2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Prostat Büyümesinde Botox Enjeksiyonu
MAKALE #23154 © Yazan Op.Dr.Levent TÜRK | Yayın YENİ Nisan 2024
Botoks Büyümüş Prostatın Tedavisine Yardımcı Olabilir mi?


Çalışmalar, bu kozmetik tedavinin aynı zamanda genişlemiş prostat semptomlarını da iyileştirebileceğini göstermekte.


Botoks, ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltmak için uzun yıllardır yaygın olarak kullanılan, enjekte edilebilir bir yaşlanma karşıtı tedavi yöntemidir. Ancak son kanıtlar, Botox'un ayrıca prostat büyümesinin ( iyi huylu prostat hiperplazisi veya BPH ) semptomlarını azaltabildiğini ve bu potansiyel olarak ciddi durumdan muzdarip erkeklerin yaşam kalitesini artırabildiğini gösteriyor.. Doktorlar Botoks'un etkinliği ve BPH'li erkekler için gelecekte bir seçenek olup olmayacağı konusunda daha fazla araştırma yapılmasını bekliyor. İşte bu yeni tedavi hakkında bilmeniz gerekenler.


Botoks nasıl çalışır?


Botoks, gülme çizgileri ve kaz ayakları da dahil olmak üzere kırışıklıkların görünümünü azaltmak için yüz ve boyundaki kasları gevşeten bir ilaçtır. Botoksun aktif maddesi bitkilerde, toprakta ve suda yaygın olarak bulunan Clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen botulinum toksini tip A adı verilen bir nörotoksindir.


Botulinum toksini tip A, kasların kasılmasına neden olan sinirlerden gelen kimyasal sinyalleri engeller. Botoks, yaşlanma belirtilerini azaltmanın yanı sıra kronik migren, aşırı terleme, göz seğirmesi ve mesane fonksiyon bozukluklarında da tedavi edici bir tedavi olarak kullanılabilmektedir.


Botoks ve prostat


Büyümüş prostat genellikle idrar akışını artırmak ve diğer semptomları azaltmak için prostat ve mesanedeki kasları gevşeten alfa blokerler kullanılarak tedavi edilir. Ancak Harvard Tıp Okulu, alfa blokerlerin prostat büyümesi olan erkeklerin yalnızca yüzde 70'inde etkili olduğunu ve baş ağrısı, düşük tansiyon ve bayılma gibi çeşitli yan etkilere neden olduğunu bildiriyor.


Alfa blokerler gibi Botox da prostat ve mesane kaslarını etkili bir şekilde gevşeterek genişlemiş prostat semptomlarını azaltabilir. BMC Üroloji'de yayınlanan araştırma, Botoks'un prostattaki hücrelerin ölmesine de neden olabileceğini, böylece idrar akışını iyileştirmek ve mesane rahatsızlığını en aza indirmek için prostat boyutunu küçültebileceğini öne sürüyor.


Klinik çalışmalar umut verici


Prostat büyümesi olan erkeklerde botoksun etkileri üzerine yapılan çalışmalar, bu tedavinin son derece umut verici olduğunu ve ilaç ve ameliyattan daha az yan etki ürettiğini göstermektedir. Bahsi geçen BMC Üroloji çalışmasında araştırmacılar, prostat büyümesine yönelik geleneksel tıbbi tedavilere yanıt vermeyen erkeklerin prostat bezlerine doğrudan Botoks enjekte ettiler . Bir yıl içinde bu erkeklerin yüzde 73'ü idrar yolu semptomlarında ve yaşam kalitesinde yüzde 30'luk bir iyileşme yaşadı ve hiçbir önemli yan etki yaşamadı.


Üroloji dergisinde yayınlanan bir çalışmada , prostat büyümesi olan 10 erkeğe prostat bezlerine Botoks enjeksiyonu yapıldı ve hepsinde idrar semptomlarında neredeyse anında iyileşme görüldü. Maksimum etkiler tedaviden bir hafta sonra gözlendi ve üç ila altı ay arasında sürdü. Bu çalışmadaki erkeklerin hiçbirinde yan etki görülmedi. Elbette bunun çok küçük bir örneklem büyüklüğü olduğunu unutmayın.


Botoksun genişlemiş prostat üzerindeki etkilerini inceleyen çeşitli araştırmaları değerlendiren araştırmacılar, bu tedavinin prostatı küçük tutma ve alt idrar yolu semptomlarını azaltma konusunda uzun vadeli etkileri olduğu sonucuna vardı. Ayrıca Botox'un özellikle cerrahi prostat tedavisine uygun olmayan veya uzun süreli ilaç kullanımından kaçınmak isteyen erkekler için ideal olabileceği sonucuna vardılar.


Sonraki adımlarınız


Botox genişlemiş prostatın tedavisi için umut vaat etmektedir. Bununla birlikte, bazı doktorlar, diğer tedavileri tolere edemeyen veya bunlara yanıt vermeyen, prostat büyümesi olan hastalarda Botoks'un kullanımını uygulayabilir.


Size prostat büyümesi teşhisi konduysa ve diğer tedavileri aldıktan sonra belirtileriniz hala şiddetliyse, doktorunuza Botoks enjeksiyonu yaptırma olasılığını sorun.


Doktorunuz tıbbi geçmişinize ve benzersiz durumunuza göre bu tedavinin sizin için güvenli olup olmadığına karar verebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Prostat Büyümesinde Botox Enjeksiyonu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Levent TÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Levent TÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Levent TÜRK Fotoğraf
Op.Dr.Levent TÜRK
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Levent TÜRK'ün Yazıları
► Plazmakinetik Prostat Ameliyatı Op.Dr.Levent TÜRK
► Sorular ve Cevaplarla " Prostat " Op.Dr.Mehmet SARIER
► Prostat Kanseri Nedir Prof.Dr.Tibet ERDOĞRU
► Yağ Enjeksiyonu ile Kalıcı Güzellik Op.Dr.Selahattin TULUNAY
► Yağ Enjeksiyonu, Dolgu Maddeleri Op.Dr.Arsın ULUÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Prostat Büyümesinde Botox Enjeksiyonu' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hpv Yi Vücuttan Atan Ala Fototodinamik Tedavi ÇOK OKUNUYOR Şubat 2023
► Hpv Tedavisi Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:42
Top