2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tercih Robotu Tercih Yapamaz!
YAZI #1916 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Erkan KAVAS | Yayın Aralık 2013
Tercih robotu, tercih yapan kişinin istediği aralıktaki okul, bölüm ve bu bölümlerle ilgili bilgileri verir. Tercihi yapacak olan kişi hangi aralıktaki, hangi okul ve bölümü isteyeceğini doğru olarak bilmiyorsa, bu kişiye yardım edecek tercih robotu dünyada daha yapılmadı. Her öğrenci tercih kılavuzunu iyi okumalı, tercihleri üzerinde derinlemesine çalışmalı, tercih taslağı hazırlamalıdır. Özel koşullar, bölümler, meslekler, başarı sırası aralıkları vs. hazırlanmalı, daha sonra alanında uzman bir kişiye danışılmalıdır. ÖN ÇALIŞMA YAPMADAN, KILAVUZU İNCELEMEDEN TERCİH YAPMAK İÇİN DANIŞMANLARINIZIN YANINA GİTMEYİN! Eğer danışmanınız kılavuza aykırı size bilgi veriyorsa, nazikçe yanından ayrılın. Kılavuzu okumayan bir kişi danıştığı kişinin yanlış mı? Doğru mu? Bilgi verdiğini anlayamaz. Hayat sizin hayatınız. Karar da sizin!
YGS-LYS tercih maratonu yeniden başlıyor. Bir hafta sonra da SBS. Bu yıl lise mezunları için alan içi-dışı katsayı farkı yok. Bazı fakültelerdeki bölümler kapatıldı. Her ne kadar toplam kontenjan artsa da… Ancak bu yıl meslek liseliler biraz daha şanslı. Eğer LYS’ ye girmiş ve MF4 ten barajı geçmişlerse. Teknoloji Fakültelerinde yeni açılan birçok bölüm var. Alan dışı tercih yapmak isterlerse de geçen yıla göre avantajlılar. Sınavsız geçiş avantajlarının devam ettiğini hatırlatmama gerek yok. Ama bu konuda önemli bir uyarım var. Sınavsız geçiş hakkını bu yıl kullanmayan meslek liseliler, gönüllerindeki bir bölümü kazamadıkları takdirde, gelecek yıl için sınavsız geçiş hakkını kullanmak istediklerinde, avantajlarının azaldığını görecek beklide keşke geçen yıl bu avantajımı kullansaydım diyebileceklerdir. Bu yıl sınavsız geçişle bir bölüme yerleştirilenlerin gelecek yılki OÖBP’ları yarıya düşürülmüyor. Aslında hiçbir zaman da düşürülmedi. Kılavuzu okuyanlar bu bilgiyi kolayca bulacaklardır. Her ne kadar geçen yıl bu konuyu kılavuzda okuduğunu gördüğüm öğrenci hiç çıkmasa da, bu yıl çıkacağını ümit ediyorum. MYO taban puan kısmında yer alan bazı puanlar YGS puanları, ama bazıları ise OÖBP. Bu konulara da dikkat edilmeli. Yerleştirme öncelikleri kısmı dolu ise OÖBP, boş ise YGS puanı. (Bu ayrıntıyı bilmeyen rehber öğretmen de olsa tercihlerinizi ona yaptırmayın)
SBS tercihlerinde de yine Denizlideki öğrenciler geçen yıla göre şanslılar. Fen ve Anadolu liselerinde ciddi bir kontenjan artışı var. Anadolu Meslek Liselerinde birçok açılan yeni bölüm var. Bu yıl tercihlerde daha dikkatli olmakta ve il içindeki okulları tercih ederken il başarı sırasına ve ildeki okulların kontenjan toplamına dikkat edilmelidir. Kazanma ihtimali düşük olan 3-4 okulu yüksekten yazmalı ki, yedek yerleştirmelerinde yukarı tercihlerine çıkılabilsin. Sigorta diye tabir ettiğimiz 1-2 okulu da sonlara yazmayı ihmal etmemeliyiz. Anadolu meslek liselerini tercih ederken daha dikkatli davranılmalı. Öncelikle meslek lisesi-genel (düz) lise, Anadolu lisesi, fen lisesi ayrımının kalktığı, ortaöğretim başarı puanı olarak (OÖBP) eşitlendikleri dikkate alınmalı, gönüllerindeki okula giremeyenlerin tercihleri arasında meslek liseleri de bulunmalıdır. Anadolu meslek lisesi tercihi yapılırken, ÖSYS de hangi Meslek Yüksek Okuluna (MYO) hangi bölümden sınavsız geçildiğine, sınavsız geçiş koşullarına bakılmalı ve tercihleri bu doğrultuda yapmalıyız.
Anadolu liselerinin puanlarının bu okulların açılış tarihi, semti ve türüne göre oluştuğu, bu sıralamaya katılmadığımı daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Geçen yıl il merkezinde yeni açılan bir sağlık meslek lisemiz yine il merkezinde görünen, ama aslın merkeze bağlı bir beldemiz de olan diğer sağlık meslek lisemizden daha düşük puanla öğrenci almıştır. Tercihler yapılırken sadece kılavuzdaki puan ve başarı sıraları değil, daha derinlemesine bir çalışma yapılmalıdır.

Tercihler konusunda yardıma ihtiyacı olanlar DEGDER (www.degder.org) ve Denizli Aktif Eğitimciler Derneği’ni ziyaret edebilirler.

www.erkankavas.com.tr
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erkan KAVAS Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Erkan KAVAS
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Erkan KAVAS'ın Makale ve Yazıları
► Tercih ve Kariyer Danışmanlığı Nedir? Psk.Dnş.Fatma ZENGİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Tercih Robotu Tercih Yapamaz!' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ 12. Sınıfta Açık Liseye Geçmek ÇOK OKUNUYOR Aralık 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:14
Top