2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Annenin Sağlıklı Sütü
YAZI #1774 © Yazan Dyt.Yasemin BEKMEZCİ | Yayın Temmuz 2013
Anne hem kendi vücudundaki besin öğeleri depolarını dengede tutmak hem de salgıladığı sütün karşılığı olan enerji, protein, mineral ve vitaminleri almak için yeterli ve dengeli beslenmelidir. Aksi takdirde kendi vücut depolarından harcamaktadır. Bu da sağlığının bozulmasına ve yetersiz süt salgılanmasına neden olmaktadır.

Sağlıklı bir emzikli kadın günde ortalama 700-800 ml süt salgılamaktadır. Bu sütün karşılığı olan enerji ve besin öğeleri, annenin normal beslenmesine ek olarak arttırılmalıdır.

Emzikli annenin beslenmesinde dikkat etmesi gereken öneriler şöyle sıralanabilir.

C vitamini alımını arttırın!

C vitamini demir, kalsiyum, çeşitli B vitaminleri gibi bazı besin öğelerinin vücutta daha etkili kulanımını sağlamaktadır. Dolayısıyla da anneden bebeğe geçen sütün kalitesini arttırmaktadır. Yemeklerinizde Cvitamininden zengin sebze (mevsiminde olmak üzere domates, biber, ıspanak, roka vb.) ve meyvelere ( portakal, mandalina, greyfurt, kuşburnu vb.) yer verin.

Çaya dikkat!

Kansızlığa neden olduğundan yemeklerle birlikte çay içmemeye özen gösterin. Çayı ara öğünlerde, yani yemek yendikten 1-2 saat sonra açık ve limonlu içilebilirsiniz veya yerine ıhlamur, nane, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz.

Daha çok sıvı alın!

Süt salgınızın artması için günde 2,5-3 lt sıvı almaya dikkat edin. Su başta olmak üzere komposto, süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları tercih edilebilir. Yalnız unutulmamlıdır ki kilo kontrolü için meyve suyu yerine meyvenin kendisini tercih etmek, kompostoya şeker ilave etmeden tüketmek faydalı olacaktır.


n-3 yağ asitlerinden zengin beslenin!

Bebeğinizin beyin gelişimi için anne sütünün n-3 yağ asitlerini içermesi önemlidir. Beslenmenizde haftanın 2-3 günü balık tüketmeye, sofranızda mevsim yeşilliklerine yer vermeye dikkat edin.

Doğal besinlere yer verin!

Katkı maddeleri içeren hazır gıdalardan mümkün olduğunca kaçının. Mevsiminde, doğal beslenmeye özen gösterin.

İyotlu tuz kullanın!

Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanın. Doğal besinlerle yeterince alınamayan iyot, ancak iyotlu tuzun kullanılması ile anne sütünden bebeğe geçer.

Besin çeşitliliğine önem verin!

Yiyecek ve içeceklerin çoğu birden fazla besin öğesi içermekte fakat hiçbiri hepsini içermemektedir. Dolayısıyla ne kadar çok çeşitte ve renkte besin ile beslenilirse o kadar çok besin öğesi alınır ve anne sütünün kalitesi de arttırılmış olunur.

Enerji içeriği yüksek gıdalara dikkat!

Emziklilik döneminde büyüklerin hamurlu-tatlı gıdalara sütü arttırır gerekçesiyle teşviki malumdur. Ancak unutulmamalıdır ki bu tür tatlı yiyeceklerin arkasından su içme isteğine bağlı olarak alınan su, süt salgısını arttırmaktadır , tatlının kendisi değil! Dolayısıyla bu istek doğmadan su alımını desteklemek faydalı olacaktır.. Aksi takdirde emziklinin kilo vermesi beklenirken, kilo alması kaçınılmazdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yasemin BEKMEZCİ'nin Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Annenin Sağlıklı Sütü' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çay Sağlıklı mı? Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:24
Top