2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Scapular Diskinezi ve Fizyoterapisi
YAZI #7054 © Yazan Fzt.Vedat ÜLKER | Yayın Ağustos 2021
SKAPULAR DİSKİNEZİ VE FİZYOTERAPİSİ

📌Scapular diskinezi ;instabilite,rotator manşet yırtığı,impingement sendromu veya kas güç dengesizliği gibi sorunlar nedeniyle oluşan skapular kanatlaşma,ağrı,kas zayıflığı,stabilite kaybı ve krepitasyon gibi semptomlarla karakterize patolojik bir sorundur.Tedavi edilmediğinde önemli omuz sorunları da oluşturur.
.
📌 Scapular diskinezide genel olarak sacpulanın pozisyon ve hareket paternlerinde görülen anormal değişiklikler vardır. Yapılmış bazı çalışmalarda spora veya sportif mesleğe özgü sürekli başüstü aktivite yapan sporcularda yüzde 60 yapmayan sporcularda ise yüzde 33 oranında skapular diskinezi görülmüştür. Skapular diskinezin yaratmış olduğu patolojik postür ve hareket paternleri omuz problemleri ile yakından ilişkilidir. Omuzda subakrmiyal sıkışma sendromu,frozen shoulder,instabilite ve rotator cuff yırtığı sorunu yaşayan kişilerin skapulası incelendiğinde önemli bir kısmının kinematik sorunlar yaşadığı görülmüştür.
.

📌Glenohumeral eklem,skapulotorasik eklem ve akromiyoklavikular eklemin stabilitesi ve fonksiyonelliği pekçok faköre bağlıdır. Bunların en önemlilerden bir tanesi de güçlü ve stabilitesi sağlammış bir skapuladır. Skapuladaki problemler kanatlaşmaya ve diskineziye neden olabilir.
.

📌Sinir yaralanmaları kas aktivasyonu ve koordinasyonlarında sorunlar yaratır. Örn; .thorasicus siniri yaralandığında serratus anterior kasının fonksiyonunu,accessorius siniri yaralandığında trapepezius kasının fonksiyonunu patolojik olarak değiştirir. Meydana gelen bu foknsiyonel bozuklıuklar stabilizasyon ve kontrol sorunlarına sebebiyet verir.


📌 Skapular diskişnezide uygulanacak fizyoterapi ve Rehabilitasyon amaçları;
⚡Normal EHA yı kazanmak
⚡Rotator manşet kas güç ve kontrolünü sağlamak
⚡Möromuskuler kas kontrolünü arttırmak
⚡Propriosepsiyon eğitimi sağlamak
⚡Endurans ve koordinasyonu sağlamak
.
📌Fizyoterapi ve rehabilitasyon programı;
⚡Manuel terapi programları
⚡Transvers friksiyon tekniği
⚡Glenohumeral posterior ve kaudal kaydırma tekniği
⚡Posterior kapsül germeler
⚡Dinamik hug egzersizi
⚡Torakal ekstansiyon egzersizi
⚡Kapalı kinetik zincir scapular retraksiyon ve protraksiyon egzersizi
⚡push up egzersizleri
⚡Scapular stabilizasyon egzersizleri
⚡Latissimus dorsi kuvvetlendirme egzersizleri
⚡Süpermen süspansiyon egzersiz
⚡Duvarda topla pertürbasyon egzersiz
⚡Ritmik stabilizasyon egzersizleri
⚡Göğüs pası egzersizi
⚡Yan atış egzersizleri
⚡Baş üstü fırlatma egzersizleri
⚡Bilateral plyometrik egzersizler
⚡kapalı kinetik zincir omuz abduksiyon süspansiyon egzersizleri
.
📌Skapular diskinezi vakaları birbirinden farklıdır. Etkilenen kas,sinir ve eklem grubu scapulanın almış olduğu patolojik postürün şekli ve yönü rehabilitasyon protokolünü değiştirebilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat ÜLKER Fotoğraf
Fzt.Vedat ÜLKER
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Vedat ÜLKER'in Makaleleri
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Fzt.Vedat ÜLKER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Scapular Diskinezi ve Fizyoterapisi' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Ağustos 2021
► Kalça Protez Ocak 2021
► Bel Fıtığı Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:16
Top