2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çanlar Kimin İçin Çalıyor: Baharda Detox ve Diyet
MAKALE #6461 © Yazan Dyt.Aslı İÇİNGÜR | Yayın Şubat 2011 | 4,821 Okuyucu
AKLINIZA GELİPTE SÖYLEYEMEDİKLERİNİZ

Bizler toplum olarak her şeyi mevsimine göre tüketen bir yapıya sahibiz. Mevsimine göre meyve, sebze, mevsimine göre aşk ve tabiî ki asıl mesele mevsimine göre diyet. Örneğin kimilerine göre ilkbahar mevsimi zayıflamak ve fit olmak için bulunmaz bir fırsattır. Kafalarda matematik hesabı yapılır yaza 4 ay var, hızlı bir detox yapsam ayda 10 kilodan vallahi hallederim bu işi deriz… Ama gelin görün ki evdeki hesap çarşıya uymaz her zaman.

Kış aylarında dilediğimizce beslenerek vücudumuzun sağlığını hiçe sayarız ve sonrasında baharda onunla barışmaya karar veririz. Ona karşı dengeli davranışlar sergilemeyiz, ancak sanmayın ki vücudunuz size her zaman cömert davranacak. Hayatın bir dengesi ve dinamikleri vardır. Bu dinamiklerin başında dengeli bir hayat sürmek, sağlıklı beslenmek, zevk aldığın işi yapmak ve sevmek gelir, ki son madde en büyük parçalardan biridir. Siz bunlardan birini eksik yaptığınızda o muhteşem denge bozulur ve fiziksel sinyallerle fazla kilolar olarak size geri döner.

Peki biz ne zamana kadar böyle devam edeceğiz? Yılın altı ayı kirlenerek 6 ayıda o kirlerinizi temizlemek için uğraşarak mı geçirmek istiyorsunuz? Bence siz hep temiz kalın. Tabi burada beden temizliği değil zihin ve ruh temizliğinden bahsediyorum. Çünkü inanın onlar ile barışmadığınız sürece zayıflamanız sadece 3 ay göreceğiniz bir rüya şeklinde olacaktır. Gelin biz bu gidişatı değiştirelim ve size bambaşka bir beslenme karakteri yaratalım. Her şey sağlam bir karakterle başlar ve bunu beslenme uzmanınız ve siz bir ekip olarak yürütebilirsiniz.

Çoğunluğumuz ilk olarak aklına gelen birkaç soruyu cevaplamak istiyorum.
Soru 1: Sağlıklı beslendiğimizi nerden anlayabiliriz?

Cevap: tabağınızı 5 parçaya ayırmayla başlayalım tabi bunun için mezura ve cetvele ihtiyacınız yok. Birinci kısımda, taze sebze, meyve ya da salata yer alacak. İkinci kısımda, karbonhidrattan zengin; tam tahıllı ekmek, kahverengi pirinç veya bulgur, yulaf veya makarna yer alabilir. 3. Kısımda doku yapımını arttıran proteinden zengin besinler, et, balık, yumurta veya kurubaklagiller(nohut, kurufasulye, mercimek) olabilir. 4. Kısımda, kemik yapımı ve korunması için gerekli kalsiyumu içeren besinlerden yoğurt, süt veya peynir yer alabilir. Son olarak 5. Kısımda ise ki bu en ufak parçaya sahip olan yer; çikolata, dondurma, kek veya ev yapımı kurabiyeler yer alabilir. Dikkat ettiyseniz sağlıklı resmin içinde son guruptaki tatlılarda mevcuttur. Çünkü hayatın paletinden tek rengi bile çıkarsanız tüm ara renkler değişebilir ve resim eksik kalır. İşte beslenmede de aynen bu şekilde her besin grubundan ihtiyacınız olduğu miktarda tüketmelisiniz. Peki, bu ihtiyacı kim mi belirliyor tabiî ki siz! Aşırı yediğimde de ben belirlemiş oluyorum diyeceksiniz orada işe nefsiniz giriyor. İşi nefsinize bırakmayacaksınız öz benliğiniz ve bilinciniz bu konuda yetkili kişi olmalıdır.

Soru 2: Baharda güzel bir detoxla güzel bir bahar temizliği yapsakta tüm ağırlıklarımızdan kurtulsak olmuyor mu efendim?

Cevap: vallahi olmuyor. Keşke olsa sizde zayıflamak için bu kadar uğraşmasanız. Vücudun en başta en büyük detoksifikasyon organı karaciğerdir. O sizin için süpürüp temizler vücudunuzu, sonrasında böbrekleriniz süzülümü gerçekleştirerek atıklardan kurtarır en sonunda da bağırsaklarınız boşaltımla sizi hafifletir. Alın işte size ömürünüzün sonuna kadar temizliği sizin için yapacak en cefakâr makineniz, o da VÜCUDUNUZ. Tabi bu söylediklerim sağlıklı bir birey için geçerlidir her zaman. Siz bol sebze ve meyve (ki bu günlük olarak 6-7 porsiyon olacak biçimde hesaplanmalıdır), lifli gıdalar tüketirseniz, ayrıca yukarıda sıraladığım düzende yemeklerinizi miktarlarına göre ayarlarsanız, sağlıklı olmamanız için hiçbir nedeni geride bırakmazsınız.

