2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Üniversite Tercihlerine Başlamadan Önce(Mersin Times'deki Yazılarım)
YAZI #2127 © Yazan Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA | Yayın Temmuz 2014
Üniversite Tercihlerine Başlamadan Önce

Üniversite sınavı sonuçları açıklandı. Uzun yıllardır öğrenci danışmanlığı yapan biri olarak gördüğüm en hızlı şekilde. Şimdi tercih dönemi başlıyor. Bilinçli bir tercih yapmak üniversite sınavına hazırlanmak kadar önemli. Çünkü bu tercihler; gencin mesleğini, sürdüreceği hayatı, gelecekteki yaşam şeklini büyük oran da etkiler. Yani ‘Meslek seçmek eş seçmek kadar önemlidir.’

Kişinin hangi mesleği seçeceğinin cevabı, elbette bu tercih döneminin kısalığına sıkıştırılmayacak kadar önemlidir. Çünkü mesleki tercihler, bir süreç işidir. Bu süreçte kişinin kendi özelliklerinin ve seçeceği mesleğin gerektirdiği özelliklerin farkında olması oldukça önemlidir.

Adayın, kendini ve seçeceği mesleği tanıması; Uzun yıllar bu işi yapıp yapamayacağına, yaparsa mutlu olup olmayacağına dair kendisine ışık tut. Kişinin neyi yapıp neyi yapamayacağını bilmesi; sınırlarını, kişilik özelliklerini ,yeteneklerini,ilgilerini bilmesi, kendini tanıması, kendini tanıdığı kadar seçeceği mesleği tanıması, sağlıklı kararlar vermesine yardımcı olurken gelecekte yaşanabilecek sıkıntıları da şimdiden engeller.

Konfüçyus der ki: ‘’Birkaç saat mutlu olmak istiyorsan, balığa çık. Birkaç gün mutlu olmak istiyorsan, tatile çık. Birkaç ay mutlu olmak istiyorsan, evlen. Ömür boyu mutlu olmak istiyorsan, işini çok sev!”

Kişinin işini sevebilmesi için öncelikle doğru tercih yapması gerekiyor. Bu süreçte ailelere de önemli görevler düşüyor. Ben bu süreçte sadece gencin tercihleri önemlidir, demiyorum. Ailelerin beklentileri de elbette önemli . Bununla birlikte aileler, mesleki tercihini bilinçli bir şekilde yapan çocuklarının kararlarına saygı göstersinler. Unutulmamalıdır ki ; önemli olan geleceğin mesleğini tercih etmek değil, kendi seçtiğin mesleği geleceğe taşımaktır.

Ailelerin bu konuda çocuklarına yapabilecekleri en iyi yardım; Onların karar verme ve problem çözebilme becerilerinin gelişmesine katkı sunmak ve onların kendilerini gerçekleştirebilcekleri, yaratıcı düşünme süreçlerini ilerletebilecekleri ortamlar oluşturmaktır. Bunun için ta çocuk yaştan başlayarak, araştırmacı olmalarına, sosyal becerilerini ve beyinlerini geliştirmelerine, okuma alışkanlığı kazanmalarına, yaratıcı zekalarını geliştirmelerine yardımcı olmalılardır. Çünkü yeni paradigma;ilen değil anlayan, sadec çözen değil analiz edip çözebilen, taklit eden değil farklıyı, yeniyi görebilen bireyler istiyor.

Bu tercih günlerinde anne babaların yapabileceği diğer yardımlardan biri de, bir Hint filmi olan ‘3 İdiots’ (3 ahmak yada salak olarak da geçiyor) filmini izlemeleridir.

Ailelerin beklenti ve ima ve yönlendirmeleri daha ilkokul öncesi çağdan başlar. Doktor olacaksın, avukat olacaksın, bilim adamı olacaksın, öğretmen olacaksın... Çocuklara sorsan; onlar daha renkli cavaplar verirler.. Pilot olacam, dansöz olacam, fırıncı olacam, tır şoförü olacam, asker olacam, süperman olacam… bu liste uzar gider.

Örneğin, eskiden öğretmen olmak çok değerliyken son yıllarda öğretmenlik eski cazibesini yitirdi. Son yıllarda binlerce fizik mezunundan ataması yapılan neredeyse yok. Dolayısıyla fizik öğretmenliği tercihi, mesleki olarak nerdeyse boş bir tercihe dönüştü. Bir dönem yüksek puan alanlar, PDR’nin isminden bile bir şey anlamadıkları için es geçtiler. Şimdi ise PDR en popüler alanlardan biri oldu. Bu bölümü bitiripte açıkta kalan yok…Örnekler daha da arttırılabilir. Bilinmesi gereken şu: Çağ hızla değişiyor. Değişimi doğru takip etmek, meslekleri incelemek, geleceği okumak bununla beraber tercihleri doğru yapmak büyük önem taşıyor.

Yaşamınıza anlam katacak isabetli tercihler yapmanız dileğiyle…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mahmut KIZILBOĞA Fotoğraf
Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA
İçel (Mersin)
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi58 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA'nın Makale ve Yazıları
► Üniversite Yaşamına Uyum Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Üniversite Tercihlerine Başlamadan Önce(Mersin Times'deki Yazılarım)' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon Nedir? Aralık 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:18
Top