni saç gelişimi bildirilse de, bu çok düşük oranlardadır. Bu tabletlerin oral kullanımı ile saç çizgisinin lateralinde güçlü yeni saç gelişimi sağlanamaz.

Bu tedaviler en iyi vertex olarak bilinen, kafanın tepesindeki saç kayıplarında sonuç verirler. Saç follikülleri çok duyarlı olmadığından saç çizgisinin yanlarında ve gerisinde çok etkili değillerdir. They work at best in cases of hair loss at the tonsure (also known as vertex). Saç kaybının azalması ve bazen varolanların güçlenmesi gibi ilk pozitif etkiler ancak 3-6 ayda görülmeye başlanır.

Bu etkileri sağlayabilmek için bu ilaçları ömür boyunca ve her gün kullanmalısınız. Böyle düşünüldüğünde, bu tedavilerin maliyeti hayli yüksektir.

Eğer ilaçlar kesilirse, saçların durumunda kötüleşme birkaç ay sonra başlayacaktır. Güçlenmiş olan saçlar yeniden atrofiye uğrayacak ve ardından da kaybedilecektir. Sonunda, ilaç tedavisine başlanmadan önceki durum meydana gelecektir. Bu preparatların günlük kullanımı ile uygulanacak tedavi herşeyden öte, yorucudur. Sıvı solusyonların kompozisyonuna bağlı olarak saçlı deride lapamsı veya tül gibi kalıntılar oluşabilir. Rogaine kullanımında yağlı saç ve saç derisi meydana gelebilir. Spironolactone kullanımında ise yoğun bir koku problemi vardır.
Doğal olarak, bahsedilen tüm ilaçların belli yan etkileri vardır. Genellikle bunlar nadirdir ve geçicidir. Bazen bu ilaçların çoğunun pozitif etkileri 2-5 yıl arasında ortadan kaybolmaktadır. İlginçtir ki, bahsedilen ilaçların hiçbiri kalıtımsal saç dökülmesinin tedavisi için geliştirilmemiştir. Saç gelişimi üzerindeki etkileri yan etkiler şeklinde ve kesinlikle tesadüfi olarak keşfedilmiştir.

Özetle:

Önemli Bilgi: Yukarıda bahsi geçen ilaçlardan hiçbirisi Hairtrans tarafından önerilmemektedir. Bu bilgiler sadece androgenetik alopesinin tedavisinde mevcut medikal tedaviler hakkında bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Doktorunuza danışmadan HİÇBİR İLAÇ kullanmayınız!

Bahsedilen tüm ilaçların erkek tipi kellikte etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu konuda bilimsel çalışmalar halen devam etmektedir. Buna ek olarak, dengeli bir diyetle kombine edilen biotin kapsülleri, silika preparatları, biramayası tabletleri gibi çeşitli gıda katkılarının da derinin ve tırnak-saç gibi eklerinin sağlıklı gelişiminde pozitif etkileri olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Ancak nedenler ortadan kaldırılmadan, bunların kalıtımsal saç kaybının gelişimini engellemeleri mümkün değildir.

Doktorunuza danışmadan HİÇBİR İLAÇ kullanmayınız!
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Androgenetik (Erkek Tipi) Alopesinin Tedavi Yöntemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Murat ÜSTÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Murat ÜSTÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat ÜSTÜN Fotoğraf
Op.Dr.Murat ÜSTÜN
İstanbul
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Murat ÜSTÜN'ün Makaleleri
► Vajinismus Tedavi Yöntemleri Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
► Estetik Tedavi Yöntemleri Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Lenfödem ve Tedavi Yöntemleri Fzt.Elif Esra FARIMAZ
► Sellülit ve Yeni Tedavi Yöntemleri Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Androgenetik (Erkek Tipi) Alopesinin Tedavi Yöntemleri' başlığıyla benzeşen toplam 77 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:40
Top