2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyet ve Beslenme ile İlgili Sık Sorulan Sorular ve Yanıtları
MAKALE #7776 © Yazan Dyt.İlay POLAT | Yayın Kasım 2011 | 13,173 Okuyucu
Diyetisyenlik mesleği son zamanların en ilgi çekici mesleği oldu. Peki diyetisyen kimdir? Nasıl bir eğitim görür?

Diyetisyenlik, büyüme, gelişme ve ömür boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plân ve programlarını düzenleyen; besin öğesi, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, değerlendiren, çözüm yolları bulan; var olan besin kaynaklarının ekonomi ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan, besin denetimini yapan, bu konularda fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesi amacıyla bireyi ve toplumu bilgilendiren, bilinçlendiren, doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı plânlayan, eğitim veren, eğitim programlarını plânlayan uygulatan ve izleyen sağlık meslek alanıdır. Diyetisyen, sağlıkla ilgili herhangi bir yüksek öğretim kurumunun en az 4 yıllık (bir yıl hazırlık ile 5 yıl) beslenme ve diyetetik eğitim-öğretim programını tamamlayarak “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” ile “Diyetisyen” unvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir. Beslenme ve diyet uzmanı; diyetisyen unvanını diploma ile aldıktan sonra besin, beslenme ve diyetetik alanında bilim uzmanlığı ve/veya doktora derecesi almış diyetisyendir. Diyetisyenler beslenme bilimleri, diyetetik programı, toplu beslenme sistemleri ve toplum beslenmesi ya da klinik diyetisyenlik, halk sağlığı diyetisyenliği, yönetici diyetisyenliği ve eğitim ve araştırma diyetisyenliği anabilim / bilim dallarında bilim uzmanlığı ve doktora programlarına katılmaktadırlar.

Beslenme programına ve diyetisyene kimler ihtiyaç duymaktadır?


Vücut imajından memnun kalmayanlar, şişmanlık veya zayıflıkla mücadele edemeyenler, öğün atlayanlar,yoğun tempoda çalışanlar,çok sık seyahat edenler,yoğun egzersiz yapanlar,stresli bir yaşam sürenler,kronik yorgunluk hissine sahip olanlar,yiyecekler ile ilgili ola takıntı ve kontrol dışı davranışlara sahip olan kişiler,metabolizması yavaş ve az yemekle bile ağırlık kontrolü sağlayamayan kişiler,kan kolesterol,şeker,kan basıncı yüksek olan veya bu risklere eğilimi olan kişiler bir diyetisyenden en iyi yiyecek ve içecekleri seçimi ile ilgili bilgi almaktadır ve almalıdır.

Hastalarınıza nasıl bir tedavi uyguluyorsunuz?


-Hastalarım bana doğrudan veya doktorunun yönlendirmesi ile ulaşabilmektedir. Beden Kitle İndeksi doğrultusunda ( 30 ve üzeri ise) ve son 3 ay içerisinde bir dahiliye uzmanı tarafından görülmemişse, bir dahiliye uzmanına veya endokrinoloji uzmanına tarafımızdan gönderilir. Değerlendirme sonrası beslenme tedavisi düzenlenir. Doktor tarafından gönderilmiş ise teşhis ve öneriler doğrultusunda program düzenlenir. Hastalar aşağıda yapılan kan tahlilleri sonrası dahiliye uzmanı tarafından değerlendirilip muayene edilerek diyetisyene gönderilir.TSH, Plazma glikoz düzeyi, Lipid profili,Ürik asid, Hemoglobin, Hematokrit,ALT, AST değerlerine bakılması istenir.Gerekli değerlendirme sonrası beslenme tedavisine alınır.Hastanın günlük alınan ortalama enerji ve besin öğeleri hesaplanır. Bu veriler dışında, hastanın antropometrik ölçümleri alınır bu ölçümler ise;Boy,Kilo,BKI,Vücut yağ yüzdesi ve kitlesi,Vücut kas yüzdesi,Total sıvı oranı,Bazal metabolizma hızı değerlerine bakılmaktadır.Tüm bu ölçümler ışığında hastaya, dahiliye uzmanının varsa önerisi ile birlikte aşağıda belirtilen ilkeler doğrultusunda,
Enerjinin;
% 55-60’ı karbonhidratlardan, kompleks
% 12-15’i proteinlerden,
% 25-30’u yağlardan gelecek şekilde diyet tedavisi düzenlenecektir.Diyetin içeriği kişiye özel olarak hazırlanıp, sağlık durumuna, ihtiyaç duyulan kaloriye, fiziksel aktivitesine ve sosyo-ekonomik durumuna yönelik olarak, sağlıklı, yeterli ve dengeli bir diyet programı hazırlanır. Haftalık takipler yapılarak bu program dışında hastaya beslenme eğitimi verilir. Yanlış olan beslenme alışkanlıkları anlatılarak ve doğru beslenme alışkanlığı kazanımı ve bu alışkanlıkların devamlılığına yönelik eğitimler verilir. Fiziksel aktivitesi özellikle çok az olan kişilere günlük 30-60 dakikalık yürüyüşler veya doktor kontrolünde spor,dans (kişinin verimli yapabileceği fiziksel aktivite belirlenir) tavsiye edilir. İdeal kiloya gelindikten sonra koruma programına alınır.

