2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Donuk Omuz Fizyoterapisi
MAKALE #22489 © Yazan Fzt.Vedat ÜLKER | Yayın Ağustos 2021 | 1,141 Okuyucu
Arka cebinizden cüzdanınızı çıkaramıyor, dişlerinizi fırçalayamıyor, dolabınızı açamıyorsanız ,yüksek bir yerden nesne alamıyor ve kıyafetlerinizi giymede sorun yaşıyorsanız omzunuz donmuş olabilir. Omuzlarda ortaya çıkan, ağrı ile birlikte ciddi oranda hareket kısıtlılığına neden olan sorunlardan biri de “Donuk omuz sendromu”dur. Yaşam kalitesini düşüren bu hastalık kendiliğinden ortaya çıkabildiği gibi, herhangi bir omuz yaralanmasına bağlı olarak da gelişebiliyor. Çoğunlukla kadınlarda görülen bu rahatsızlıkta diyabet yani şeker hastalığı en önemli risk faktörleri arasında yer alıyor.

DONUK OMUZ NEDENLERİ ?

Donuk omuz nedenleri çeşitlidir. Aslında en fazla görülen yüzdede, neden tam olarak bilinememektedir. Kadınlar bu duruma yakalanmaya erkeklerden daha çok yatkındırlar. Bu sorun daha çok 40 yaş ve üzerindeki kadınlarda görülür. Bazen, yaşanan bir omuz incinmesinden yıllar sonra, donuk omuz ağrıları ortaya çıkabilir (ideopatik). Omuz-eklem-tendoN yırtıkları, omuz-eklem kireçlenmeleri gibi sebepler sonrası oluşan donuk omuz gelir. Üçüncü sırada ise, travma veya cerrahi sonrası omuz-eklem hareket kısıtlılığı ile giden olgular yer alır.

İdeopatik olan donuk omuz hastalarında özellikle şeker hastalığı, tiroid problemleri, kolestrol yüksekliği, kalp problemleri, kadınlarda meme hastalıklarının varlığı ve boyun problemeri olup olmadığı araştırılmalıdır. Günümüzde donuk omuz gelişen hastaların çoğunun yoğun stres altında olan kişiler olduğu unutulmamalıdır. Bu hastalıklardan özellikle şeker hastalığı olanlarda tedaviye cevap, daha yetersiz olabilir.

Donuk omuz hastalarında ilk belirtiler genellikle ağrı ile başlar. Daha sonra omuz eklemi hareketlerinde kısıtlılık oluşur. Omuz, pek çok ayrı parçadan oluşan bir eklemdir. Bu parçalar sayesinde kolunuzu kaldırabilir, döndürebilir ve sallayabilirsiniz. Ancak donuk omuz durumu varsa, eklemin belli kısımları içe çekilir. Yani sıkışarak büzülür. Bu durumda, kolunuzu hareket ettirmek istediğiniz zaman, genellikle ağrı ve tutukluk duyarsınız. Tedavi edilmeyen vakalarda omuz eklem hareketlerinde kısıtlılık kalıcı olabilir.

OLUŞMA ŞEKİLLERİ

İki farklı şekilde meydana gelen donuk omuz, durup dururken kendiliğinden ortaya çıktığı gibi, herhangi bir omuz yaralanmasına bağlı olarak da gelişebilmektedir. Kendiliğinden oluşan donuk omuz rahatsızlığında omzun içinde bulunan bağ denilen kapsül dokular, sertleşip şişmektedir. Bu oluşumu hangi mekanizmanın tetiklediğiyse bilinmemektedir. Omuz yaralanmasına ya da müdahalesine bağlı olarak gelişen donuk omuzda ise sebep bazen bir kırık ya da cerrahi müdahale olabilmektedir. Bu gibi durumlarda hastaların beklemeden bir iki hafta içinde mutlaka fizyoterapiye başlaması gerekmektedir.

