2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Parmak Emme
YAZI #5809 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR | Yayın Haziran 2019
Parmak emme alışkanlığı 1-4 yaş arası çocuklarda sıklıkla görülen bir çocukluk alışkanlığıdır ve üç dört yaşına kadar normal kabul edilebilmektedir. Bu davranış hemen hemen tüm bebeklerde görülür. Bebekler diş çıkarma dönemlerinde damağın kaşınmasından dolayı parmak emmeye başlayabilirler. Bu davranış genellikle çocuklar uykuya dalarken, açken, yalnız kaldıklarında ve korktuklarında ortaya çıkmaktadır. Emme refleksi bebeğin anne karnında kazandığı bir refleks olup doğumdan sonra bebeklerde sıklıkla rastlanan en güçlü reflekstir. İlk aylarda görülen parmak emme davranışı gereksinimden kaynaklanmaktadır. Emme ihtiyacı karşılanan bebeklerin daha az parmak emdiği görülmektedir. Çocukların genellikle 3-4 yaş arasında parmak emmeyi bıraktıkları görülmektedir. 0-1 yaş arası çocuklarda haz ilkesi egemendir. Bu yaş çocukların esas haz bölgesi ağız ve çevresidir. Bu dönemde anne tarafından çocuğun emme ihtiyacının yeteri kadar tatmin edilmemesi ya da gerektiğinden daha uzun süre emzirilmesi çocuğun bu döneme bağımlı kalmasına sebep olur ve emme ihtiyacı sonraki dönemlere de sarkabilir. Parmak emmedeki sıklık oranı, çocuk okula başladığı dönemde hızla azalır. Fakat çocuk parmak emmeye devam ediyorsa ya da sonradan alışkanlık haline getirdiyse altında psikolojik nedenler aranabilir.

Okul öncesi dönem ve sonrasında ortaya çıkan parmak emme davranışı uyumsuzluk sorunu ya da alışkanlık bozukluğu olarak kabul edilebilir. Çocuklarda korku, açlık, anneden ayrılma, ilgi çekme isteği, kardeş kıskançlığı ya da uykuya dalarken gözlenebilir. Temelinde anne-çocuk ilişkilerindeki yetersizlik, sevgisizlik ve çocukta güven hissinin yeterince gelişmemesinden kaynaklanmaktadır.

Çocuklar genellikle parmak emme davranışını kendi kendine bırakır, anne babalar telaşlanmamalıdır. Çocuğun bu davranışı üzerinde durulmamalı ve çocuğun ilgisi farklı yönlere çekilmelidir. Bu davranışı önlemek için kesinlikle baskı yapılmamalı, zorlamak, elini bağlamak, eline acı sürmek gibi davranışlardan kaçınılmalıdır. Bu şekilde davranıldığında, tikler, tırnak yeme, alt ıslatma, dışkı kaçırma gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Eğer parmak emme davranışı uzun sürdüyse ve buna ek belirtiler de eşlik ediyorsa psikolojik destek alınmalıdır.
     36 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Havva BAYAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR
Adana
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR'ın Makaleleri
► Çocuklarda Parmak Emme Psk.Sadık SUN
► Çocuklarda Parmak Emme Davranışı Psk.Tuğba ÇETİNKAYA
► Çocuklarda Parmak Emme Davranışı Psk.Evren Evrim ÖNAL
► Çocuklarda Parmak Emme Davranışı Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Parmak Emme Problemi Sümeyye BÜYÜK
► Parmak Emme ve Tırnak Yeme Psk.Aysu YENİEL SİLLE
► Emme Refleksi, Anne Sütü ve Ruhsal Yansımaları Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Çocuğum Parmak Emiyor! Sibel ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Parmak Emme' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Özgüven Kazanmak Nisan 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:45
Top