Aç kalarak vücut ağırlığını kaybetmek sağlıklı mıdır?


Kesinlikle hayır. Bu şekilde kaybedilen vücut ağırlığı ,kas ağırlığıdır yani yağsız dokulardır.kas ağırlığından oluşan kayıplar,baş dönmesi,baygınlık hissi,kanda ürik asit artışı,uykusuzluk,kansızlık,böbreklerde süzme görevinin yavaşlaması,saç dökülmesi,yorgunluk,kramplar,ruhsal bozukluklar,karaciğer glikojen depolarında azalmalar görülmektedir.

Tüm diyetisyenler azar azar sık sık beslenmekten bahsetmektedir. Sık aralıklarla beslenme neden çok önemlidir?


Günde en az 3 ana 3 ara öğün beslenilmesini öneriyoruz.Çünkü gereğinden fazla yemeği önleyerek acıkmaya engel olarak bir sonraki öğünde ki iştahı azaltılmış olmaktadır.Her öğün sonrasında,besinlerin oluşturduğu termojenik etkiyle enerji harcaması artmaktadır.

Sağlıklı yaşam için egzersiz neden önemlidir?


Gelişen teknoloji ile beraber günlük harcanan enerji minimuma inmiştir. İnsanlar daha az yürümekte, merdiven çıkmaktadır bunun yerine asansörü tercih edilmektedir. Beden ve ruh sağlığının sürdürülmesi için egzersiz yapmak çok gereklidir. Düzenli yapılan egzersizler şişmanlık,glikoz intoleransı,insüline bağlı olmayan diyabet,kan lipit ve lipoprotein düzeylerinde anormallik,hipertansiyon,kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmaktadır.

Metabolik sendrom nedir?


Obezite ,hipertansiyon ,dislipidemi,insülin direnci veya tip 2 diyabetin görüldüğü çağımızın hastalığıdır.Ayrıca birbiri ile bağlantılı birden fazla metabolik sorununun bir arada bulunduğu klinik tablodur da diyebiliriz.sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri ile önlenebilen veya tedavi edilebilen bir sağlık sorunudur.

Elma ve armut vücut tipi nedir?


Vücut yağının büyük bir kısmının bel ve kalça bölümünde toplanmasına android yağ depolanması yani elma tipi vücut diyoruz.Bu tip vücut şekli genellikle erkeklerde görülmekte olup hipertansiyon,kardiyovasküler hastalıklar,insüline bağımlı olmayan diyabet için risk oluşturmaktadır.

Bacak ve kalçalarda oluşmuş olan yağlanmaya jineoid yağ depolanması armut tip oluyor. Bölgesel yağ dağılımının dengesiz olarak artması hastalık riskini artıracağı için dikkat edilmesi gerekiyor.

Kırmızı et tüketimi zararlı mıdır?


Hayır ,kırmızı et tüketimini tamamen kesilmesi demir yetersizliği oluşumuna neden olmaktadır.Haftada bir kez haşlanmış veya ızgara yapılarak tüketilmesi uygundur.kızartma yapılarak pişirilmesini kesinlikle önermiyorum.Yağsız ve küçük porsiyonlarla karbonhidratların yanında yenmesi hem daha doyurucu hem de daha lezzetli olacaktır.

Posa yönünden zengin yiyecekler nelerdir?


Posa sadece sebze, meyve,kurubaklagiller,fındık,fıstık ve çekirdek gibi kuruyemişlerde bulunmaktadır.Süt ,yumurta ve et posa içermemektedir.Özellikle kahvaltılık gevreklerin posa içerikleri oldukça zengin ve hazırlanması da oldukça kolaydır.Meyvelerde ve sebzelerde posa dış kabuk ve tohum kısımlarında bulunmaktadır.Bu nedenle sebze ve meyvelerin iyi yıkandıktan sonra dış kabuğu soyulmadan çiğ olarak tüketilmesi önerilmektedir.Örneğin elmanın kabuklu iken 3 gr posaya sahipken elma suyu 0,2 gr posaya sahiptir.Posa yönünden zengin beslenmek için meyvenin kendisini tercih etmek gerekmektedir.

