2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir Danışan Geri Bildirimi
YAZI #7604 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Nadire TOPÇU | Yayın Nisan 2023
Bir gün otururken gelen bir mesajla gününüz güzelleşiyor, yüzünüze tatlı bir tebessüm, başkasının değişmesine şahit olmanızın verdiği bir hafiflik yerleşiyor. Mesleğimiz itibariyle motivasyonumuzu yüksek tutmak oldukça zor ve zorlayıcı olabiliyor çünkü insanın değişme, yenilenme süreci uzun bir süreç. Bir insanın olumlu yönde değişimi hemen gerçekleşmediğinden, motive edici kaynaklarımız da hemen dolmayabiliyor. Ancak danışanlarımızın süreçteki değişimi ve gelen en küçük geri bildirimde motivasyon depomuz hemen dolabiliyor ve bu bize uzun bir süre psikolojik yakıt sağlıyor. Bu durumu şu şekilde örneklendirebiliriz; bir öğrencinin ders başarısını ölçmek için öğretmenler sınav yapıyorlar ve öğrencinin neleri öğrenip öğrenmediğini değerlendiriyorlar. Bu bir dersin sonunda yapılan test de olabilir. Ancak bizim mesleğimizde hak verirsiniz ki çalıştığımız konuları öyle testlerle, sınavlarla ölçemiyoruz. Uzun süreli bir çalışma ve danışanın da istekli olması sonucunda verime ulaşabiliyoruz. Bir öğretmenin, öğrencilerinin başarısı ile motivasyonunu sık sık yüksek tutması mümkünken bizde böyle bir durum pek mümkün olmuyor. Dolayısıyla terapistlerin hem zihinsel hem psikolojik anlamda ne kadar enerji sarf ettiğini daha iyi anlayabilirsiniz.
Şimdi günümü güzelleştiren danışan geri bildirimini sizlerle paylaşmak istiyorum(danışanlarımla ilgili yaptığım her paylaşımda kendilerinden izin alıyorum);
“Bugün 4 yaşındaki oğlum elinde kendi yaptığı resmi ve ağlamaklı surat ifadesi ile yanıma geldi. Bana resmi göstererek, anne arkadaşlarım beğenmedi çok çirkin boyamışsın dedi, resmimi kimse beğenmedi, sevmedi diyerek ağlamaya başladı. Ona önce sarıldım sonra resmi masaya koyarak; sen bak bakalım resmine, sence nasıl olmuş, sen kendin beğendin mi yaptığın resmi diye sordum. Evet beğendim bence güzel olmuş dedi. O zaman kimin ne dediğinin önemi yok eğer sen beğendiysen ve bu senin resminse önemli olan sadece senin fikrin dedim. O an şunu fark ettim; oğluma söylediklerim onu yatıştırmak için kurduğum cümleler değildi. Bunlar benim değişmiş yeni fikirlerimdi. Oysa senelerce yaptığım tam da oğlumun yaptığı gibi onaylanma, kabul görme, çevrem tarafından doğru yaptın iyi yaptın şeklindeki desteklenme çabası değil miydi? Ne saçma, gereksiz ve beyhude bir çabaydı. Ben dışında herkesin fikri benim için, kararlarım için çok önemliydi. 37 yaşındayım ve terapi gördüğüm son 1 yıl dışında 36 yılımı bu şekilde çevremi memnun ve mutlu etmek için çabalayarak geçirmiştim. Tam şu anda bunları yazarken şöyle düşünüyorum; bu ne harika bir farkındalık ne muhteşem bir hafifleme. Eklemek istiyorum; bana “önce sen, sen ve senin fikirlerin” işte bunları öğreten terapistime çok teşekkür ediyorum.”
Bu ne harika bir farkındalık!
Bu ne harika bir hafifleme!
Gelen bu güzel mesajı gözlerim dolu dolu okudum. Sevindim, mutlu oldum, gurur duydum, ümit doldum. Hem ebeveyn hem çocuk adına öyle mutluyum ki bu mutluluğu hangi şair hangi yazar ifade edebilir bilmiyorum. Bu, bir başkasının mutluluğuna, ilerleyişine, farkındalığına, değişimine, vermiş olduğum emeğin verimini alışıma dair döktüğüm mutluluk gözyaşıydı. Uzun süredir suladığınız bir çiçeğin açtığını düşünün, nasıl mutlu olursunuz öyle değil mi? Çiçek açmadığında sulamaya devam edersiniz, toprağını temizlersiniz, saksıyı değiştirirsiniz, güneşe koyarsınız ama ne olursa olsun ona bakmaya devam edersiniz. Sonra çiçek içinde var olan potansiyelini bir gün ortaya çıkarır ve başlar tomurcuklanmaya. Ardından o tomurcuklar çiçek açar. Yüzünüze tatlı bir tebessüm kondurur. Kısmen bu sürece benzetebiliriz mutluluğumu. 14-15 yaşlarında hayalini kurduğum mesleği hayalimdeki gibi yaşıyorum. Mesleğimi seçerken hayal ettiklerim tam olarak bunlardı. İnsanlara dokunmak, yaralarını birlikte sarmak, gelişimlerine şahit olmak, birlikte büyümek, birlikte öğrenmek ve niceleri.

Mesleki çalışmalarımı yakından takip etmek ve bana ulaşmak isteyenler için aşağıya link bırakıyorum;

https://instagram.com/uzman.psikolojik.danismaniniz?igshid=YmMyMTA2M2Y=
http://www.tavsiyeediyorum.com/psikolog_33192_nadire_topcu.htm
https://youtube.com/@uzman.psikolojik.danismani5874

Sevgili okur,
Okuduğun için teşekkür ederim.
Destek olmak istiyorsan lütfen profilinde, sayfalarında, gruplarında paylaş.
Sevgiler, iyi haftalar.
     14 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nadire TOPÇU Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Nadire TOPÇU
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Nadire TOPÇU'nun Yazıları
► Psikolojik Değerlendirme ve Danışan Psk.Doğancan GÖKÇE
► Danışan Merkezli Oyun Terapisi Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bir Danışan Geri Bildirimi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Psikolojik Danışma/Terapi Süreci Nedir? ÇOK OKUNUYOR Mart 2023
◊ Ölüm, Kayıp ve Yas Mart 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:02
Top