2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ygs-Lys ve Sbs Tercihleri ile İlgili Söyleşi
YAZI #1915 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Erkan KAVAS | Yayın Aralık 2013
YGS-LYS tercih sürecinin çok yoğun geçtiği bu yıl, tercih ve eğitim danışmanlığı ön plana çıktı. Doğru Tercih Danışmanlarına danışan öğrenciler bu işten karlı çıktı.
www.haberdenizli.com yazarımız, Aynı zamanda Nörobilim Aile ve Psikolojik Danışma Merkezi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Uzmanı Dr. Erkan Kavas ile YGS-LYS ve SBS tercih danışmanlığı hizmetleri üzerine röportaj gerçekleştirdik.

YGS-LYS tercih sürecinin çok yoğun geçtiğini, tavsiyelerine uyan öğrencilerin karlı çıktığını belirten Dr. Erkan Kavas, “Zaten ÖSYS tercihleri öncesi gazetemizin sitesinde de yayınlanan 2013 YGS-LYS Tercih robotu ve bu robot üzerindeki tespitler ve tavsiyeler sekmesiyle tercih danışmanlarına ve öğrencilere yol gösterdik. Ayrıca köşe yazılarımızda ve televizyon programlarında belki de kimsenin fark edemediği konularda önceden uyarılarda bulunduk. Bizleri takip edip güvenenleri yanıltmadık.” dedi.

Tercih ve eğitim danışmanlığının profesyonel yardım gerektirdiğini ifade eden Kavas, sadece tercihlerle işin bitmediğini, tercihlerin çok öncesinden danışmanlık hizmeti alınması gerektiğini belirtti.

Çok yoğun bir çalışma dönemi geçirdiniz. Neler söyleyeceksiniz?
YGS-LYS tercih süreci çok yoğun geçti, tavsiyelerimize uyan öğrenciler karlı çıktı. Zaten ÖSYS tercihleri öncesi gazetemizin sitesinde de (www.haberdenizli.com) yayınlanan 2013 YGS-LYS Tercih robotu ve bu robot üzerindeki tespitler ve tavsiyeler sekmesiyle tercih danışmanlarına ve öğrencilere yol gösterdik. Ayrıca köşe yazılarımızda ve televizyon programlarında belki de kimsenin fark edemediği konularda önceden uyarılarda bulunduk. Bizleri takip edip güvenenleri yanıltmadık. İsteyen eğitimci ve öğrencilerimiz önümüzdeki yıllar için de geçerli bilgi ve tavsiyeler içeren yazı ve televizyon programlarımızı www.erkankavas.com.tr adresinden inceleyip izleyebilirler.

Hem ÖSYS tercihleri hem de SBS tercihlerini birlikte yapmak zor olmuyor mu?
Tam tersine SBS tercihi yapacak arkadaşların mutlaka ÖSYS tercihlerini de bilmeleri gerekir, bu durum dezavantaj değil, tam tersine avantajdır diye düşünüyorum. YGS-LYS tercihlerinde SBS tercihleri birçok bakımdan belirleyici olmaktadır. Dört yıl önce SBS tercihi için gelen öğrenciyi Tavas AÖL’ye göndermiş, ek puandan faydalan demişiz. Öğrenci dil puanıyla tercih yapatığında hiçbir İngilizce öğretmenliğini kazanamayacakken, ek puana göre bakıldığında PAÜ İngilizce öğretmenliğini kazandı. İlk beş tercihinde kazandığı için MEB bursunu da kazanmış oldu. Aynı şekilde KML Çocuk Gelişimi Bölmüne veya diğer meslek lisesi bölümlerine puanı tutmayan öğrenciyi Akköy Hasta Yaşlı Bakım Hizmetleri bölümünü tercih ettirmiş ve bu yıl mezun olarak tercih yaptı. Bu yıl Sağlık meslek Liseleri mezunları Anadolu statüsünde olmadığından ve bu öğrencimiz Anadolu Meslek Lisesi öğrencisi olduğundan sınavsız geçişle istediği Sağlık Meslek Yüksek Okulu’na 1. tercihinden yerleşti. Anestezi, diyaliz, ilk ve acil yardım gibi 14 tane sağlık MYO’yu tercih etme hakkı olan bu öğrencimiz YGS’den 180 barajını geçemediği için normal şartlarda hiçbir yeri kazanamayacakken dört yıl önce bu günleri görerek yapılan doğru SBS tercihi sayesinde hayalindeki bölümü kazanmış oldu. Bunun tersi olarak tavsiyelerimizi dinlemeyip zarara uğrayan öğrenciler de oldu. Tercih danışmanlığı profesyonel yardım gerektirir. Mutlaka uzman yardımı alınmalıdır. Bizim farkımız tercihler öncesi söylediklerimizi hem görüntülü hem de yazılı olarak kaydettik. Sonuçlar açıklanınca tespitlerimizde tam isabet ettiğimizi görmek öğrencilerimiz adına bizleri memnun etti.