Doğum kontrol hapı kullanımı vitamin gereksinimini artırır mı?


Uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı b vitamini ,folik asit ve c vitamini yetersizliği yapabilmektedir.Yeterince sebze ve meyve,tahıl içeren bir diyet tüketmek bu eksikliğin oluşmasına engel olmaktadır.

Uçak yolculuklarında fazla sıvı tüketimi gerekli midir?


Evet,sıvı tüketimi çok önemlidir.Yolcu bölümünde hava çok kuru olduğu için vücuttan buharlaşma yoluyla sıvı kaybı artmaktadır.Bu nedenle uçak yolculuktan önce ve sonra bol su içilmesi önerilmektedir.

Kolesterol nedir?


Kolesterol görünüş olarak mum yapısında yağa benzer bir maddedir .Hayvansal kaynaklı besinlerde ve tüm hücrelerde bulunanmaktadır. Tüm insanların vücudunda kolesterol bulunur ve kolesterol hem vücudumuzda yapılır hem de dışarıdan hayvansal besinlerle alınır. Kolesterolün vücutta taşınması LDL(düşük dansiteli lipoproteinler) kolesterol yoluyla gerçekleşir.Kötü kolesterol olarak bilinir.Bir diğer kolesterol de HDL (yüksek dansiteli lipoproteinler) kolesteroldür.

Kepekli ekmek zayıflatır mı?


Hayır zayıflatmaz. Kepekli ekmek, beyaz ekmeğe oranla daha fazla posa içerir. Fakat kalori oranlarında farklılık yoktur. Kepekli ekmek tüketimi, bağırsak hareketlerini düzenler, midede doygunluk hissi sağlar, kan şekeri emilimini dengeler, yiyeceklerle alınan fazla yağların emilmeden atımını sağlar. Tüm bu yararlarından dolayı kepekli ekmek, beyaz ekmeğe oranla daha fazla tercih edilmeli. Ama direk kepekli ekmeğin zayıflattığı düşünülmemeli.

Sağlıklı beslenmek için yağsız yemek mi az yemek mi gerekir?


Sağlıklı beslenmek için her besin grubundan kişinin ihtiyacına göre yeterli ve dengeli bir miktarda vücuda alınması gereklidir. Herhangi bir besin öğesini, ister karbonhidrat olsun, ister protein, ister yağ olsun, az almak yetersiz beslenme problemlerine sebep olurken, fazla alınması dengesiz beslenme problemlerine sebep olur. Bu yüzden her besini doğru zamanda, doğru miktarlarda, doğru pişirme yöntemlerini kullanarak vücuda almalıyız.

Hiç yağ tüketmeden, yani tamamen yağsız gıdalar yiyerek yaşamak mümkün müdür? Mümkünse bu sağlıklı bir yöntem midir?


Hiç yağ tüketmeden beslenmek tamamen sağlıksız bir yöntemdir. Yağların vücuttaki işlevleri enerji depolarıdır,hücre yapısında bulunurlar,hormonların çalışmasını düzenlerler,vücut sıcaklığının dengelenmesini sağlarlar,vücut organlarını çevreleyerek dış etkenlerden korurlar,midenin geç boşalmasını sağlarlar,elzem yağ asitlerinin ve yağda eriyen vitaminlerin vücuda alınmasını sağlarlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyet ve Beslenme ile İlgili Sık Sorulan Sorular ve Yanıtları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İlay POLAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İlay POLAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlay POLAT Fotoğraf
Dyt.İlay POLAT
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İlay POLAT'ın Yazıları
► Diyetle İlgili Sıkça Sorulan Sorular Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Beslenme Hakkında Merak Edilen Sorular Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Ramazan'da Beslenme ve Diyet Dyt.Yunus Emre UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diyet ve Beslenme ile İlgili Sık Sorulan Sorular ve Yanıtları' başlığıyla benzeşen toplam 78 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tıbbi Hacamat Şubat 2019
► Stres ve Beslenme Eylül 2011
◊ Meyve Suyu Kürleri Şubat 2019
◊ Kilo Problemlerinde Tedavi Aralık 2014
◊ Online Diyet Nedir? Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:27
Top