2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yüz Ağrıları (Nevraljiler): Trigeminal Nevralji, Oksipital Nevralji, Atipik Fasiyal Ağrı,genikulat Nevralji, Glossofaringeal Nevralji, Superior Laringeal Nevralji
MAKALE #5140 © Yazan Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ | Yayın Temmuz 2010 | 22,455 Okuyucu
TRİGEMİNAL NEVRALJİ

Trigeminal nevralji (TN) veya diğer adıyla Tic Douloureux, insanda görülen en şiddetli ağrı olarak kabul edilebilir. Elektrik şok benzeri, genel olarak yüzün bir yarısında, birkaç saniye süreli ağrılardır. Dakikalar içinde ataklar birbirini izleyebilir. Yüzde tetikleyici noktalar vardır, eğer bu noktalara dokunulursa ağrı oluşturulabilir. Yemek yeme, çiğneme, gülme, traş olma, makyaj yapma, konuşma gibi aktiviteler ile de ağrı tetiklenebilir. Ağrıların tümüyle kaybolduğu remisyon dönemleri olabilir. Bu remisyon dönemleri günler, haftalar bazen yıllar sürebilir. Fakat ağrılar bir süre sonra yeniden ortaya çıkar.

Trigeminal nevralji trigeminal sinirin bir hastalığıdır. TN oldukça nadirdir yıllık görülme sıklığı 150/ 1 milyon kişidir. 50 yaş altında nadir görülür. Olguların çoğunda trigeminal sinir kökünün bazı vasküler yapılar tarafından kompresyonu söz konusudur. Bazı olgularda Multiple skleroz, beyin tümörü etyolojiden sorumlu olabilir. Bu nedenle 50 yaş altındaki hastalarda bu nedenlerin dışlanabilmesi için serebral MR çekilerek bu nedenler dışlanmalıdır. Ağrı genellikle trigeminal sinirin 2. ve 3. divizyonlarında yani maksller ve mandibuler dalındadır. Frontal dal vey iki taraflı tutulum hastaların yalnızca %5’inde görülür. Uyku sırasında ağrı görülmesi nadirdir.

İdiopatik vakalarda BT, MRI ve serebral arter anjiografilerde anormallik saptanmaz. Vasküler kompresyon hastaların pek azında radyolojik olarak gösterilebilir.
Tedavi:
Karbamazepin: 400-1200 mg/gün
Cerrahi dekompresyon

OKSİPİTAL NEVRALJİ

Oksipital nevralji başın arkasında ve bir tarafında suboksipital bölgeden, verteks ortası bölgeye kadar uzanan bir alanda kısa süreli, keskin nevraljik ağrılardır.

Büyük veya küçük oksipital sinirlerin üst servikal sinir köklerinin basıya uğraması sonucu ortaya çıkar.

Tedavisinde trigeminal nevraljide olduğu gibi antiepileptik ilaçlar kullanılabilir. Eğer yeterli yanıt yoksa oksipital sinir bloğu yararlı olmaktadır.

ATİPİK FASİYAL AĞRI

Yüzün bir yarısında, sıklıkla trigeminal sinir alanında ve bazen saçlı deri ve boyuna da yayılım gösteren yanma, acıma, kramp şeklinde ağrılardır. Trigeminal nevraljiden en önemli farkı trigeminal nevraljinin saniyeler sürmesi atipik yüz ağrısının sürekli olmasıdır. Etyolojiden psikojen faktörler sorumlu tutulur.

Atipik yüz ağrılarında tedavi trigeminal nevraljiden farklıdır. Trisiklik antidepresan ve serotonin geri alım inhibitör antidepresanlar tedavide kullanılır

GENİKULAT NEVRALJİ (NERVUS İNTERMEDİUS NEVRALJİSİ)

Fasiyal sinirin duysal dalı olan ve dış kulak yolunun innervasyonunu sağlayan nervus intermediusun hastalığıdır. Ağrılar trigeminal nevraljide olduğu gibi, kısa süreli, elektrik şoku şeklinde, batıcı, şiddetli ağrılardır fakat ağrının lokalizasyonu değişiktir. Dış kulak yolu ve kulak arkası ve boyna yayılan bir ağrı vardır. Etyoloji trigeminal nevraljide olduğu gibidir, vasküler yapıların ponsta sinir üzerine kompresyonu sorumlu tutulmaktadır. Tedavisi trigeminal nevraljide olduğu gibidir.

GLOSSOFARİNGEAL NEVRALJİ


Trigeminal nervraljiye benzer şekilde, elektrik şoku şeklinde saniyeler süren, tekrarlayıcı ağrı atakları ile karekterizedir.
Ağrı orofarinks, tonsiller bölge, dil tabanı ve dış kulak yolunda lokalizedir. Kraniyel sinirlerden biri olan glossofaringeal sinirin hastalığıdır. Trigeminal nevraljide olduğu gibi duysal tetikleyici noktalar ve ağrıları tetikleyen manevralar mevcuttur.
Tetikleyici noktalar sıklıkla tonsiller bölgededir, konuşma ve yutma ağrıları tetikler. Ağrı atakları gün içinde defalarca olabilir ve bazen ağrıya senkop ve bradiaritmi (kalp ritminin yavaş ve düzensiz olması) eşlik eder.
Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür ve başlangıç yaşı trigeminal nevraljiye oranla daha erkendir.

Medikal tedavisi trigeminal nevralji gibidir. İntraoral lokal anestezikler tetik noktalarının anestezisi için kullanılabilir.

SUPERİOR LARİNGEAL NEVRALJİ

Nervus Vagusun somatik dallarından biri olan superior laringeal sinirin hastalığıdır.
Trigeminal nervralji benzeri, kısa süreli, elektrik şoku şeklinde ağrılarla karekterizedir. Nadir bir sendromdur.

Vagal sinirin beyin sapı ve subraraknoid mesafede, juguler foramen civarında kompresyonu ile meydana gelir.

Tedavisi trigeminal nevraljide olduğu gibidir. Medikal tedavi başarısız ise suboksipital kraniotomi ile vagal sinirin üst dalının dekompresyonu uygulanabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yüz Ağrıları (Nevraljiler): Trigeminal Nevralji, Oksipital Nevralji, Atipik Fasiyal Ağrı,genikulat Nevralji, Glossofaringeal Nevralji, Superior Laringeal Nevralji" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burhanettin ULUDAĞ Fotoğraf
Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
İzmir
Doktor "Nöroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ'ın Makaleleri
► Fasiyal Sinir Reanimasyon Teknikleri Prof.Dr.Oğuz BASUT
► Fasiyal Paralizi: Bell Paralizisi (Yüz Felci) Prof.Dr.Enis Alpin GÜNERİ
► Boyun Ağrıları Fzt.Atalay ÇELEBİ
► Sırt Ağrıları Dr.Kenan KIBICI
► Kemik Kaynaklı Bel Ağrıları Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Boyun Ağrıları Kabusunuz Olmasın! Fzt.Şengül ŞEN TEKİN
► Kulak Ağrıları Tatilinizi Bozmasın Op.Dr.Atilla ŞENGÖR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yüz Ağrıları (Nevraljiler): Trigeminal Nevralji, Oksipital Nevralji, Atipik Fasiyal Ağrı,genikulat Nevralji, Glossofaringeal Nevralji, Superior Laringeal Nevralji' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gece Bacaklara Giren Kramp ve Kasılmalar ÇOK OKUNUYOR Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:02
Top