2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dehb
YAZI #6763 © Yazan Psk.Şimal SONGUR | Yayın Kasım 2020
Aşırı hareketlilik, dürtüsellik (düşünmeden hareket etme), dikkat dağınıklığı belirtileri ile kişinin akademik, sosyal ve mesleki hayatı üzerinde olumsuz etkileri olan Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, çocukluk döneminde sıklıkla görülebilmektedir. DEHB’nin ortaya çıkışında hem biyolojik, hem de çevresel faktörlerin etkisi vardır.

Okul öncesi dönemde hareketlilik ile hiperaktiviteyi ayırt etmek zordur; ama ilkokul döneminde yaşanan zorluklarla DEHB kendisini göstermeye başlar. Çocukluk döneminde DEHB, daha çok verilen ödev ve görevlerden çabucak sıkılma, sınıf içi uyumsuzluk, dikkatin kolayca dağılması, hayallere dalma, eşyalarını kaybetme, kurallara uymama, sıra bekleyememe, odaklanma sorunları, karar almakta zorluk, yapılacakları ve zamanı organize etmede güçlük ile ön plana çıkar. Bu kişiler yaşamı boyunca süren huzursuzluklar hissedebilir.

Çocukluk döneminde DEHB, bireyin yaşıtları tarafından dışlanması, sürekli olarak eleştirilmesiyle birlikte özgüveninde zayıflamaya, sevilmediğini hissetmesine yol açabilir. Yaşadığı odaklanma sorunları beraberinde yaşına ve gelişimine uygun bir performans sergilemesine engel olabilir. Çocuk kendini başarısız ve yetersiz hissedebilir.

DEHB tanısı konurken uzmanlar tarafından yapılan testler ve özellikle çocuk ve ebeveynler ile yapılan görüşmeler, okuldaki durumun değerlendirilmesi adına öğretmenlerden alınan bilgiler oldukça faydalıdır. Tedavi sürecinde psikolog ve ailenin işbirliği içinde olması önemlidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şimal SONGUR Fotoğraf
Psk.Şimal SONGUR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Şimal SONGUR'un Yazıları
► Çocuğum ve Dehb'si Psk.Canan SAYIOĞLU
► Yetişkinlik Döneminde Dehb Psk.Sinem MALKOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dehb' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Sanat Terapisi Eylül 2021
◊ Aile Danışmanlığı Haziran 2021
◊ Pozitif Psikoloji Haziran 2021
◊ Özgüven Eksikliği Kasım 2020
◊ Yetişkin Terapisi Kasım 2020
◊ Online Terapi Kasım 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:53
Top