2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Botox® ve Zamanı Durdurmak
MAKALE #10590 © Yazan Op.Dr.Deniz KÖK | Yayın Mart 2013 | 4,022 Okuyucu
BOTOX® Nedir?

Botox ® , Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir. Gerçek hayatta oldukça tehlikeli olan bu zehir, laboratuar şartlarında saflaştırılmış ve dozaj ayarlaması yapılmış olarak ilaç haline getirilmiştir. Bu toksin; sinirlerin kasları uyarmasını sağlayan iletişimi keserek kasların kasılmasını engellemektedir. Yani kaslar üzerinde gevşetici etkiye sahiptir.

İnsan Cildi Neden Kırışır?

İnsan cildinin kırışması, daha doğru anlamda yaşlanması çeşitli nedenlerden olur. Temel bazı faktörler; genetik yapı, yer çekiminin birikimsel etkisi, çevresel şartlar ( güneş, ultraviyole ), beslenme, sigara gibi alışkanlıklardır. Bu etkenlerden bazıları değiştirilebilirken, azılaına müdahale etmek ne yazık ki mümkün değildir.
İnsan cildindeki kırışıklıklar genel olarak iki gruba ayrılmaktadırlar.
1. Durağan kırışıklıklar ( Statik krışıklıklar)
2. Hareketli Kırışıklıklar (Dinamik Kırışıklıklar)

Yüz kırışıklıklarına çare arayan kişilerin, çok fazla detay içinde boğulmadan bu farklılıkları anlaması tedavi sürecinin mantığını anlamak açısından faydalı olacaktır. Hareketli kırışıklıklar, cildimizin altındaki kas tabakasının kasılması sonucunda oluşan kırışıklıklardır. Yüzümüze; korku, kızgınlık, şaşkınlık, endişe, sevinç gibi ifadeleri veren bu kaslar kasıldığında anlık olarak oluşan bu kırışıklıklar, kas gevşediği zaman geçmektedir. Durağan kırışıklıklar ise zaman içerisinde cilt kalitesinin azalması, cilt altı dokuların hacim kaybetmesi yada yer değiştirmesi sonucu oluşan, mimik kaslarının hareketinden bağımsız olarak sürekli mevcut olan kırışıklıklardır.

Başlangıçta hareketli kırışıklık şeklinde başlayan kırışıklıklar, yüzümüzdeki mimik kaslarının hergün istemli ve istemsiz şekilde binlerce kez kasılmasıyla, cilt ve cilt altı doku kalitesinde azalmalara, incelmelere ve hacim kayıplarına neden olur. Yani bu kasılmaların olduğu bölgede cilt ve cilt altı dokusu incelir. Başlangıçta, hareketli olan kırışıklıklar, durağan kırışıklık haline gelmeye başlar.

BOTOX® Hangi Tür Kırışıklıklarda Etkilidir?

Botox ® mimik kaslarına etki etmesi nedeni ile temel olarak hareketli kırışıklıkların tedavisinde etkilidir. Kontrolsüz şekilde kasılan mimik kasları bu şekilde gevşetilebilir.
Ancak unutulmaması gereken şey, pek çok durağan kırışıklığında, hareketli kırışıklıklardan köken aldığı gerçeğidir. Bu nedenle Botox ® durağan kırışıklıkların tedavisinde, dolgu uygulamaları ile kombine de kullanılabilir.

BOTOX® Kozmetik Amaçla Genellikle Yüzün Hangi Bölgesinde Kullanılmaktadır?

Botox ® kozmetik amaçla, genellikleyüzün üst 1/3 (saç çizgisi ile burun kökü arası) ve orta 1/3 ( burun kökü ile burun tabanı arası) kısmında kullanılmaktadır. En sık kullanıldıkları yerler, burun kökündeki kırışıklıklar, kaş çatma çizgileri, alın çizgileri, göz etrafındaki kırışıklıklar ( kaz ayakları )dır. Aynı zamanda kaş düşüklüğü olan kişilerde kaşı kaldırmak için kullanılmaktadır. Nadiren aız kenarlarında aşağıya doğru olan kırışıklıklara da uygulanabilir.

BOTOX®Kimler Tarafından Uygulanır?

BOTOX® yüz gençleştirme işlemleri hakkında tecrübeli; plastik cerrahlar ve dermatologlar tarafından uygulanabilir.

BOTOX®Etkisi Kalıcı mıdır?

BOTOX® etkisi yaklaşık 6 ay kadar sürmektedir. Genellikle tekrarlayan uygulamalardan sonra 8 aya yaklaşan etki süresi uzamaları olmaktadır.

BOTOX® Uygulaması Ağrılı mıdır?

BOTOX® uygulaması yaklaşık 10 dakika süren bir uygulamadır. Botox® uygulaması özel üretilmiş çok ince uçlu enjektörlerle yapıldığı için minimal yanmaya neden olmaktadır. Bu sızıların minimum düzeyde olması için soğuk uygulaması yada lokal ağrı dindirici kremler uygulanabilir.

Bir Flakon (Şişe) BOTOX® Benim İçin Yeterli Olur mu?

