2007'den Bugüne 92,348 Tavsiye, 28,226 Uzman ve 19,981 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınır Koymak Neden Suçluluk Hissettirir?
YAZI #6795 © Yazan Psk.Esra YILMAZ | Yayın Aralık 2020
BEN, KENDİM VE ANNEM
Sınır koymak ile ilgili konuya daha önceki yazımda yer vermiştim. Ancak bu öyle iki satırla anlatılıp anlaşılabilecek bir konu değildir. Zira doğumumuzla başlayıp Freud’a göre yaşamın ilk 6 yılında şekillenen bu süreç eğer sağlıklı gelişmemişse ömür boyu kişiliğimizi önemli derecede belirleyecek olan duygu-düşünce ve davranış kalıplarımızı oluşturur. Yani bu aslında nasıl bir insan olacağımızdan tutun da insanlarla nasıl bir ilişki kuracağımıza, hayata bakış açımıza, olayları ve durumları yorumlayışımıza kadar bizi kontrol eden bir sistemi oluşturacaktır. Dolayısıyla önemini bir kere daha vurgulamak, biraz daha ayrıntıya girerek bu süreci en başından adım adım irdelemek ve böylelikle diğer yazımda da yer alan birkaç soruya cevap vermek istiyorum.
‘Sınır’ın ne olduğundan bahsetmiştik. Tekrar söyleyelim; sınır, ben ve ötekiler arasındaki çizgidir. Bu çizgi sadece fiziksel alanımızı değil aynı zamanda düşünce, duygu ve davranış alanlarımızı da kapsar demiştik. Diğer insanların, olayların ve/veya durumların bizim arzumuz, isteğimiz dışında duygusal ve fiziksel alanımıza girmesi de işgal edilmek anlamına geliyordu. Peki, soru şuydu? Birine karşı sınır koymaya (HAYIR demeye) çalıştığımızda neden suçluluk hissediyorum?
Çünkü anneler bebeklik ve çocukluk yıllarında farkında olmadan çocuklarına iyilik yaptıklarını düşünerek onları sıklıkla işgal ederler. Gerek çocuğa aç olmadığı halde meme vermek suretiyle susturarak, gerekse okula giderken çocuğun görev ve sorumluluğunda olan okul çantasını taşıyarak. Bazen hangi yemeği ne miktarda yiyeceğine karar vererek bazen de ne giyeceğine ne giymeyeceğine karar vererek. Konuştuğunda ‘sessiz ol’ ‘çok konuşuyorsun’ diyerek, sustuğunda ‘neden sustun, konuşmuyorsun’ diyerek. Çocuk kendisine bu kadar karışan, müdahale eden anneye itiraz etmeye kalktığında da anne küsüyor, çocuğu sevgisiz bırakıyor ya da cezalandırıyorsa çocuk anneyi üzmemek küstürmemek için kendi isyanından vazgeçecek, annenin bu darlamalarına, kendisine bu kadar karışmasına, her kararı annesinin vermesine boyun eğmek zorunda kalacaktır. Yani kendi alanını ve kararlarını savunamayacak, annesini üzmemek adına kendi istek ve arzularından vazgeçecektir. Çünkü anne çocuğun zihnine ‘seni sen olduğun için her halinle seviyorum’ değil, ‘benim dediğimi yaparsan seni severim’ duygusunu işlemiştir. Bu noktada anne temsili diğer insanlarla kuracağımız ilişkinin de temelini oluşturduğuna göre çocuk diğer bütün insanları da annesi gibi zannedecek, eğer onların istediklerini yapmazsam beni sevmezler hissine kapılacaktır. Bu da onlara tıpkı annesine diyemediği gibi hayır diyememe, onların istediklerine uyum gösterme, her söylenene boyun eğme davranışı olarak ortaya çıkacaktır.
Bu duygudan kurtulmak öyle sanıldığı kadar kolay bir şey de değildir. Zihnimizde kalıplaşmış ve kök salmış duygulardan kurtulmak cesaret, azim, irade ve kararlılık gerektirir. Sosyal anlamda başkalarıyla iletişim kurarken sürekli veren, alttan alan taraf olmak o kadar yorucu ve zorlayıcıdır ki aksi yönde savaşmaya gücümüz ve inancımız yetmeyebilir. Eğer sınır koyamamak, kendiniz gibi olamamak, başkalarına göre şekil almak, hayır diyememek ilişkilerinize, kişiliğinize ve hayat kalitenize ciddi derece etki edip zarar veren bir boyuta ulaşmışsa mutlaka bir uzman yardımı almanız gerekmektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra YILMAZ Fotoğraf
Psk.Esra YILMAZ
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Esra YILMAZ'ın Yazıları
► Çocuklara Sınır Koymak Psk.Şahika AKKUŞ SERT
► İlişkilerde Sınır Koymak Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ
► Suçluluk Duygusu Psk.Gökçe ÇAKIR ŞAHAN
► Suçluluk Duygumuz ve Performans Psk.Dnş.Kemal TUNCER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,981 uzman makalesi arasında 'Sınır Koymak Neden Suçluluk Hissettirir?' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:45
Top