2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnsülin Direnci – Diyabet ve Beslenme Önerileri
YAZI #1481 © Yazan Uzm.Dyt.Başak KEFELİ | Yayın Ağustos 2012
Kan şekeri/ glikoz nedir?
İçinde karbonhidrat( yani şeker) bulunan besinleri tükettikten sonra, bu karbonhidratların sindirilip kanımıza karışn en kçük formo glikozdur. Glikoza kan şekeri denir. Yapılan kan tahlil sonuçlarında kan glikozunun açken 110 değerini aşmaması istenir.
Glikoz hangi besinlerde bulunur?
Besinleri hayvansal kaynaklı ( et, süt, yumurta) ve bitkisel kaynaklıbuğday, sebze, meyve ) diye ayırırsak bitkisel kaynaklı besinlerin hepsi glikoz içerir. Ayrıca süt, yoğurt, peynir de süt şekeri olan laktozu içerir.
Hangi besinler kan şekerini yükseltmez?
İçinde karbonhidrat olmayan besinler kan şekerini yükseltmez. Örneğin; et, tavuk, balık, yumurta, sıvı yağlar ve katı yağlar kan şekerini etkilemezler.
İnsülin nedir?
İnsülin midemizin altında yer alan pankreastan salgılanan bir hormondur. Yemek yedikten kısa bir süre sonra kanımıza hızla geçmeye başlayan kan şekerini dengelemek amaçlı pankreastan salınır. Eğer insülin salınımı ile ilgili bir sıkıntımız var ise kanımızdaki şeker oranı hızla artar. Bu da diyabet yani şeker hastalığına yakalanma riskimizi artırır.

Kan şekerimiz dengesiz seyrediyorsa ne yapmalıyız?
Kan şekerinin istenilen sınırlarda gelmemesi organlarımıza ciddi şekilde zarar verir. Dolayısı ile hem doktor kontrolün de giderek uygun ilaç tedavisini uygulamalı, hem de diyetisyen kontrolünde neyi ne kadar yememiz gerektiğini öğrenmeliyiz.

Diyabette Ve Diyabetin Ön Safhasında Kilo Yönetimi Önemli
Kan şekerinin yüksek seyretmesi, kanda serbestçe gezen kan şekerinin yağa dönüşmesine ve bu yağların karın bölgesinde birikmesine neden olur. Dolayısı ile şeker yüksekliği, insülin direnci veya diyabeti olan hastaların genelinin karın bölgesinde yağlanmaları mevcuttur. Bu yağlanma ilerleyen dönemlerde kontrol altına alınmaz ve kişi ideal ağırlığına geri döndürülmezse hastalığın seyrini kötüleştirir. Dolayısı ile şeker hastaları daha sağlıklı bir beden için mutlaka kilo vermeli ve ideal ağırlığına kavuşmalıdır.

Diyabetliysek nasıl beslenmeliyiz ?
Kan şekerini yavaş yükselten besinler seçilmeli;
• Tam buğday ekmeği veya çavdar ekmeği tüketilmeli
• Pirinç yerine bulgur kullanılmalı
• Meyve suyu yerine meyvenin kendisi tercih edilmeli
• Meyveler kabukları ile yenilmeli
• Hergün mutlaka 1 tabak sebze yemeği ve salata yenilmeli
• Esmer makarna tercih edilmeli
• Unlar yarı yarıya tam buğday unu ile karıştırılmalı.
• Etlerin yağlı kısımları ve tavuğun derisi yenilmemeli
• Haftada 1 gün kırmızı et, 2 gün tavuk ve 2-3 gün balık eti tercih edilmeli
• Kurubaklagillerin yemeği veya çorbası haftada 1 defa mutlaka tüketilmeli.
• Her öğün mutlaka 1 çay bardağına kadar yoğurt tüketilmeli. Süt ve süt ürünleri az yağlı tercih edilmeli.
• Günde 3-4 defa küçük ara öğünler yapılmalı. Ara öğünlerde süt-meyve / yoğurt-ekmek / sütlü kahve-bisküvi gibi alternatifler tercih edilebilir.
• Tuz tüketimi sınırlandırılmalı. 1 günde toplamda 1 tatlı kaşığından daha fazla tuz tüketilmemeli.
• Şeker içeren besinlerden mümkün olduğunca uzak durulmalı.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Başak KEFELİ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Başak KEFELİ
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Başak KEFELİ'nin Makale ve Yazıları
► Ir(İnsülin Direnci) ve Beslenme Dyt.Aziz KILINÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İnsülin Direnci – Diyabet ve Beslenme Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gluten İçeren Besinler Ağustos 2022
► Hamilelikte Beslenme Ağustos 2012
◊ Ürik Asit Yüksekliğinde Ne Yapılmalı? ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
◊ Çocuklarda Gece Sütü Önemli ÇOK OKUNUYOR Haziran 2012
◊ Kilo Alamıyor Musunuz? Haziran 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:30
Top