Kişinin yüzündeki kırışıklıkların yoğunluğuna göre tedavi dozunun ayarlanması gerekir. Yani herkesi ihtiyacını karşılayan standart bir tedavi dozu yoktur. Ancak genellikle orta yoğunlukta kırışıklıkları olan hastalar için yarım flakon BOTOX® yeterli olmaktadır. Açılan flakonun mümkün olan en kısa zamanda tüketilmesi gerekliliğinde dolayı genellikle hastalar çift şekilde davet edilmektedirler. Siz yanınıza bir BOTOX® arkadaşı bulabileceğiniz gibi, uygulamayı yapacak olan hekiminiz de sizin için bu kişiyi bulabilir.her ne kadar bu uygulamayı tek başına yaptırabilecek olsanızda, ürün masrafınızın yarıya düşmesi açısından iki kişiye aynı flakon kullanılması ekonomik anlamda daha uygun olacaktır.

BOTOX®Markası Dışında Farklı Botulinum Toksini Kozmetik Amaçlarla Kullanılabilir mi?

Bu amaçla farklı firmalarca üretilmiş botulinum toksinleri mevcuttur. Ancak bu ürünlerin tercih edilmesini gerektirecek bir üstünlükleri mevcut değildir.

BOTOX® Uygulamasının Yan Etkileri Nelerdir?

Botoks® ehil ellerde uygulandığı zaman oldukça güvenli bir yöntemdir. Çok nadir olarak uygulama bölgesinde morluk oluşması ( kan sulandırıcı ilaç kullananlarda gözükebilir), şişlik ve göz kapağında kısmi düşüklük meydana gelmesi izlenebilir. Çok nadir gerçekleşen bu yan etkilerde kalıcı değildirler. Magazinde sık sık gündeme gelen, yüz ifadesinin kaybedildiği yönündeki bildirimler, çok büyük oranda gerçeği yansıtmamaktadır.

BOTOX®Etkileri Ne Zaman Görülmeye Başlar?

Botox® etkileri klinik anlamda 7- 14 günde görülmeye başlar. Ancak uygulama yapılan bazı kişiler 3 günden sonra yüzlerinde rahatsızlık vermeyen farklı bir his oluştuğunu ifade etmektedir.

BOTOX® Kimlere Uygulanmamalıdır?

İspatlanmış zararı bulunmamakla birlikte hamile ve emziren bayanlarda uygulama yapılmaz

Sinir kas iletisi açısından sorunlu nörolojik hastalığı bulunan hastalarda uygulanmaz
Belli ilaç gruplarını kullanan hastalarda Botoks® kullanılmamalıdır ( aminoglikozidler, streptomycin, tobramisin ve/veya gentamisin iğneleri), penisilamin, kalsiyum kanal blokerleri grubundaki kalp damar sistemi ilaçları.

BOTOX® Uygulaması Öncesi Nelere Dikkat Etmelisiniz ?

• Botoks® uygulaması öncesinde tıbbi açıdan bir engel yoksa ! kan sulandırıcı ilaçların kullanımı kesilmelidir. Ancak bu tip ilaçların kesilmesi tek başına hastanın kararı değil, hekim onayını da gerektirir. Bu nedenle hem kan sulandırıcı ilaca öneren hem de botoks® uygulayacak hekim konu ile ilgili mutlaka bilgilendirilmelidir.

• Uygulamaya kısa bir süre kala alkol alınmaması uygun olacaktır
• Yukarıda belirtilen bazı ilaçlar uygulama ile etkileşebileceği için, herhangi bir ilaç kullanan hastalar mutlaka uygulama yapacak olan hekimi konu ile ilgili uyarmalıdır.

BOTOX® Uygulaması Sonrası Nelere Dikkat Etmelisiniz ?

• Yüzünüzde minimal düzeyde saatler içerisinde kaybolacak olan kızarıklar, şişlikler meydana gelebilir. İşlem sonrası lütfen yüzünüzü ovalamayınız.
• İşlemden hemen sonraki saatlerde başınızın kalp seviyesine göre yüksekte kalması, başınızı herhangi bir sebeple sarkıtmamanız uygun olacaktır.
• İlacın etkinliğini arttırmak için abartılı mimik hareketleri yapmanıza gerek yoktur.
• İşlemden sonraki 12 saatlik sürede mümkünse yüzünüzü yıkamayınız.
• Aynı gün içerisinde alkol kullanmayınız.
• Cilt gençleştirici kozmetik prosedürlerin uygulanmasını en az üç gün ertelemeniz uygun olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Botox® ve Zamanı Durdurmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Deniz KÖK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Deniz KÖK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz KÖK Fotoğraf
Op.Dr.Deniz KÖK
Ankara
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Deniz KÖK'ün Makaleleri
► Botox (Botoks) Op.Dr.Barış ZAMANDAR
► 18 Soruda Botox Op.Dr.Bülent CİHANTİMUR
► Botox ve Dolgu Uygulaması Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Kırışıklık Tedavisinde Botox Dr.Betül Zeynep ŞENGÖR
► A-Z: Botox (Botulinum Toksin-A Uygulamaları) Doç.Dr.Nedim SARIFAKİOĞLU
► Botox Nasıl Bir Estetik Uygulamadır? Op.Dr.Murat ATASEVEN
► Botox (Botulinum Toksini) Uygulaması Dr.Bircan KARABAĞIR
► Medikal Estetik Bakım ve Yaz İçin Botox Op.Dr.Barış ZAMANDAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Botox® ve Zamanı Durdurmak' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:18
Top