2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Omega-3 Yağ Asidinin Önemi
YAZI #3215 © Yazan Dyt.Dilay DARAOĞLU ZİROĞLU | Yayın Ocak 2017
Siz de, Omega-3 kelimesi ile birlikte, 'sağlık için haftada en az 2 balık tüketilmeli' gibi sağlık bilgilendirmelerini veya balık yağı kapsüllerini çok duyuyor musunuz?
Peki o zaman, gelin hepsinin sebeplerini birlikte öğrenelim.

Omega-3 Nedir?

Omega-3 ;vücutta üretilmeyen ve besinlerle alınması gereken çoklu doymamış yağ asitlerindendir. Omega-3 yağ asidi denince akla ilk balık gelir ve özellikle yağlı balıklar omega-3 yağ asitlerinin mükemmel kaynaklarıdır.

Omega-3 İçeren Besinler;

Keten tohumu ve keten tohumu yağı
Ceviz yağı ve çam fıstığı yağı
Yeşil yapraklı sebzeler
Fasulye ve kabuklu yemişler
Çinekop, uskumru, alabalık, ringa, ton ve somon balıkları gibi yağlı balıklar

Amerikan Kalp Vakfı,yapılan çalışmalar sonucu, tüm yetişkinlerin haftada en az iki kere balık tüketmesi gerektiğini belirtmektedir.

İdeal günlük omega-3 yağ asidi miktarının 1.5-2.22 g. olması gerektiğini düşünürsek;
bu durumda günlük 1 yemek kaşığı keten tohumunu yoğurda ilave etmek ve haftada en az 2 balık tüketimi, omega-3 yağ asidinin vücuda alınmasına örnek gösterilebilir. Ancak bu balığın kızartma olmaması ve yağlı balıklardan seçilmesi çok önemlidir.

Omega-3 eksikliğinde;

Yorgunluk,
Kuru ve kaşıntılı cilt,
Kırılgan saç ve tırnaklar,
Kabızlık,
Sık sık soğuk algınlığı,
Depresyon,
Unutkanlık
Görme zayıflığı,
Öğrenme yeteneğinde zayıflık,
Fiziksel dayanıksızlık ve eklem ağrısı,
Davranış değişiklikleri


Yapılan araştırmalar diyet ile alınan balık ve balık yağı takviyelerinin kardiyovasküler ölümler(özellikle kalp krizi) arasında zıt ilişki olduğunu tespit etmişler ve kardiyovasküler hastalıklar üzerine balığın koruyucu etkide olduğunu öne sürmüşlerdir. Ayrıca Omega-3;

Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinde,
Kanda trigliserid ile LDL Kolesterolün düşürülmesinde,
Kan pıhtılaşma riskinin azaltılmasında faydalıdır.


Balık tüketemeyen, balık çeşitlerine erişimi sınırlı olan ya da balık satın almak istemeyen bireyler için, balık yağı takviyesi düşünülebilir.

Omega-3 yağ asidinin çok yüksek miktarda alımı bazı kişilerde aşırı kanamaya neden olabilir.
Kanama bozuklukları olan ve kan sulandırıcı kullanan kişilerin takviye omega-3 yağ asitlerini almadan önce bir hekime danışmaları gerekir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dilay DARAOĞLU ZİROĞLU Fotoğraf
Dyt.Dilay DARAOĞLU ZİROĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Dilay DARAOĞLU ZİROĞLU'nun Yazıları
► Omega-3 Dyt.Sevi ÖNOL
► Omega-3 Yağ Asitleri Dyt.Öznur ALAZOĞLU
► Yeni Bir Yağ Asidi.. Omega 7 Dyt.Ece ALTINEL
► Omega 3 Neden Önemlidir Dyt.Nilgün AYDIN
► Yedi Temel Omega Diyeti Dyt.Deniz BERKSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Omega-3 Yağ Asidinin Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:14
Top