2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Motivasyon,algı ve Bellek... Ne Kadar Önemli?
MAKALE #8766 © Yazan Psk.Fazilet ARKAT | Yayın Nisan 2012 | 8,253 Okuyucu
SBS, YGS, LYS, , KPSS… bu yazı ne kadar kalacak burada bilmem ama bu sınavlar ve kaygıları hep olacak tabii adları ve şekilleri defalarca değişerek!

Bu sınavlarda başarı edinmek önemli: İyi bir lise, iyi bir üniversite, kamu personeli olabilme… nasıl önemli olmaz bunlar insan hayatında. Bunun için sınavın mensuplarının kimisi çabalıyor kimisi çabalamıyor fakat hepsi üzerinde “sınava girecek” yazısını görünmez olarak taşıyor.

Pekala sınavda başarı elde edebilmek için düzenli bir ders çalışma alışkanlığından başka neler gereklidir? Yani “Bu kadar çalışıyorum yine de aklımda hiçbir şey kalmıyor, bıktım çalışmaktan olmayacak bu iş, çok iyi bildiğim konuları bile unutuyorum, sınavlarda çalıştıklarım aklıma gelmiyor. ” diyenlere aslında ne gerekiyor? İşte size tüm psikologların ve tüm psikolojik danışmanların (aksini düşünenin olmadığını zannediyorum fakat her insan yanılır!) vereceği yanıt: Güdülenmenin tam, algılamanın açık, belleğin kuvvetli olması gerekiyor. Yani kısacası bu sınav dedikleri bir adayın belleği kuvvetli, motivasyonu tam, algılaması açık ve tabiî ki hazırlık yapanı sever…
Gelin şu sınavın sevdiği özelliklerden motivasyon, algı ve bellek konularına şöyle bir göz atalım:

GÜDÜLENME (MOTİVASYON):

Güdülenme; davranışın temelinde yer alan istekleri, arzuları, gereksinimleri ve ilgileri kapsayan güdünün bir kişiyi bir amaca ya da sonuca yöneltmesi ile gerçekleşmektedir.
Başarılı olmak istiyorsanız derslerinizi etkili bir biçimde çalışırsınız. Başarılı olma isteği sizi çalışmaya iten bir güdüdür.

ALGILAMA:

Öğrenmede algılamanın önemli bir yeri vardır. Verilen bilgileri önceki bilgilerle ilişkilendirerek anlamlı malzeme haline getirmek ve bellekte depolamak gerekmektedir. Burada bilgilerin transferi gerektiğinden iki şey arasındaki ilişkinin doğru kurulması şarttır. İlişkilendirilme doğru yapıldığında yani bilgi doğru algılandığında öğrenmenin büyük bir kısmı tamamlanmış demektir.

BELLEK:

Yeni öğrendiğiniz ve kısa süreli belleğinizde tuttuğunuz bilgileri uzun süreli belleğinize aktarabilmek için tekrar yapmanız şarttır. Öğrenilen bilginin tekrar edilmezse 24 saatte %70-80'ini kaybettiğimizi biliyormusu nuz?

Bellek konusundaki araştırmalarda çeşitli bilgileri bellekte daha uzun süre tutmanın bazı yolları olduğu bulunmuştur.
  • Bazı bilgileri bir fotoğraf halinde zihinde tutmak daha kolaydır. Örneğin; bir ikizkenar üçgenin taban açılarının birbirine eşit olduğunu şekil çizerek çalışmanız ikizkenar üçgenle ilgili bir bilgi gerektiren sorularda bu şeklin gözünüzde canlanmasını sağlayacaktır.Sözel bir takım konularda tablo ve şema ile çalışmakta aynı yararı sağlar. Örneğin; ilkokulda sınıflarda asılı olan mevsim şeridini hala gözünüzün önüne getirebilirsiniz.
  • Hatırlamakta zorlandığınız maddeler halindeki bir konuyu akrostiş ile yani kelimelerin baş harflerinden oluşturulan kelimelerle zihinde tutabilirsiniz. Örneğin; sınavda başarılı olmanın 3 yolu vardır. Olumlu düşünme, zamanı iyi kullanma ve tekrar yapma. Bunları hatırlamak için baş harflerini bir kelimeye dönüştürebilirsiniz: TOZ
  • Uzun ve karışık konular zihinde kolay kolay tutulamaz. Bu nedenle konuyu anlamlı gruplandırmanız bilgiyi daha rahat hatırlayabilmenizi sağlayacaktır.
Şimdi 11 harflik şu diziyi bir kez okuduktan sonra tekrarlamaya çalışın:
TMMTVHGYTSB

Kaç harf hatırlayabildiniz? Büyük olasılıkla hepsini değil. Fakat bu harfleri TV GS THY TBMM şeklinde okumuş olsaydınız hatırlamanız oldukça kolay olacaktı.

Görüldüğü gibi çalışmalarınızda ya da tekrarlarınızda edindiğiniz bilgiyi türüne göre bu yöntemlerle zihninizde depolamak hatırlamanız açısından faydalı olacaktır.
Tüm bu bileşenlere ek olarak düzenli ders çalışma alışkanlığı kazanmak, sınav kaygınızı ortalama değerlerde tutmak olmazsa olmaz diyebilirim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Motivasyon,algı ve Bellek... Ne Kadar Önemli?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Fazilet ARKAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Fazilet ARKAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Fazilet ARKAT'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Motivasyon,algı ve Bellek... Ne Kadar Önemli?' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sınav Kaygısı Haziran 2012
► Sınava Hazırlanmak Nisan 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:42
Top