2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özümüze Güven: Özgüven
MAKALE #3676 © Yazan Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN | Yayın Ekim 2009 | 6,577 Okuyucu
Özgüven, kendimize yönelik iyi duygular geliştirmemiz sonucu kendimizi iyi hissetmemizdir. Kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında olumlu bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelmektedir.
Öte yandan özgüven eksikliği ise,karşılaştığımız zor durumlar karşısında umutusuzluk, pasiflik, güvensizlik ve aşağılık duyguları yaşamamızdır.
Özgüven Eksikliğini Hangi Durumlarda Yaşarız?
-Başarısız olduğumuzda
-Aileden birini kaybettiğimizde, anne-baba ayrılığında, kardeşlerden birinin evden uzaklaşmasında
-Sınıf ortamında ya da topluluk önünde konuşurken
-Çevremizdeki insanların bizimle ilgili beklentilerinden
-Kendimize gerçekçi olmayan hedefler koyduğumuzda
-Haksızlığa uğradığımız bir durum karşısında
-Bilgimiz olmadığı bir konuda
-Bizden üstün olan kişilerin yanında kendimizi güçsüz hissettiğimiz durumlarda
-Kendi dış görünüşümüz hakkındaki yargımızdan
-Tek başımıza bir yere gitmek durumunda kaldığımızda
-İş ya da özel yaşantımızda karşımızdakinden bir şey talep edeceğimiz durumlarda
-Olayların sonuçlarını tamamen kendimize bağladığımız durumlarda özgüven eksikliği yaşarız.
Bu durumlarla nasıl başedileceğine geçmeden şunu belirtmekte fayda var ki; yukarıda bahsettiğimiz durumları hemen hemen çoğu birey günlük yaşantısında yaşıyor. Bir çoğumuz bazı olaylar karşısında haksızlığa uğradığımızı hissediyor ya da kariyerimiz için kendimize aşırı hedefler koyuyoruz.. Şu unutulmamalıdır ki,her birey farklıdır. Özellikler ve yetenekler itibari ile her insan birbirinden ayrılır. Kişilerin mükellef oldukları yapabildiklerinin e iyisini yapmak için çaba göstermektir. Bu sayede kişi kendine yetmeyi öğrenecektir. Bunun bilincinde olarak özgüvenimizi arttırmak için yapabileceklerimizden bahsedelim.
Özgüven Nasıl Artar? Kendimize Yönelik İyi Duygularımız Nasıl Gelişir?
-Dış görünüşünüze önem verin.Nereye gittiğiniz ,kiminle olduğunuz önemli değil.Kişinin bakımlı olması ,dış görünüşünün iyi olması içsel olarakta kişiye kendini iyi hissettirecektir.
-Yanınızda her zaman ailenizden birisi ya da yakın bir arkadaşınız olmayabilir,anne-babanız ayrı olabilir,uzak yaşıyor olabilirsiniz.Tek başınıza bir şeyler yapmayı öğrenin.Haftada en az bir kere tek başınıza herhangi bir yerde oturun. Kendiyle kalmayı başarabilen kişiler olaylar karşısında daha doğru kararlar verebilirler ve daha az özgüven problemi yaşarlar.
-Kendinize aşırı hedefler koymayın.Kişilerin sizinle ilgili beklentileri sizin kendinizle ilgili beklentilerinizden daha önemli değil.Adım adım ilerlemeyi deneyin.Her geçtiğiniz aşama için kendinize ödüllendirme yapın.Bu durum kendinizle ilgili memnuniyetinizi destekler.
-Kötü bir olay yaşadığınızda kendinizi kontrol etmeye çalışın.Duygularınızın esiri olmayın.Mantıklı düşündüğünüzde tüm kötü sonuçların sizden kaynaklanmadığını göreceksiniz.
-Haklarınıza sahip çıkmayı öğrenin.Önemsediğiniz fikirlerinizin arkasında durun.Bir olay hakkında herkesin düşüncesi birbiriyle aynı olamayacağından topluluk içinde düşüncelerinizi ifade etmekten korkmayın.Her bireyin düşüncesi bir diğerine yeni şeyler kazandıracaktır.Bu sayede gelişim ve değişim sağlanacaktır.
-Sınıf ortamında ya da topluluk önünde heyecanlanmanız normal bir durum çünkü kendinizi ifade etmeye çalışıyorsunuz.Ancak heyecanınızı kontrol edebileceğinizi bilin.Kendinize olumlu telkinlerde bulunup yapmakta olduğunuz işe devam edin.
-Bir insanın her konuda bilgi sahibi olması olanaksız ,kendinizi böyle bir durumda hayal kırıklığı içinde hissetmeyin.Ancak bilgi sahibi olmadığınız her konu için kendinizi geliştirmeye devam edin.
-Kendiniz hakkında olumlu düşünün ve hedefleriniz için cesaretli olun.
-Güçlü taraflarınıza odaklanın.Belirli konularda diğer insanlardan daha üstün ,belirli konularda da diğerlerinden daha az başarılı olabileceğinizi farkedin.Bir insanın hayatın her alanında başarılı olmasının imkansız olduğunun bilincinde olun.
-Spor dallarından ya da sanat dallarından en az biriyle uğraşın.Spor yapmak fiziksel sağlığa olumlu yönde etki etmenin yanı sıra psikolojik zindelik içinde kişinin kendine olan özgüvenini arttırır.Çeşitli sanat dalları; enstrüman çalmak veya ebru sanatı,resim ya da kara kalem çalışması gibi dallarla uğraşmak kişinin bir anlamda kendisini ifade yöntemi olduğundan kişi için olumlu geri bildirim sağlayacak ve özgüveni arttıracaktır.
Son olarak kendinize bir liste çıkartın.İyi gördüğünüz özelliklerinizi yazın. Aynı zamanda çevrenizdeki yakınlarınıza da iki ya da üç tane onların sizde gördüğü iyi özellikleri yazdırın. Hepsini bir araya toplayın. Ne kadar çok iyi özelliğe sahip olduğunuzu göreceksiniz. Diğer ortaya çıkan kötü özellikleriniz mücadeleyi bıraktığınız durumlarda özgüven eksikliği olarak ortaya çıkmaktadır.
Değişim ve gelişimin farkında olabilmeniz dileğiyle....
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Özümüze Güven: Özgüven" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilüfer ŞİŞMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın Yazıları
► Özgüven : Kendine Güven(Me) Psk.Hümeyra ERGÜL
► İlişkilerde Güven Duygusu - Yeniden Güven Kazanmak Mümkün mü? ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Özümüze Güven: Özgüven' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser ve Çocuklar Aralık 2010
► Çocukta Kekeleme Aralık 2010
► Disleksi Nedir? Aralık 2010
◊ Sosyal Fobi Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:31
Top