DONUK OMUZDA TEDAVİ

Erken veya orta evrede bulunan donuk omuza fizik tedavi uygulanmaktadır. Fizik tedavi ile omuz hareketinin esnemesi artırılarak o bölgenin dejenerasyonun önüne geçilir. Fizik tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda, yani omuz bölgesinde çok ciddi dejenerasyon meydana geldiğinde,uzun süre tedaviye cevap verilmediğinde ve hiçbir şekilde yumuşak dokunun açılmadığı durumlarda artroskopi ile bu bölgeye girilip sertleşen ve yapışan dokular birbirinden ayrılmaktadır. Ameliyat sonrasında da yine mutlaka fizik tedavi uygulanarak bu durum korunmaya çalışılmalıdır.
.

Donuk omuz fizyoterapisi oldukça meşakkatli ve zorludur. Hastalar açısından da ağrılı ve sancılı geçebilmektedir. Rehabilitasyon sürecinin başarıya ulaşması için hastaların sabırlı olmaları çok önemlidir.
.
📌Faz-1 (ağrılı faz)
⚡Ağrıyı ve inflamasyonu azaltacak uygulamalar
⚡Eklem hareket açıklığını korumak
⚡Hastanın anksiyete ve kaygısını azaltmak
⚡Bu evrede sıcak uygulama,sıcak duş,sauna ve masaj olmamalı
⚡Hastanın rahat uyuyabilmesi için gerekli tedbirler alınmalı
⚡Omuz çarkı ve parmak merdiveni kullanılmamalı
⚡Mobilizasyonlar yumuşak bir şekilde yapılmalıdır.
⚡Buz uygulaması yapılmalı(günde 5 defa 15 dakika)
⚡Posterior kapsül mobilizasyonu
⚡Pasif omuz fleksiyonu ve skapular planda abduksiyon,pasif eksternal rotasyon
⚡Pectoralis minör germe
⚡Sırt üstü wand omuz fleksiyonu
⚡Tens uygulaması
⚡Egzersizlerden sonra buz uygulaması
.
📌Faz 2 (Donma Fazı)
⚡Glenohumeral mobilizasyon
⚡Ağrı sınırları içersinde fleksiyon,skapular planda Abduksiyon,external rotasyon yönünde hafif germeler
⚡Ayakta wand egzersizleri
⚡Self germe egzersizleri
⚡Makara egzersizleri
⚡Skapulotorasik kuvvetlendirme egzersizleri
⚡Topla omuz fleksiyonu
⚡Rotator manşet kas kuvvetlendirme
.
📌Faz 3 (çözülme fazı)
⚡Eklem hareket açıklığını arttırmak
⚡Rotator Manşet ve skapulotorasik kas kuvvetini arttırmak
⚡Faz 2 egzersiz yoğunluğunu arttırp devam ettirmek
⚡Tüm yönlerde germe egzersizleri
⚡Self germe egzersizleri
.
📌Donuk omuz rehabilitasyonu uzun süren ve ciddi eğitim isteyen bir rehabilitasyondur. Hastaların ev programları da özenle takip edilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Donuk Omuz Fizyoterapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Vedat ÜLKER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Vedat ÜLKER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat ÜLKER Fotoğraf
Fzt.Vedat ÜLKER
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Vedat ÜLKER'in Yazıları
► Donuk Omuz ve Tedavisi Fzt.Cihat SEYREK
► Donuk Omuz Fizik Tedavi Fzt.Atalay ÇELEBİ
► Omuz Ağrısı ve Nedenleri Fzt.Sema DANIŞIK
► Omuz Ağrısı ve Fizyoterapi Önerileri Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Donuk Omuz Fizyoterapisi' başlığıyla benzeşen toplam 10 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kalça Protez Ocak 2021
► Bel Fıtığı Ocak 2021
► Boyun Düzleşmesi Ocak 2021
◊ Teniçi Dirseği Mayıs 2020
◊ Ters Omuz Protezi Mayıs 2020
◊ Bel Kayması ve Tedavisi Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:39
Top