2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mynet - Anne Babaların Okul Arayışı
YAZI #1728 © Yazan Şenay YILMAZ | Yayın Mayıs 2013
Mynet - Anne Babaların Okul Arayışı
Bir çok anne babanın şu aralar en büyük sıkıntısı okula yeni başlayacak çocuğuna uygun bir okul bulabilmek..
Maddi olarak imkanı olup özel okulda çocuğunu okutmak isteyen veliler okul seçiminde nelere dikkat edeceği konusunda kafaları karışmış durumda. Zira oldukça fazla sayıda olan giderek çoğalan özel okulların tarzları da, vizyonları da ve eğitim sistemleri de oldukça farklı. 15 yıllık tecrübeme dayanarak okulları kendimce sınıflandırdım. Karar vermek yada vereceğiniz kararda umarım etkisi olur.
Ceo yetiştiren okullar; Yönetici, ileri düşünen, yaratıcılığı kuvvetli çocukları günümüz şartlarının entegre edildiği eğitim sistemini savunurlar. Sayıları Türkiye’de oldukça az olup genelde sınav yöntemiyle öğrencilerini seçerler. Özellikle mantıklı, IQ sü ( tüm alanlarda ) yüksek olan, konuşma ve ikna yeteneği kuvvetli, idareci yeteği iyi, liderlik ruhu kuvvetli çocuklar için düşünülebilir.
Sınavlara hazırlayan okullar; Sınavlarda başarılı olmayı hedefleyen eğitim sistemini savunurlar. Eğitim programlarında daha çok geçmiş yıllardaki soruları model alarak, yeni dönemde de olası çıkabilecek sorulara hazırlık yapan, sınav esnasında zaman kullanımı, dikkat ve hızlı düşünmeyi öğretmek ilk amaçlarıdır. Açıkçası burada ki tercih aileye kalıyor. Çocuğunu sınav sistemine en iyi şekilde hazırlamak isteyen aileler bu tarz okulları tercih edebilir.
Devlet okulları standartındaki okullar; Hemen hemen sokağınızdaki devlet okulu standartında olan ancak fiziksel düzenlemesi, sınıf mevcudu azlığı, diğer okullara nazaran ekonomik olabilecek okullardır. Eğitim programları devlet okullarındakinden bir basamak öndedir. Çocuğum çok kalabalık sınıflarda okumasın, biraz daha ilgi görsün ve çevresel imkanları iyi olsun diyorsanız düşünebilirsiniz.
Sosyal faaliyetlere ağırlık veren okullar; Çocuğa sosyal imkanlar verilirken spor, sanat gibi alanlarını daha fazla desteklemektir amaçları. Eğitim programlarına daha çok yüzme, tenis, basket, satranç, sanatsal faaliyetler ( resim, heykel traş), enstruman kullanımı, geziler, ekipsel çalışmaları gibi faaliyetleri eklerler. Eğer çocuğunuzun arkadaş çevresi genişse, arkadaşlarıyla daha iyi öğreniyorsa, hareketli ise, espritüel ve rutinliği sevmiyorsa bu tarz okulları düşünebilirsiniz.
Yeni çağ okulları; Eğitimlerinde en son teknolojiyi kullanmayı hedefleyen okullardır. Akıllı tahtalar, Ipad, yerçekimsiz ortam, dokunmatik tahtalar ve masalar gibi sistemleri olan okullardır. Çocukların en son gelişen teknolojik cihazları en iyi şekilde kullanmaları ve eğitimlerine entegre etmelerini sağlar. Eğer çocuğunuz elektronik eşyalara normalden fazla ilgi gösteriyorsa, bu tarz cihazlarla öğrenmesi daha hızlanıyor ve dikkatini daha iyi kullanıyorsa bu okullar tam çocuğunuz için olabilir.
Doğal yaşamda öğrenmeyi tercih eden okullar; Çocukları doğal hayatın içinde yaşayarak, keşfederek öğrenmesini sağlamayı hedefler. Domates yetiştirmek, tavuk beslemek, ormanda mantar toplamak gibi faaliyetlerle eğitim öğretimi entegre eder. Çocuğun doğal yaşamdan kopmamasını sağlarken aşırı akademik hırs yaratmaz. Eğer çocuğunuz doğayla iç içe olmayı seviyor, bunlarla ilgili kanalları izliyor, kitapları okuyorsa, ileride veteriner yada botanikçi olmak istiyorsa bu okulları düşünebilirsiniz.
Dil öğretimi ağırlıkta olan okulları; Daha çok yurt dışı merkezli okullardır. Fransa, İngiltere yada Amerika gibi ülkelerde merkezleri olan okulların Türkiye’deki şubeleri gibidir. Eğitim tamamen yabancı dil olup, ayrıca 2-3 dil öğretilmesi hedeflenmektedir. Eğitsel yöntemleri biraz daha disiplin gerektiren bu okullarda iyi bir IQ ye sahip olmak şart bence. Eğer evde sürekli konuşulan yabancı bir dil var ise, anne yada babada 1-2 dil kullanımı var ise, çocuğunuzun ezberi kuvvetli ise, sakin ve kontrollü mantıklı, IQ sü de normalin biraz üzerindeyse bu okullar da size uygun olabilir.
Elbetteki bu yazıdan devlet okullarının vasat olduğu gibi bir sonuç çıkarılmasını istemem. Aksine son 2-3 yıldır devlet okullarındaki hem fiziksel çevre hem de genel yapılanmalarında olumlu değişimler var. Bence ilk tercih her zaman devlet okulları olmalı sosyal çalışma ve diğer ek destekler eğer ailenin bütçesi uygunsa dışardan verilmeli. Ama tercih elbetteki anne babaların..
Sevgilerimle..
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenay YILMAZ
İstanbul
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Şenay YILMAZ'ın Makale ve Yazıları
► Karne Zamanı ve Anne Babaların Tepkileri Psk.Selin ALKIŞ AYTEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Mynet - Anne Babaların Okul Arayışı' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeni Nesil Okulları Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:15
Top