2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendini Açma
MAKALE #11091 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Haziran 2013 | 25,869 Okuyucu
KENDİNİ AÇMA
Kendini açma ifadesi biraz ürkütücü bir ifade gibi görünse de iletişim oldukça kolaylaştıran bir tercihtir. Bireyler, reddedilme, onay alamama kaygısıyla kendini açma davranışı göstermekten çekinirler. Böyle yapınca kendi özellikleri içinde yalıtılmış olarak yaşarlar, kimsenin kendilerini tanımasına fırsat vermezler. Oysa bireyin kendini açması kaçınılmazdır; duruşu, sessiz kalışı, konuşması bireyin kendisi hakkında zaten bilgi verir. Önemlini olan kendini açma ya da açmama değil; bunun etkili ve uygun bir biçimde nasıl yapılacağıdır.
Kendini açma, kişinin içinde bulunduğu gruba, karşısındaki kişiye kendisi hakkında bilgi vermesidir. İletişimde kendi açma davranışı olabilmesi için iki ya da daha fazla kişinin iletişim halinde olması gerekir ki İletişimde el-kol hareketleri, ses tonu, dil sürçmeleri çok önemlidir.
İletişimde kendini açma davranışı olabilmesi için bilgilerin ortamda bulunan kişi ya da kişiler tarafından bilinmiyor olması gerekir. Kişinin kendisi hakkında verdiği bilgilerin yeni bilgi olması, daha önceden konuşulmamış bilgiler olması gerekir.
Kendini açma davranışının iletişimi kolaylaştırmasının yanı sıra kişiye kazandırdıkları da vardır. Kişinin kendini ortaya koyması kendisini daha iyi tanımasına sebep olur. Çünkü kişi başkalarının tanıdığı oranda kendini tanır. Karşıdaki kişiden ya da kişilerden kendisi ile ilgili aldığı geri bildirimler, kendisine ilişkin farkındalıkların artmasına yardımcı okur.
Kişinin kendisini ve karşısındaki kişiyi tanıması yakın ilişkiler kurmasını sağlar. Kendisini açma davranışı sergileyen birisi karşısındakinin de kendini açmasını desteklediği için daha derin ilişkiler kurulur.
Bireyin duygularını, düşüncelerini paylaşması suçluluk duygusunu hafifleten bir şeydir. Suçluluk rahatsız eden ve acı veren bir duygudur. Gizli tutulan bir olay, duygu, düşünce rahatsızlık veriri. Bu rahatsızlık verenler paylaşıldığında suçluluk duygusu da daha baş edilebilir hale gelir.
Kişinin kendisine ait bir takım bilgileri gizli tutması çok fazla enerji harcamasını gerektirir. Çünkü sır saklamak, kaygı veren bir durumdur. Konuşmalar sıkıcı ve cansızdır. Bilinmesi gereken şudur: ne kadar saklanırsa saklansın, ifade edilmeyen duygular, düşünceler, saklananlar hiç beklenmedik bir anda ortaya çıkarlar ve ilişkiye, iletişime zarar verirler.
Kişinin kendisi ve ailesi hakkında konuşmasının toplum tarafından çok hoş karşılanmaması, arkadan konuşulma olasılığı, reddedilme kaygısı, cezalandırılma endişesi, kişinin kendini açmasını engelleyen durumlardır. Bu duyguların ortadan kalkması ancak kişinin uygun kendisini açma davranışları göstermesi ile mümkündür. Çünkü kendini açma, bireyin kendisini olduğu gibi ortaya koyması değildir.
Kişiler çok yakın çevresinden birileri ile birlikte olduklarında örneğin, eş ile konuşurken kendini açma davranışını göstermekte zorlanmazlar, fakat yabancı birisiyle, bir otorite ile
Kişinin kendini açma davranışı sergilemesinde içinde bulunduğu ortam önemlidir. Örneğin, aile üyelerinin ya da yakın ilişkiler geliştirilmiş kişilerin bulunduğu ortamlarda kişi kendisini ortaya koymakta çok zorlanmaz. Aynı zaman da konuşulan konu da önemlidir. Finansal konular, cinsel tercihler, duygu durumları kişinin kendisini açmakta zorlandığı konular olsa da giyecek, yiyecek, mekan tercihleri hakkında bilgi vermek daha kolaydır. Kendini açma davranışı yaş ile de orantılıdır. Yaş ilerledikçe kendini açma davranışında azalma gözlenir.
Toplumun önyargısı, reddedilme kaygısı, arkadan konuşulma endişesi, cezalandırılma korkusu, kabul ve onay görmeme tehdidi, kişinin kendini açmasını zorlaştıran ya da engelleyen durumlardır. Kişi, uygun kendini açma davranışı geliştirerek engellenmekten kurtulur.
Uygun kendini açma davranışı, neyi ne zaman anlatmayı öğrenme ile ilgilidir. Duygu ve düşünceleri net bir şekilde aktarmak, bu aktarmanın sonucunda olabileceklerle baş etmeyi göze almak, ne çok kapalı bir kutu ne de önüne gelene kendini anlatan biri olmamayı öğrenmek, kendini açmayı yani ilişkilerde doğal ve samimi olmayı da beraberinde getirir. Çünkü kişi kendini karşısındakine açtığı oranda karşısındaki kişi de kendisini ona açar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kendini Açma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     26 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Kendini Bilmek Psk.Emine ÖZDEMİR
► Kendini Ezdirme ÇOK OKUNUYOR Psk.Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kendini Açma' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:59
Top