Tespitlerinizden bizlere örnekler verebilir misiniz?
Öncelikle tespitler ve tavsiyelerimizin de içinde olduğu 2013 ÖSYS Tercih robotunu DEGDER’in (www.degder.org) ve Haber Denizli Gazetemizin internet sayfasından tüm Türkiye’deki eğitimci ve öğrencilerin hizmetine sunduk. Çok uzak illerden bile tercih robotundan duyulan memnuniyet ve teşekkür telefonları geldi.

Öncelikle sınavsız geçişlerle ilgili bilgilendirmelerimiz sonucunda bu konuda hata yapan öğrenci sayısının az olduğunu gördük. Ayrıca sadece meslek liselerinin tercih edebildiği Teknoloji Fakültesi MTOK mühendisliklerle ilgili öğrencilerin farkındalık düzeyleri ve bilinçlendirilmeleri konusunda özellikle çalıştık. Bu konuda da büyük yol kat ettiğimizi düşünüyorum.

‘Lise öğretmenliklerine bu yıl kontenjan verilmemesi ve pedagojik formasyonun tekrar geri gelmesi FEF’deki bölümlere talebi artıracaktır. Ayrıca FEF kimya, fizik ve biyoloji mezunlarının İş Güvenliği Sertifikası alma hakları olduğu da tercihlerde hatırdan çıkarılmamalıdır. Okul Öncesi Öğretmenliğine bu yıl talebin artacağını söyleyebiliriz’ tespitimiz aynen gerçekleşti. Bu bölümlerin iş güvenliği sertifikası avantajını ilk ve tek gündeme getiren de yine biz olduk.

‘Bu yıl YGS-2’de ek başarı sırası içinde Öğretmen liseliler olmadığı için YGS-2 (Fizyoterapi-Beslenme-Hemşirelik-Ebelik) ek başarı sırası yanıltıcı olacaktır. Sağlık meslek liseliler bu konuda dikkatli olmalıdır’ tespitinde bulunmuştuk. YGS2 Kimya Öğretmenliği kaldırıldığı ve bu bölüme ek puanla giden Anadolu Öğretmen Liselilerin artık bu yıl YGS2 ek puan sırasında yer almamaları bu puan türünde tercih yapacak sağlık meslek liselileri yanıltmıştır. Hatta yerleştirme hatası diye basına haber olmuşlardır. Oysa bu öğrenciler bizim uyarılarımızı tercihler öncesinde okumuş veya dinlemiş olsalardı bu hataya düşmeyeceklerdi. Bu yönüyle haberdenizli.com’da bizleri takip eden ve televizyon programlarımızı izleyen öğrencilerimiz bu hataya düşmediler.

‘Bu sene mezun olan Anadolu Öğretmen Liselilerin herhangi bir alanı olmadığı için ek puan alan tüm öğretmenliklere ek puan alacaklar. Ancak öğretmen lisesi eski mezunlarına alan ek puanı devam ediyor. Bu durumun eski mezunlar için haksızlık olduğu değerlendirilebilir’ tespitinde bulunmuştuk. Bu tespiti bizim dışımızda yapan ve gündeme getiren olmadı, hala da yok. Tıp, Hukuk, Hemşirelik, İlahiyat ve İ.Ö. Din Kültürü A.B. Öğretmenlikleri kontenjanları önemli sayıda arttırıldığı için başarı sıralarının gerileyeceği tahminimiz de de yine tam isabet ettik.

