2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendini Yenileme
MAKALE #9155 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Haziran 2012 | 16,058 Okuyucu
KENDİNİ YENİLEME

Yenilemek, bireyin kendini koruması ve geliştirmesidir. İnsan doğasının fiziksel, ruhsal, zihinsel ve toplumsal/duygusal olmak üzere dört boyutu vardır. Yenilenmek, bu dört boyutun da gözden geçirilmesi ve yeniden düzenlenmesidir. Bu dört boyutla felsefe bilimi de ilgilenmiştir. Felsefecilere göre sağlıklı yaşam şu değerlerden oluşur:

1. Bedensel olarak nitelikli, sağlıklı yaşamak, yani fiziksel alan
2. Olayları algılama, yorumlama ve ona göre davranış belirleme, yani ruhsal alan
3. Sahip olunan beceri ve yeteneklerle özerk olma, yani zihinsel alan
4. Etrafta olup biten olaylara ve etraftaki insanlara karşı ilgili olma, yani bakış açısı.

1. Fiziksel Boyut


Fiziksel boyut, bedenin etkili bir biçimde bakımıyla ilgilidir. Doğru besin almak, yeteri kadar dinlenmek, düzeni olarak spor yapmak. Spor aktiviteleri sırasında vücuda kan pompalandığı için vücudun dayanıklılığı artar, vücut esnekleştiği için ağrılar azalır ve kaslar kuvvetlendiği için de direnç artar. Bunlar insanlar tarafından genellikle ertelenen durumlardır. Spor yapmak için vakit bulunmaz, düzenli beslenme ertelenir.
Oysa iyi bir program ile iyi bir planlama ile spor ve beslenme gerçekleştirilebilinir. Bunun için spor salonuna gitmeye gerek yoktur.
Fiziksel boyuttaki yenilenme, vücudumuzun direncini artırır ve daha sağlıklı yaşamamızı sağlar.

2. Ruhsal Boyut

Ruhsal boyut, kişinin özüdür. Kişinin kendi değerler sistemine olan bağlılığıdır. Bu boyutun desteklenmesi kişiden kişiye değişir. Kimi insan kutsal kitaplar okur, kimi yoga yapar, kimi terapiye gider, kimi müzik dinler, kimi de doğada zaman geçirir.
Kişi sesiz, sakin bir yere giderek, etraftan gelen sesleri ayırt ederek dinlediğinde, o seslerin neler çağrıştırdığını fark ettiğinde, hedeflerini gözden geçirip ne kadarına ulaştığını sorguladığında ruhsal yenilenmesini gerçekleştirmeye başlamış demektir. Ruhsal boyuttaki yenilenme gerçekleştirilemeyen hedefler için girişimde bulunmayı sağlar ve çok kısa sürede olan bir şey değildir.

3. Zihinsel Boyut

Kişinin öğrenmesine yönelik boyuttur. Doğuştan gelen özelliklerin yanı sıra bilgi alınmasıyla da gelişir. Zihinsel gelişimde çalışma disiplini önemlidir. Bu disiplinin önemli bir kısmı ailede, kalan kısmı da okulda tamamlanır. Okul bitince zihinsel gelişim yavaşlamaya başlar. Çünkü kişi, eğitimini aldığı alan dışında olan başka bir şeyle ilgilenmeyi pek tercih etmez, kitap okumaz, yazı yazmaz; zamanının çoğunu televizyon ya da bilgisayar başında geçirir. Yapılan araştırmalar haftada yaklaşık 45 saatin bilgisayar ya da televizyon karşısında geçtiğini gösteriyor. Bunun kontrolü kişinin kendi elindedir. Birey, televizyon programları konusunda seçici olarak, bilgisayar başında geçireceği zamana kısıtlama getirerek bu durumu kontrol altına alabilir.
Sürekli eğitim, zihinsel boyutun yenilenmesi açısından çok önemlidir. Klasik romanların okunması, kitap okuma sürelerinin ve okunan kitap sayısının çoğaltılması, düşüncelerin, duyguların, sezgilerin, öğrenilen bilgilerin yazılması zihni berraklaştırdığı için zihinsel boyutun yenilenmesinde tercih edilebilecek yollardır. Zihinsel boyutun yenilenme çabaları zihni berraklaştırır.

4. Toplumsal/Duygusal Boyut

Toplumsal/duygusal boyut, iletişim tarzımızla olan boyuttur. Duygusal boyut başkalarıyla kurulan iletişim ve ilişkilerle geliştiği için ve bu ilişkilerde kendini gösterdiği için toplumsal boyutla birbirine bağlıdır. Bu boyutun yenilenmesi fazla zaman almaz. Günlük yaşantımızda başka insanlarla kurduğumuz iletişim ve etkileşimi sağlıklı hale getirmek, ilişkilerde saydam olmak, problem çözücü davranmak bu boyutun yenilenmesine neden olur.

Birey bu alanlardan birinde çok iyi olup, örneğin zihinsel alanda çok iyi olup duyguların farkında olamıyorsa, duyguları ifade edemiyorsa, duygularını yaşayamıyorsa; kendi geliştirdiği değerler sistemine, yani özüne uygun davranmıyorsa, etrafındaki insanlarla iyi ilişkiler kuramıyorsa ya da bedenine zarar verecek davranışlarda bulunuyorsa yenilenme olasılığı söz konusu bile değildir.

Sağlıklı yaşam, yukarıda sayılan dört değerin dengeli bir biçimde sağlanmasıyla oluşur. Doğru olan dört boyutun da dengeli bir biçimde kullanılmasıdır. Bu durum kişinin yaşamı boyunca kendisine yaptığı en iyi yatırımdır. Çünkü dengeli dağılım sayesinde kişi, yaşamla başa çıkar, hem kendi yaşamına hem de başkalarının yaşamına katkıda bulunur. Bu alanlar arasındaki dengenin oluşturulması öncelikle bu boyutların yenilenmesinden geçer. Bu boyutların yenilenmesi de kişiye zevk verecek etkinliklerin listelenmesinden, listede yer alan etkinliklerden birinin seçilip uygulamaya konulmasından, geliştirmek ya da kurmak istediği bir ilişkiyi belirleyip ona göre tepkiler vermesinden geçer.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kendini Yenileme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Kendini Bilmek Psk.Emine ÖZDEMİR
► Kendini Ezdirme ÇOK OKUNUYOR Psk.Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
► Kendini Kontrol Psk.Hülya MACİT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kendini Yenileme' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:14
Top