2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beslenme Hakkında Merak Edilen Sorular
MAKALE #903 © Yazan Dyt.Güneş AKYIL AYNACI | Yayın Nisan 2008 | 23,780 Okuyucu
1)Beslenme nedir?

İnsanlar var olduğundan beri beslenmek zorundaydılar. İlk besinleri bitkilerdi, sonra hayvanları öldürmeyi keşfettiler, tuzun bulunmasıyla yiyecekleri saklamayı öğrendiler. Artık teknolojinin ilerlemesiyle yiyecek sektörü almış başını gidiyor. Bu sektör öyle çok seçenek sunuyor ki bize gerçekten doğru yiyecekleri seçebilmek oldukça zor. Beslenme, kişinin yaşamını sürdürebilmesi ve sağlığını koruması için besinleri kullanmasıdır.

2)Yeterli ve Dengeli Beslenme Nedir?

Neyi, ne zaman, ne kadar ve nasıl yiyeceğimizi bilmektir. Hem yaşamımızı sürdürmek için gerekli enerjiyi sağlayacağız hem de gerekli bütün besin öğelerini alacağız hem de keyif alacağız tabii. Yani sağlıklı olmak, büyümek ve yaşamımızı sürdürmesi için tüm besin öğelerinin vücuda gerektiği kadar alınması. Bu gereklilikte yaş, cinsiyet, yapılan iş, aktivite ve özel durumla, yaşadığı şehirle, iklimle ve ülkeyle bile farklılık gösteriyor.

3)Diyetisyen ne iş yapar?

Diyetisyen kişinin ya da kişilerin yeterli ve dengeli beslenme planını oluşturur. Bu şişman bir bireyin zayıflaması ya da diyabetik bir hastanın şeker kontrolü için beslenme planının hazırlanması olduğu gibi, diyaliz tedavisi gören diyaliz hastası ya da kansızlığı olan bir çocuk, gebe bir annenin diyetinin hazırlanması da olabilir. Yurtta kalan öğrenciler, silahlı kuvvetlerdeki askerlerin beslenmesine varana kadar yemek yiyen ve yediren her türlü kurumda da biz diyetisyenler görev yapabilmekteyiz.

4)Sağlıklı beslenmek için kaç öğün yemek yemeliyim?

Bu kişiden kişiye değişse de 3 ana 3 ara olmak üzere altı öğün olarak düzenlenmesi idealdir.

5)Ara öğünlerde neler yiyebiliriz?

Taze ve kuru meyveler, süt, ayran, çayla birlikte biraz peynir ve galeta, diyet bisküviler, 1 avuç karışık çerez ( badem, fındık, ceviz, leblebi, kuru üzüm…), dondurma.

6)Hanımlar olarak haftalık günlerimiz yani arkadaş toplantılarımız oluyor, ne yapalım bu toplantılara gitmeyelim mi?

Hayır diyet yapmak ya da sağlıklı beslenmek için sosyal hayatımızdan vazgeçmeyelim. O zaman vereceğimiz kilolarda kalıcı olmaz. Beslenme alışkanlığını kazanmak ve sürdürmek hayatın içinde olmalıdır.

7) Haftalık düzenlenen günlerde neler tüketelim?

Bol yeşillikle kısır, mercimek köftesi, patates salatası, çökelek veya lor salatası, yağsız meyveli kekler, sebzeli az yağlı börekler, aşure, sütlü tatlılar ve tabii ki bu saydıklarımızdan 1–2 seçeneği misafirimize sunmak.

8) Yemek saatinde dışarıdaysam ne yemeliyim ki diyetim bozulmasın?

Peynirli Tost, portakal suyu
Dürüm döner( soğanlı, yeşillikli), ayran
Zeytinyağlı veya yoğurtlu soslardan hazırlanmış peynirli Akdeniz Salatası
Mayonezsiz Hamburger, Ayran
2 top dondurma

9) Tuz zayıflarken hiç kullanılmamalı mı?

Hayır. Tuz özellikle hipertansiyonu olan kişilerde ya da vücudu ödem yapan kişilerde kullanılmamalıdır. Ancak fazla alınan tuzun vücuttan atılmakta zorlandığını ve kalp-damar hastalığına yakalanma şansınızı arttırdığını bilmenizde de yarar var. Yaz aylarında ise hiçbir sağlık problemi olamayan birinin tuzu tamamen hayatından çıkarması da vücuttaki sıvı dengesini bozar.

10) Zayıflama ilacı kullanmak tehlikelimidir?

Evet. Kontrolsüz kullanılması tehlikelidir. Sağlığınızda geriye dönüşsüz hasarlara neden olabilir. Ancak doktor ve diyetisyeniniz size önerdiği bir yardımcı ilacı kullanabilirsiniz.

11) Zayıflama Diyeti yaparken tamamen yağsız yemek mi gerekiyor?

Hayır. Yağda eriyen vitaminlerin erimesi için yağ gereklidir. Günlük olarak alınması gereken yağ miktarı 2–3 yemek kaşığı kadardır. Bunu da et, tavuk, balık girmeyen yemeklere ve salatayla tüketmek yeğ tüketiminizi azaltacaktır.

12)Diyet Ürünleri gerçekten diyet mi? Kalorisiz mi?