‘Devlet üniversitelerinde bile özel koşul ve açıklamalar mutlaka incelenmelidir.’ Demiştik. Özel koşulları iyi incelemeyen ve devlet üniversitelerine yerleştirilen birçok öğrenci maalesef sonradan sıkıntı yaşayacak. Mesela bazı bölümlerde boy ve kilo şartı var. Bu şartları tutmayan öğrenciler kayıtta sıkıntı yaşayabilirler.
LYS başvuruları öncesi İHL öğrencilerini Dil sınavına da girmeleri, özellikle bu yıl Dil-3’de ek puan avantajlarının da olduğunu duyurduk. Hiçbir İlahiyat fakültesini kazanamayıp bizim taktiğimizle Arap Dili Edebiyatı veya öğretmenliğini kazanan öğrenciler oldu. Bu öğrencilere aynı anda AÖF ilahiyat Ön Lisans bölümünü de okuyabileceklerini, daha sonra İLİTAM dediğimiz açıktan İlahiyat Lisans Tamamlama yapabileceklerini, Pedegojik Formasyon alıp Arapça Öğretmeni olabileceklerini ve bu öğretmenliğin atanmasında çok düşük KPSS puanı gerektiğini LYS başvuruları öncesi anlattık ve bize güvenenler karlı çıktı. Dil sınavına girmeyen öğrenciler ise bu avantajları maalesef kaybettiler. Görüldüğü gibi sadece tercihler zamanı yapılan danışmanlık yeterli değildir. YGS-LYS tercih danışmanlığı çok öncelere hatta SBS tercihlerine kadar dayanmaktadır.

SBS tercihleriyle ilgilitespitlerinizde oldu mu?
SBS tercihleriyle ilgili de Türkiye’de ilk ve en önemli tespitleri bizler yaptık. Bu tespitlerimiz ulusal basında da yer aldı. Haziran ayında yaptığımız tespitleri Temmuz ayının sonunda tekrar gündeme getirenler oldu. En önemli tespitlerimizden biri ülke genelinde genel liselerin Anadolu veya mesleki liselere dönüştürme işlemi tamamlandığı, yani Anadolu liselerini kazanamayan öğrencinin özel okullara veya mesleki eğitim veren liselere devam etmekten başka yolunun olmadığı, SBS tercihlerinde Anadolu lisesini kazanamayan, Anadolu Teknik ve Meslek Liselerini de tercih etmeyen öğrencilerin düz meslek lisesi olarak adlandırılan liselere gitmekten başka çarelerinin olmadığını il biz kamuoyuna duyurduk. Bu durum bu yıl yapılacak SBS tercihlerini daha bir önemli kılıyordu. SBS tercihi yaparken sınavsız geçiş ve Teknoloji Fakültesi MTOK mühendislikleri dikkate alarak tercih danışmanlığı hizmeti verdik.
Yine bu yıl puanların düşük geldiği, okulların taban puanlarının düşeceği, puana göre tercih yapılmaması gerektiğini, yüzdelik dilimlerin kullanılması veya bizim yöntemimiz olan il içi tercihlerde kontenjan toplama tekniğini kullanmalarını tavsiye ettik.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Tercih ve eğitim danışmanlığı profesyonel yardım gerektirir. Eğitim danışmanıyım diye ortaya çıkan, ÖSYS VE SBS sistemini bilmeyen, okulların yerini bile bilmeyen, iki yıllık MYO, Açık Öğretim Fakültesi veya hiç alakası olmayan bölümlerden mezun olmuş kişiler danışmanlık büroları açmaktadır. Hatta bu türden bazı danışmanlık bürolarının reklamlarında panik ataktan depresyona birçok rahatsızlığı ilaçsız iyileştirdikleri yazmaktadır. Buna iyi cesaret denmez, cahillik denir. Öğrenci ve velilerimiz uyanık olsunlar. Danışmanlarını seçerken yaptığı işin önce kendisine faydası dokunmuş mu? ona bakıp karar versinler. Güzel, süslü ve iddialı laflarla sınav kazanılmıyor. Veli ve öğrenciler bunu anladığında sınav bitmiş, iş işten geçmiş oluyor. Tercih ve eğitim danışmanlığında mutlaka işinin ehli uzman yardımına başvurulmalıdır.
www.erkankavas.com.tr
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erkan KAVAS Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Erkan KAVAS
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Erkan KAVAS'ın Makale ve Yazıları
► Kişilikle İlgili Tanımlar Psk.Halil TÜRKMEN
► Beyinle İlgili 10 Efsane Psk.Dnş.Ahmet Vezir TAYLAN
► Evlilik ile İlgili Yapılan Araştırmalar Psk.Esra TAŞDEMİR SEYİTOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ygs-Lys ve Sbs Tercihleri ile İlgili Söyleşi' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ 12. Sınıfta Açık Liseye Geçmek ÇOK OKUNUYOR Aralık 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:53
Top