2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Kendini Gerçekleştirme Hiyerarşisine Katılmıyorsun?
YAZI #3517 © Yazan Psk.Funda ARPAGUŞ | Yayın Nisan 2017
‘Sahip olduğunuz tek şey çekiç ise, herşey çivi gibi görünmeye başlar’
Psikolog Abraham Maslow’a göre insan oğlunun ihtiyaçları 5 kategoriye ayrılır:
Fiziksel, güvenlik, sosyal, itibar ve kendini gerçekleştirme.
Şimdi Maslow’u bir de piramidi gözlerinizi kapatıp düşünün.Piramidin en alt tabakasını fizyolojik ihtiyaçlarınız oluşturur.Bunlar ; hava, yiyecek, su ve uykudur.Öncelikle bunları karşılamalıyız.Yiyecek ekmeğiniz yok ise su içmeye, su içmeye gücünüz yok ise sağlıklı bir uykuya, uykunun ram evresini yaşamak için ise havaya ihtiyacınız var.Hele de düşünemeyecek kadar yorgunsanız Maldivlerde ki tatiliniz iptal !
Sonra güvenlik hiyerarşisi: işiniz, eviniz, sağlığınız ne durumda.Mutlu bir işiniz, huzurlu bir eviniz, sizi tatmin eden bir sağlığınız var mı ?
Bu arada Maslow hala bilinçaltınızda mı ?
Bu iki hiyerarşiyi tamamladık mı?
Zaten karşılamadıysak hayatta değilizdir değil mi?
Sonrasında ait olma duygumuz gelişir.Arkadaşa, sevgiliye, dostluklara bazen de insanoğlunun çıkar ilişkilerine ihtiyacı olduğunu gördük.
Bu hiyerarşi itibar ve özsaygı.Maslow der ki ‘Eğer bilerek gerçekte olduğundan daha küçük olmayı planlıyorsan, o zaman seni uyarıyorum, yaşamın geri kalanında mutsuz olacaksın!’
Hızlı bir arabanızın olması, residence da yaşamak bazılarının gözünde itibar kazanmanızı sağlayabilir.Ama aynı şekilde işini çok iyi yapan bir beyin cerrahisi olmanız, bir köyde yetiştirdiğiniz en güzel mahsul kendinizde saygınlık görme arayışınıza geçtiğinizi söylüyor.
Piramitin herbir parçasını düşünürek artık siz de Maslow’u düşünmeyi bırakıp ‘’Kendinizi gerçekleştirmek’’ adına bir şey yapmaya başlamalısınız.Dışarı çıkmanız için ayakkabı giymeye, iş başvurunuz için bir cv oluşturmaya, idealleriniz için onların ne zaman gerçekleştireceğinize karar vermek için bir kağıt kalem almaya ihtiyacınız var.Kendinizi gerçekleştirmek için görünen hiçbir engel yok.Neden siz de bu hiyerarşinin en üst tepesinde beyaz bayrağınız ile oturmuyorsunuz.
Sizin en güçlü ihtiyacınız olabileceğiniz en iyi bankacı, kendi işinizin sahibi olmak, yetenekli bir ressam ya da besyo’ya birincilik ile girecek bir sporcu olabilir.
Şimdi söz ettiğim herşeyin satırlarımda kalması, kırmızı ışık da durması değil, kendini gerçekleştirmek ayakkabılarınızı giymek ile başlar.Bunları okumak, sadece okumak ile kaldığınızla … Zaman akıyor…
Kendinizi gerçekleştirmek için anı kollayın.
Kıvırcık Bir Psikolog
http://birtutampisikoloji.blogspot.com.tr/?zx=fed6601e0ddaef
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Funda ARPAGUŞ'un Makale ve Yazıları
► Kendini Gerçekleştirme Psk.Bahar ERDEN
► Kendini Gerçekleştirme Yolunda Psk.Gülşah AKÇAY CİVRİZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Neden Kendini Gerçekleştirme Hiyerarşisine Katılmıyorsun?' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ölüm ve Yas Süreci Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:45
Top