Soru3: Diyet yapmak beni hep acıktırıyor. Doyuran bir diyet yok mudur?

Cevap: Elbette vardır. Siz yeter ki sağlıklı beslenmeye niyetli olun biz uzmanlar olarak sizleri yedirmeye hazırız. Ayrıca hayatınızda küçük farklılıklarda yaratabilirsiniz örneğin;
Dışarıda yemek yerken kendinize özel çözüm önerileri geliştirin. Örneğin salata tüketiyorsanız 1 tatlı kaşığından fazla sos koymayın veya et yiyecekseniz 150 gr’dan fazla et tüketmeyin. O gün dışarıda fazla kaçırdıysanız ertesi gün bunu dengelemelisiniz.

Meyve yemeyi unutmamak için çantanızda her zaman en az 3 porsiyon meyve taşıyın. Korkmayın bu sizin için çok ağır olmayacaktır. Yemediğiniz takdirde ödeyeceğiniz bedeller onların gramajlarından daha ağır olabilir. Unutmayın sevgi emektir ve sağlıkta kendiniz için yaptığınız en büyük yatırımdır.

Öncelikle kendinize gerçekleştirebileceğiniz ufak hedefler koyun. İlk hedefiniz Everest’in zirvesine çıkmaksa unutun gitsin. Yavaş ve emin adımlarla ilerlemek en doğrusu ve güvenilir olanıdır. Örneğin su içmiyorsanız ilk hafta su içerek başlayın, sonraki hafta meyve tüketimini arttırın ve sonra kurubaklagil yemeye başlayın.

Soru4: Metabolizmamı hızlandırmak için ne yapmalıyım?

Cevap: Metabolizmayı hızlandıran sihirli bir besin yoktur öncelikle bunu belirtmeliyim. Kas kütlesini arttırmamız şarttır. Buda düzenli egzersiz ve proteini yeterli bir diyetle mümkündür. Ancak bu koşulda metabolizmamız hızlanabilir. Buna ek olarak yapılan bazı çalışmalar günlük olarak düzenli yeşil çay tüketiminin metabolizma hızını belirli bir miktar arttırdığı gözlenmiştir. Aynı zamanda antioksidan etkisinden dolayı da tercih edilebilir. Bol miktarda su tüketimi, sebze ve meyveyi düzenli tüketmek vücudun iyi çalışması için bir etkendir.

Soru5: Hedeflediğim kiloyu son 5 yıldır hiç tartıda görmedim o kiloya düşmem imkansız değil mi?

Cevap: Kesinlikle değil. Öncelikle hayatımızdan “çok zor”, “imkânsız”, “ben yapamam” gibi olumsuz kelimeleri çıkartmalıyız. Bunlar bilinçaltınızda zannettiğinizden de büyük bir etki göstererek zayıflamanızı bloke ediyor. Siz size düşeni yeter ki yapın ve sağlıklı kilo aralığına düşeceğine inanın geri kalanını beslenme uzmanınız halledecektir.

KİLO ALDIRAN GERÇEKLERİN NEDENLERİ

Ekonomik kriz, siyasi çalkantılar, küresel ısınma, türlerin yok olması givi sorunlar bir yana bugünlerde çoğumuzun kafasını kurcalayan hatta yatıp kalkıp düşündüğü konuların başında yer alan sorulardan bşr taneside “Ben neden kilo veremiyorum?”. Bu konu çoğumuzun gün içindeki motivasyonunu yakından etkilemektedir. İşe odaklanamama veya sosyal hayattan kendini izole etme gibi bazı sıkıntılarla karşı karşıya getiren en önemli sorunlardan biride diyet meselesidir. Mesele o kadar büyüktür ki artık ne yediklerimizden keyif alabiliyoruz, ne de sosyal hayatta kendimiz gibi davranabiliyoruz. Bu kadar da büyük bir sorun mu demeyin, vücut imajınız ve görünümünüz psikolojinizi sandığınızdan daha çok etkilemektedir.

Beslenme konusundaki farkındalıklarımızı artırarak ve diyete öncelikle kendimizdeki yanlışları düzelterek başlamak hem programınızın başarılı olması hem de sizin bu konuda sürdürülebilir kalıcı kilo kaybetmeniz konusunda yardımcı olacaktır.

Şimdi siz en iyisi elinizdeki mezuraları tartıları bir kenara bırakın, baharın muhteşem havasını içinize çekin ve sağlıklı beslenebileceğinize öncelikle siz inanın. Gerisi biz diyetisyenler için en kolayı olacaktır. Sağlıklı beslenme bilinci önce zihinde başlar davranış biçimine dönüşür ve yaşam şekli olur. Hepinize sağlıklı günler diliyorum[
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çanlar Kimin İçin Çalıyor: Baharda Detox ve Diyet" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Aslı İÇİNGÜR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Aslı İÇİNGÜR'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aslı İÇİNGÜR'ün Makaleleri
► Zayıflamak İçin Diyet Yapmaya Son! ÇOK OKUNUYOR Dyt.P. Seda CENGİZ
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çanlar Kimin İçin Çalıyor: Baharda Detox ve Diyet' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Refeedıng Sendromu Kasım 2010
► Menopoz ve Beslenme Kasım 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:30
Top