2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İş Yerinde Sağlıklı Beslenme Önerileri
YAZI #1773 © Yazan Dyt.Yasemin BEKMEZCİ | Yayın Temmuz 2013
Uyanık kaldığımız zaman dilimini düşünecek olursak günümüzün yarıdan çoğunu iş yerinde geçiriyoruz. Hal böyle olunca iş yaşantımız hayatımızı önemli ölçüde etkiliyor. Hayatımızın her döneminde önemli bir yer tutan yeterli ve dengeli beslenme, kuşkusuz başarılı ve sağlıklı çalışabilmenin de olmazsa olmaz koşullarından biridir.

Yapılan çalışmalarda iş performansı ve iş kazaları ile beslenme arasında önemli bir ilişki olduğu bildirilmektedir. Yetersiz ve dengesiz beslenenlerde kan şekerinin düşmesine paralel olarak halsizlik, dikkat azlığı, yorgunluk hissi gelişmekte ve bunların doğal bir sonucu olarak da is verimi düşmektedir.
Bedenin düzenli çalışması için kan şekerinin belirli bir düzeyde olması gerekmektedir. Kan şekerinin dengede kalması için günde en az 3 ana öğün 2-3 ara öğün planlayın. Güne mutlaka kahvaltıyla başlayın. Kahvaltıda uzun süre tokluk sağlaması açısından proteinli yiyeceklere (peynir, yumurta veya süt gibi…) yer verin. Sebze-meyveler kahvaltıyı besin öğeleri açısından dengelediği gibi içerdikleri posa nedeniyle de kan şekerini daha geç düşmesine yardımcı olacaktır.

Öğle yemeklerinde iş yerindeki yemeklerden alıyorsanız, doğru seçimler yapmaya dikkat edin. Bir tabak ölçüsü göz önünde bulundurulacak olursa; tabağın yarısına sebze-meyve grubundan (mesela salata olabilir)koyun, kalan yarısını üçe bölüp, iki parçalık kısmına tahıl grubu ( örneğin ekmek ve/veya pilav ve/veya makarna gibi besinler tabağın bu bölümünde yer alabilir), bir parçalık kısmına da et grubunu yerleştirin. Tabağın yanına da süt grubu alırsanız (ayran veya yoğurt tercih edilebilir) öğününüzü dengeli bir şekilde tamamlamış olursunuz.

Dinlenme aralarında içtiklerinizi de tekrar gözden geçirin. Örneğin 2 şekerli 6 bardak çay içtiğinizde ortalama 120 kalori alırken, şekersiz içtiğinizde 0 kalori alırsınız. Şeker miktarının artmasıyla kalorinin daha fazla artacağını da unutmayın. Ayrıca içeceklere ilave olarak günde en az 1,5-2 lt su içmeyi de ihmal etmeyin.

Yediklerinizi mutlaka fiziksel aktivite ile dengeleyin. Günlük yarım saatlik bir yürüyüş bile haftada yaklaşık 1000 kalori harcamanıza yetecektir. İş yerinde de hareketli olmaya çalışın. Özellikle masa başı çalışanıysanız; bir şey gerekli olduğunda telefonla edinmek yerine, kalkın ve kendiniz alın. İş yerine gelip-giderken servis kullanın ve servisten evinize 2 - 3 durak önce inip binerek de aktivitenizi arttırabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yasemin BEKMEZCİ'nin Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İş Yerinde Sağlıklı Beslenme Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çay Sağlıklı mı? Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:58
Top