2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Danışma/Terapi Süreci Nasıl İlerler, Süreçte Neler Yapılır?
YAZI #7605 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Nadire TOPÇU | Yayın Nisan 2023 ÇOK OKUNUYOR
Merhaba sevgili okur. Öncelikle daha kısa bir anlatım olması için psikolojik danışma süreci yerine terapi kelimesini kullanacağımı belirtmek isterim. İlk defa terapi alacak danışanlarımdan gözlemlediğim üzere insanların terapi ile ilgili en merak ettikleri şey süreç içerisinde neler yapılacağı, neler konuşulacağı oluyor. Terapi süreci her danışan için farklı olabilmektedir. Her insanın yaşı, yaşadığı deneyimleri, problemleri, hayata bakışı farklılık gösterdiği gibi her danışana müdahale şekli de farklılık gösterir. Her danışana göre farklı teknikler, farklı yöntemlerle süreci devam ettirdiğimiz gibi her seans sonrasında da aslında süreci sürekli revize ederiz. Terapi süreci danışana ve danışanla danışman arasındaki ilişkiye özgüdür. Dolayısıyla her terapist, her terapi ekolü herkese iyi gelmeyebilir..

Terapi sürecine keskin sınırlar çizmek doğru olmasa da süreci genel hatlarıyla aşama aşama anlatmaya çalışacağım.
Terapi sürecini genel hatlarıyla bu şekilde sınıflandırabiliriz:

1. Başlangıç, alışma
2. İlişki kurma ve değerlendirme
3. Keşfetme ve buluş
4. Yoğunlaşma ve hedef oluşturma
5. İzleme ve değerlendirme
6. Sonlandırma ve ayrılma

1.Başlangıç ve alışma: Danışmanla danışan tanışır. Danışanı daha iyi tanımak adına sorular sorulur, danışanın geçmiş ve şimdiki bilgileri alınır. Terapi süreci ile ilgili ayrıntılı bilgilendirme yapılır. Danışanın süreçten beklentileri ve hedefleri belirlenir. Bu aşamada danışan ile danışman arasında ilişki ve iletişim süreç için oldukça önemlidir. Sevgi, saygı, güvene dayalı ve ortak amaca dönük bir iletişim kurulur.

2.İlişki kurma ve değerlendirme: Terapi sürecinin olmazsa olmazı, danışman ile danışan arasındaki ilişkidir. İlişki kurmak, “danışanla birlikte olmak, duygusal olarak birbirine dokunmak ve sağlıklı iletişim kurmak anlamına gelir.” Tecrübelerime dayalı olarak söyleyebilirim ki eğer danışanla ilişkiniz iyiyse danışanın problemlerinin üstesinden gelmesi daha kolay ve hızlı olmaktadır.

3.Keşfetme ve buluş: Bu aşamada artık yoğun şekilde çalışılmaya başlanır. Danışman ve danışan olayların özel anlamlarını araştırır, yeni düşünceler keşfedilir, içgörü kazanılır. Bu aşamada danışan fikirlerini toparlar, karmaşık düşüncelerini paylaşır, dışsaldan içsele doğru bir farkındalık geliştirmeye başlar.

4.Yoğunlaşma ve hedef oluşturma: Bu aşamada bundan önceki aşamalarda öğrenilenler uygulamaya konur. Terapi süreci amaçları netleştirilir ve yapılanlar amaca göre şekillendirilir.

5.İzleme ve değerlendirme: Bu aşama, danışmanın ve danışanın geriye baktıklarında nelerin başarıldığını gördükleri, ilerlemenin olup olmadığını ve her bir planın veya davranışın etkinliğinin değerlendirildiği bir aşamadır. Değerlendirme sürecinden sonra danışan sürece devam etmek isteyebilir ya da çalışılmak istenen sorunlar bitirildiyse süreç yavaş yavaş sonlandırılabilir.

6.Sonlandırma ve Ayrılma: Sonlandırma, terapinin en sonunda meydana gelen bir süreci tanımlamaktadır. Sonlandırma oturumu yapmadan önce genellikle danışanlarımıza sonlandırma oturumu yapacağımızı önceden söyleriz ve bu şekilde danışanımızı hazırlarız. Uzun bir süre danışanlarımızla kurduğumuz ilişkiyi sonlandırırken bazı danışanlarımızda bağın kopması nedeniyle kaygı artışı ve süreci sonlandırma konusunda zorlanmalar yaşanabilir. Tüm bu durumlar seansta değerlendirilir ve üzerinde konuşulur. Tüm terapi süreci ve danışanın gelişimi ayrıntılı değerlendirilir ve süreç sonlandırılır.

Sevgili okur, hiç terapi almamış kişilere terapi sürecini anlatmak ve anlaşılmasını sağlamak bazen zor olabiliyor. Terapi sürecini daha iyi anlamak istiyorsanız destek almanızı mutlaka öneririm. Çevremdekilere her zaman söylediğim gibi “keşke terapi almak herkes için zorunlu olsa ve çocukluktan itibaren düzenli olarak herkes terapiye gitse.” İnanın o zaman dünya çok farklı bir yer olurdu.

Sevgili okur,
Okuduğun için teşekkür ederim.
Destek olmak istiyorsan lütfen profilinde, sayfalarında, gruplarında paylaş.
Sevgiler, iyi haftalar
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nadire TOPÇU Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Nadire TOPÇU
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Nadire TOPÇU'nun Yazıları
► Online Terapi Nasıl Yapılır Psk.Serhat ÖNCÜLER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Danışma/Terapi Süreci Nasıl İlerler, Süreçte Neler Yapılır?' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ölüm, Kayıp ve Yas Mart 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:59
Top