Tabii ki kalorisiz değil. Ancak diyetten ne anlaşıldığına karar vermek gerekir önce; diyet ürünlerinin arkasında etiketlerde ki bu ürünlerde mutlaka besin değeri tablosunu gösteren bir etiket vardır. Bu ürünlerin en büyük özelliği şeker ve yağdan fakir, lif yönünden zengin olmasıdır. Bu da günlük alınan kaloriyi düşürüyor ve daha tok tutucu oluyor. Ben kendi adıma bu ürünleri seviyor ve zevkle tüketiyorum.

13) Dolma, sarma yemek diyetimi bozar mı?

Dolma ve Sarma Türk mutfağının en dengeli yemekleridir. -Özellikle, etli olarak hazırlananları - İçerisinde tahıl grubundan pirinç ya da bulgur, kıyma ve sebze vardır. Üzerine yoğurt döküp afiyetle ama ekmeksiz yerseniz dengeli beslenir ve diyetinizi de bozmazsınız.

14)Makarna şişmanlatmaz diyorlar doğru mu?

Makarna undan yapılır. Ekmek gibi bir karbonhidrat kaynağıdır. Bir su bardağı 100 gram gelir ve yaklaşık 370 kalorilik enerji sağlar. O nedenle makarna ölçüsüz yenirse şişmanlatır.

15)Şişman mı yoksa balıketinde miyim?

Kişinin boyuna göre ağırlığı hesaplanır. Buna Beden Kitle İndeksi denir.

BKI= Ağırlığınız / Boy (m2) bu denklemde
21-25 arası kadınlarda normal
22-25 arası erkeklerde normal sınırlar arası.
25-30 Hafif şişman yani balıketi
30-40 Şişman
40 ve üzeri Ağır şişman olarak tanımlanır.


16) Sağlıklı beslenirken süt içmek zorunda mıyım?

Hayır. Sütten yapılan diğer yiyecekler; yoğurt, ayran, cacık, peynir, çökelek, sütlü tatlı, dondurma da süt yerine geçer. Kişinin sağlıklı beslenme de eğer seviyorsa 1 bardak süt, 1 bardak yoğurt ve 50 gr peyniri tüketmesi yeterlidir. Ben süt içmem diyorsa da onun yerine ayran, yoğurt, bir kase sütlü tatlı ya da 1 avuç çökelek yemesi yeterli.

17) Kahvaltı yapmasam olmaz mı?

Olmaz. Günün en önemli öğünü kahvaltıdır. Çünkü metabolizmanızın çalışması için ve yediklerinizin yakılması için kahvaltı etmek şarttır. Yapılan çalışmalara baktığımızda şişman bireylerin neredeyse %80 ninin kahvaltı yapmadığını gösteriyor.

18) Kahvaltı da neler yemek doğru olur?
  • Süt, yumurta, zeytin, domates, ekmek
  • Çay, peynir, bal-yağ, domates veya meyve, ekmek
  • Peynirli tost, taze portakal suyu
  • Çay, simit, peynir, domates
  • Süt, tahıl veya yulaf gevreği
  • Çay, Domatesli peynirli omlet, ekmek
19) Diyet yaparken yiyebileceğim tatlı var mı?

Elbette ki var ancak tatlı yiyerek fazla kalori alıp diğer alınması gereken yiyecekleri kaldırmak zorunda kalırız ve tek tip beslenmiş oluruz. Oysa ki düzenli öğün yaparsak ara öğünlerde de meyveyi tercih edersek tatlı ihtiyacımızı karşılarız. Arada sırada tatlı olarak sütlü tatlıları, dondurmayı ve Aşureyi kullanabilirsiniz. Yine de ben çikolatasız yapamam diyorsanız. Yapılan çalışmalar 20 gr çikolatayla 80 gram çikolata arasında fark olmadığını gösteriyor. Çikolatanın salgıladığı serotonin hormonu ki bu hormonun mutluluk verdiği söyleniyor kişiye. Öyleyse günde 20 gram çikolata yiyerek mutlu olabilirsiniz.

20) Sağlıklı Beslenme nasıl olur?

Sağlıklı beslenebilmek için her öğünde her yiyecek grubundan yemek gerekir.
Yiyecek Grupları;
1- Süt Grubu ( süt, yoğurt, ayran
2- Et Grubu ( dana et., tavuk, balık, yumurta, baklagiller)
3- Tahıl Grubu ( ekmek, makarna, pirinç, bulgur, çorbalar )
4- Sebze ve Meyve Grubu

Sonuç olarak;
Sağlıklı beslenmek bir yaşam biçimidir. Önemli olan yaşamın içerisinde sağlıklı beslenebilmektir. Yemek yemek bir kültürdür ve bizim mutfağımızda bu konuda hem dengeli hem de çeşitlidir. Yaşamın kendisi bir dengedir. Yeterli ve dengeli beslenme de yaşamın içerisinde yerini doğru ve dengeli bir biçimde almalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beslenme Hakkında Merak Edilen Sorular" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Güneş AKYIL AYNACI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Güneş AKYIL AYNACI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güneş AKYIL AYNACI Fotoğraf
Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Güneş AKYIL AYNACI'nın Makaleleri
► Teff Tohumu Hakkında Merak Edilenler Dyt.Büşra DAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Beslenme Hakkında Merak Edilen Sorular' başlığıyla benzeşen toplam 84 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kan Grubuna Göre Beslenme Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:23
Top